Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Yat dünyasının yeni trendleri, Avrasya Boat Show başladı

        Ece ULUSUM/HT CUMARTESİ

        Ege’nin saklı koylarından birindesiniz, serin içeceğinizi yudumlarken berrak denize bakıp temiz hava ve iyot kokusunun tadını çıkarıyorsunuz. Bu soğuk günlerde hayali bile insanın içini ısıtmaya yetiyor değil mi? Daha da ısınmak istiyorsanız yat ve tekne trendlerine göz atabiliriz. 3 yıllık durgunluğun ardından yat ve tekne piyasasının hareketlenmesiyle trend ve teknolojiler de hızla değişmeye başladı. Son teknoloji ürünler sayesinde teknede sinema salonu ya da bir SPA kurmak mümkün.

        DIŞI BEYAZ İÇİ KAHVERENGİ

        ABD’de genç denizciler teknelerinin dışını graffiti’lerle adeta bir tabloya çeviriyor ama bu henüz Avrupa’da yaygınlaşmış değil. Deniz araçlarının dış renk yelpazesi oldukça geniş olmasına rağmen bu yıl yine en çok tercih edilen renk beyaz olacak. Her ürünün suya, tuza, sıcağa ve her türlü hava koşuluna dayanıklı olması gereken iç dekorasyonda ise bu yılın trend renkleri krem, bej ve kahverengi. Geçen sene deri kaplamalı mobilyalar gözdeydi fakat bu sefer sıcak tutmayan ve oldukça dayanıklı nano teknolojik kumaşlarla kaplanmış mobilyalar ilgi odağı. Mimarlar artık yat ve tekneleri beş yıldızlı lüks oteller gibi tasarlıyor. Büyük yat sahiplerinin son dönemdeki favorisi mini SPA salonu. Deniz yorgunluğunu atmak isteyenler soluğu yatının alt katındaki mini SPA’da alıyor. Bu mini SPA’larda müzikten mum efektlerine kadar her şey düşünülmüş.

        AÇIK HAVA SİNEMASI

        Ve sıra geldi en romantik trende... Açık hava film keyfini teknesinde yapmak isteyenlere alternatif çok... Yatının salonundaki televizyonla yetinmeyenler için projeksiyon ve portatif bir beyazperde düzeneği kuruluyor. İşi iyice büyütenler için ses sistemi ve oyun konsolları da düzeneğe eklenebiliyor. Tekne partisi verenlerin tercihi ise DJ kabininden yana. İş böyle olunca teknede değil sıkılmak, günün nasıl geçtiğini fark etmek bile zorlaşabilir!

        ‘Tekneyi almadan önce karar verin’

        Norveç’te 6 kişiye bir tekne, İtalya’da 98 kişiye bir tekne düşerken 8 bin 333 kilometre kıyı şeridine sahip ülkemizde ise 900 kişiye bir tekne düşüyor. Ancak bu sayı artıyor. Denizde yeni bir hayat hayal edip ilk teknesini almak isteyenler için yılların denizcisi yazar Turgay Noyan’a püf noktaları sorduk... “Amatör denizciler tekne satın almadan önce kendi önceliklerini belirlemeli. Hangi sularda ve ne zaman kullanacağına karar verilmeden tekne alınmaz. Aksi halde para kaybı olur. Tabii maksat da önemli. Hafta sonu balığa çıkmak ayrı, aileyle tatil yapmak ayrı, mavi sulara açılmak ayrı... Acemi deniz tutkunları, bütçeyi de göz önünde bulundurarak doğru seçimi yapmalı...”

        Show başlıyor...

        Milyon dolarlık mega yat ve tekneler, bu hafta sonu görücüye çıkıyor. Dünyada karada yapılan ikinci en büyük tekne ve yat fuarı Avrasya Boat Show, 14 Şubat’ta kapılarını denizseverlere açıyor. Dokuz gün sürecek fuarda her cebe uygun yat, tekne ve tekne aksesuvarları olacak. Fuar boyunca yeni teknelerin dünya lansmanı, fuara özel çıkan kitapların tanıtımı ve çeşitli açık oturumlar gerçekleştirilecek. Ayrıca dünyanın etrafını teknesiyle dolaşan üçüncü Türk denizci Erkan Gürsoy da kendi yaptığı Altan Girl adlı teknesini sergileyecek. Deniz tutkunlarının heyecanla beklediği Avrasya Boat Show’u, 2014 yılında 65 bin 328 kişi ziyaret etmişti. Bu yıl bu rakamın yüzde 20 artış göstermesi bekleniyor. Ülkemizde kendi markasıyla seri üretim yapan Numarıne, CNR Avrasya BoatShow’da iki yeni modelini görücüye çıkartıyor. Fuarın en büyük yerli üretim yatı Numarine 70 Flybridge ile Dusseldorf Boat Show’daki dünya lansmanının ardından Türkiye lansmanı yapılan Numarine 60 Flybridge İstanbul’da meraklılarıyla buluşuyor. Fuarda Azimut Atlantis koleksiyonunun gözde modeli Atlantis 50 de sergileniyor. Performansı ve sportif yapısına eklediği zarif tasarım dokunuşlarıyla dikkat çeken yat, 16.30 metrelik boyu ve 4.42 metrelik eniyle geniş bir yaşam alanı sunuyor. Yatın 2 ya da 3 yatak odası seçeneği bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ