Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam ABD ve İngiltere'de erişkinler için boyama kitapları yok satıyor

        Önde gelen bir internet alışveriş sitesinde şu sıralar en çok satan kitaplar, İskoç ilüstratör Johanna Basford'un erişkinler için boyama kitapları. 1,4 milyon satan Gizli Bahçe'nin ardından çıkan Büyülü Orman şimdiden 226 bin satmış durumda. Hayranları arasında kitabın linkini sosyal medyada paylaşan aktör ve müzisyen Zooey Deschanel ile Güney Koreli popstar Kim Ki-Bum da bulunuyor.

        Guardian'ın haberine göre kitabın başarısı karşısında yayınevi sevinçli fakat bir o kadar da şaşkın. Bu kadar patlayacağını tahmin edemediklerini söylüyorlar. Fakat aslında bu çok da beklenmedik bir başarı değil.

        Birleşik Krallık'ta da Richard Merritt'in Sanat Terapisi Boyama Kitabı aynı sitenin çoksatan listesinin dördüncü sırasında. Hayvan boyamaya davet eden Millie Marotta'nın Hayvanlar Krallığı, ânı hissetme amaçlı bir boyama kitabı ve Basford'un iki kitabı derken, ilk 10'un yarısı erişkinler için boyama kitapları tarafından işgal edilmiş durumda.

        2012'de boyama kitapları piyasaya süren bir yayınevinde reklam ve pazarlama müdürü olan Ana McLaughlin, bu çılgınlığı, boyamanın bir rahatlama yolu olarak görülmesine bağlıyor. Pazarlamada stres atmayı öne çıkarınca insanların çocukça bulabileceği bir şeyin tadını çıkarmaya başlayabildiklerini düşünüyor. "Öyle büyük bir trend ki, yakın zamanda duracağa benzemiyor" diyor ve insanların çizgilerin dışına taşmama becerisine sahip olduklarını dünyaya göstermeyi sevdiklerini ekliyor.

        Çoksatan kitapların sahibi Basford, "Dijital olmayan, analog bir şey yapmak çok rahatlatıcı bence. Yaratıcı da. Birçok insan boş bir sayfa karşısında korkuya kapılıyor. Boyama kitabı olunca size yalnızca boyamak kalıyor. Ayrıca nostaljik de bir şey. Bir sürü insan bana çocukları yatırdıktan sonra gizli gizli boyama yaptığını söylüyor. Artık toplumsal olarak kabul edilebilen bir şey, kendi başına bir kategori. Bu kitaplar erişkinler için. Benim kitaplarımdaki çizimler olağanüstü detaylı" diyor.

        Basford, erişkinler için boyama kitabı yapma fikrinin henüz bir trend olmadan önce kendinden çıktığını söylüyor. Kendisinin ilgileneceği ve sahip olmak isteyeceği bir kitap yapmak istediğini ve bu kategorinin geliştiğini görmenin onu hayrete düşürdüğünü belirtiyor.

        Basford bu ilgiyi de şöyle tarif ediyor: "İnsanlar da kendi boyamalarından gurur duyuyor ve sosyal medyada paylaşıyor. Sanatsal yeteneğe sahip olmak şart değil çünkü her halükârda yaratınız eşsiz. İnsanlar bize boyamalarını çerçevelettiklerini gösteren fotoğraflar yolluyor. İnanılmaz bir ilgi var. İnsanlar buzdolabının üstünden çocuklarının resimlerini indirip oraya kendi resimlerini yerleştiriyorsa şaşmam."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ