Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi 2014 yılında 4 rakamının gizemi neydi?
        1

        Bir garip başladı 2014. Aralık operasyonları ve bakanların istifasıyla hızını almış geliyordu zaten. “Keyword”leri kriz, operasyon, darbe, cinayet olan bir yıldı. Hatay’da durdurulan tır krizi, yılın ilk gününde patladı. Şubat, internete yayılan tapelerle sürdü; kısa süre sonra 30 Mart Yerel Seçimleri geliyordu. Ama yazı asıl burada başlıyor, zira bu noktadan sonra 2014’e dair şaşırtıcı rakamlarla tarihe kazınan gelişmeleri okuyacaksınız. Rakamlar şaşırtıcı, çünkü çok fazla “4” içeriyor.

        2

        OYLAR YÜZDE 44 BÜYÜME YÜZDE 4
        Mesela AK Parti, yerel seçimleri yüzde 44’le kazandı. Seçim gecesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geleneksel balkon konuşmasında halkı Rabia işaretiyle selamlıyordu. Arapça’da “dördüncü, dört” manasına gelen Rabia, 4 parmak işaretiyle, 2013 Temmuz’unda Mısır’da Rabiatü’l Adeviyye Meydanı’nda kanla bastırılan direnişin simgesi olmuştu. Seçimlerin ertesi gününde, gazetelerin ekonomi sayfalarında Erdoğan’ın iki elinin 4’er parmağını gösterirken çekilmiş fotoğrafının üstündeki manşet şuydu: “Yüzde 4 büyüdük”.

        3

        4 AYDA 4 ÇOCUK CİNAYETİYLE SARSILDIK
        2014, 4’lerin yılıydı. 2014’ün ilk 4 ayında 4 çocuk canice katledildi. 3’ü tecavüz edilerek öldürüldü. 6 yaşındaki Gizem, bir yakını tarafından bıçaklandı, yakıldı. Türkiye’deki psikopat sayısıysa elbette 4 değildi.

        4

        4’ÜNCÜ KUPA 4’ÜNCÜ YILDIZ
        2014’te Türkiye’deki iki seçim arasına Dünya Kupası girdi. Finalde Arjantin’i uzatmalarda 1-0 yenen Almanya, kupayı 4’üncü kez müzesine götürdü. Türk futbolunda yılın rekabetinin adı da 4’üncü yıldızdı. Sezon başında Galatasaraylı yönetim ve futbolcular 4 yıldız kalıpları içinde ilginç pozlar verdi, olay oldu. “Pasta kalıbı” eleştirileri sosyal medyayı sardı. Prandelli idaresinde 4 kez 4 yiyen Galatasaray, Hamza Hamzaoğlu ile ilk maçında Eskişehir’e 4 attı. Manşetler, “Bu dört başka 4”tü.

        5

        Bir de 2014, Beyaz Futbol 4’lüsü Ahmet Çakar, Sinan Engin, Rasim Ozan Kütahyalı ve Abdülkerim Durmaz’ın yılıydı. Spordan devam edelim... A Milli Kadın Basketbol Takımı, Dünya Şampiyonası üçüncülük maçında Avustralya’ya 74-44 yenildi. “Ee ne var bunda” diyorsanız, durun. Zira Potanın Perileri, tarihinde ilk kez yer aldığı organizasyonu 4’üncü sırada tamamladı.

        6

        4 ÖLÜMCÜL HASTALIK
        24 Eylül tarihinde başlayan 4 günlük su kesintisi Kadıköylüleri ayağa kaldırdı. Ama sudan eğlencelerimiz de oldu. ALS hastalığıyla mücadele mesajı, bir kova buzlu suyla verildi. Ice Bucket Challenge’a katılmayan ünlü kalmadı. Bunu hatırlatmak istedik, 4 ile doğrudan ilgisi yok. Ama 4 hastalık; ebola, MERS, AIDS ve çocuk felci 2014’te milyonlarca can aldı. Dünya Sağlık Örgütü her yıl yaklaşık 1.5 milyon kişinin AIDS’ten yaşamını yitirdiğini açıkladı.

        7

        4 BAKAN 4’ÜNCÜ BERAAT 4 ÜNİVERSİTE
        Türkiye’nin dört dörtlük gerilimli gündeminde, yılın başından sonuna dek 4 eski bakan hep ilk sıralardaydı. Bu arada Pınar Selek’e 4. kez müebbet istendi, Pınar Selek 4. kez beraat etti. Türkiye’den 4 üniversite “en iyi 200” arasına girdi. Times Higher Education Dergisi’nin “En iyiler” listesinde bir önceki yıl ilk 200’de tek üniversite vardı. 2014’te ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ ve Sabancı bu listeye girmeyi başardı.

        8

        4’LÜ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
        Türkiye’nin iki büyük meselesinde de 4 rakamı göze çarptı. Abdullah Öcalan’ın çözüm için müzakere taslağı; yöntem, çözümün felsefesi, müzakere konuları ve pratik uygulamalar başlıklı 4 ana maddeden oluşuyordu. Alevi açılımındaysa 4 başlık öne çıktı: Cemevi giderlerini belediyelerin karşılaması, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde bir “üst kurul” önerisi, olmazsa ayrı bir vakıf kurulması ve bazı yasal değişiklikler... 4’üncü seçenek Tekke ve Zaviyeler Kanunu’nun kaldırılmasıydı. Pek ihtimal verilmedi ama epey tartışma kopardı.

        9

        SANAL ÂLEMİN 4’LÜLERİ
        2014’te iletişimin adı; Instagram, Twitter, Facebook, WhatsApp oldu. Instagram, aylık kullanımda Twitter’ı solladı.Yılın hack olayı “Fappening” de 4 dalga halinde yayıldı: Jennifer Lawrence, Kate Upton, Kim Kardashian, Kelly Brook’un çıplak fotoğrafları art arda ortalığa saçıldı. Bulut teknolojisi kızağa çekildi.

        10

        Dünya atmosferindeki karbondioksit miktarı, ilk defa kritik seviye 400 ppm’i 2014’te geçti. Mevsimlerin ve Meclis’teki partilerin sayısı değişmedi. Soma ve Ermenek’te maden, Mecidiyeköy’de asansör ve Sarıyer açıklarında kaçak göçmen faciaları yaşandı... 2014 yılında 255 kadın öldürüldü. Ama bu vahşetin hiçbir mantıklı açıklaması yoktu.

        11

        NEDİR BU 4'ÜN KERAMETİ?
        Rus astrolog Vladislav Obolonski’nin rakamlara göre 2014 falında 4’ün açıklaması, “Bu yıl sizin için pek de kolay geçmeyebilir” diye başlıyordu. Orası aşikâr. Devamıysa şöyle: “Aklınızın çelinmesine izin vermeyin, ‘Hayır’ demekte zorlanacağınız teklifler başınıza iş açabilir”. Obolonski, “2014’te tedbiri elden bırakmayın” diye uyarmış; ama müjdeyi de vermiş: “Temkinli davranırsanız ummadığınız kadar kârlı çıkabilirsiniz. 2014’te uyanık ve dikkatli olursanız kazancınız bol olacak.” Peki 2015’in rakamı sizce ne olacak?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ