Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Eğlenceli beslenme çantaları

        Sema EREREN / HT CUMARTESİ

        Kalori yüklü, besin kalitesi yok denecek kadar az yemekler, çocukların iştahını kabartıyor ve sonuç: Türkiye’de her 3 çocuktan 1’i obez. Evde çocuklar kontrol altında ve sağlıklı besleniyorlar belki ama peki ya okulda? Öncelikle kantindeki zararlı yiyeceklere yönelmemeleri için lezzetli bir beslenme çantası hazırlamak gerek. Ancak yiyeceklerin sunumu ve şekillerini değiştirerek yemesi zevkli hale getirmek de şart. Böylece evden çıktığı gibi geri getirilen beslenme çantaları da tarihe karışacaktır.

        ÇANTALARA EĞLENCE KATACAK 5 FİKİR

        1- Renkli temalar çok mühim. Her şeyden önce beslenme çantasını çocuğunuzla beraber seçin. Kullanılan çatal, kaşık ve tabakların renkli seçilmesi de çocuğunuzun yeme isteğini artırabilir.

        2- Kurabiye kalıpları olmazsa olmazımız. Klasik sandviçlere son verin ve ister peynire ister ekmeğe eğlenceli şekiller verin. Hatta üzerlerine zeytinden göz, havuçtan burun yapmaya ne dersiniz?

        3- Kuru meyve ve kuruyemişleri koyduğunuz ufak poşetlerin ağzına düğüm atmak hem onların açmasını zorlaştırır hem de sevimsiz görünür. Bunun yerine renkli mandallar kullanın.

        4- Muffin kalıpları aynı zamanda beslenme çantalarının da vazgeçilmez parçaları olacak. Kalıplara kuru üzüm, fındık gibi atıştırmalıklar doldurun.

        5- Son olarak yapışkanlı renkli kâğıtlar... Ona çantasını açtığında sürpriz olacak notlar yazın, resimler çizin ve folyolanmış sandviçinin üzerine kondurun.

        BESLENME ÇANTASI TÜYOLARI

        Diyetisyen Emre Uzun, “Çocukların okuldaki bol yağlı ve mayonezli sandviçleri ya da abur cuburları tercih etmemeleri için ilgi çekici bir beslenme çantası hazırlamak mühim” diyor ve başlıyor sıralamaya...

        ■ Börek, poğaça gibi kolay tüketilebilen hamurlu besinleri çok sevdiklerinden evde yaptığınız az yağlı poğaça ve börekleri, içine sebze koyarak zenginleştirebilirsiniz. Yanına koyacağınız küçük bir kase yoğurdu, sevdiği bir meyve veya az şekerli meyve kompostosuyla karıştırarak da çocuğunuzun iştahını kabartabilirsiniz.

        ■ Tam tahıllı ekmekle hazırlanmış peynirli tost, kendi elinizle hazırladığınız meyveli yoğurt, yanında badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar da çocuklar için iştah açıcı bir mönü olabilir. Yağlı tohumlar; B grubu vitaminleri, mineraller, yağ ve proteinden zengin besinlerdir. Aynı zamanda yüksek miktarda enerji verirler. İçerdikleri yağ yararlıdır. Eğer çocuğunuz yumurta sevmiyorsa tostun içine az yağla pişirilmiş omlet de konabilir.

        ■ Tam tahıllı ekmekle hazırlayacağınız tavuklu veya ton balıklı, bol yeşillik ve domatesli sandviçin yanında ayran ile kuru meyveden oluşan bir mönü hazırlanabilir. Üstelik ayran yanındaki besinlerle beraber içildiğinde uyku getirmeyecek.

        ■ Çocuklar şekerli besinleri tüketmeyi çok sever. Onların kantinlerdeki gofret ve çikolatalara yönelmelerini engellemek için puding veya sütlaç gibi sütlü tatlılarla da beslenme çantalarını renklendirebilirsiniz. Evde yaptığınız fındıklı, cevizli kekler ve kurabiyeler beslenme çantalarına güzel bir alternatif olabilir.

        ÖRNEK BESLENME ÇANTASI ALTERNATİFLERİ

        ■ 2-3 dilim sebzeli börek, 1 kase yoğurt, kuru meyveler

        ■ Peynirli tost, meyveli yoğurt, 1 avuç fındık veya badem

        ■ Ton balıklı yeşillikli sandviç, ayran, kuru meyve

        ■ 2-3 adet kıymalı ev poğaçası, meyve, sütlü tatlı

        ■ Tavuklu sandviç, ayran, cevizli ev keki

        BUNLARI DA ES GEÇMEYİN!

        ■ Besinlerin tüketim miktarları da en az besin çeşitliliği kadar mühim. Çocuğunuzun besin ihtiyacını karşılayacak miktarlarda beslenmesi için çantasındaki yiyecekleri bitirmeleri gerektiğini güzel bir dille anlatın.

        ■ Et, süt ve peynir gibi protein zengini ürünler sıcağa karşı duyarlı olduğundan çabuk bozulur. Bu yüzden güvenilir yerlerden alışveriş edin.

        ■ Çocuğunuzun öğünlerini ders ve teneffüs saatlerine göre planlamayı unutmayın. Sabahçı, öğlenci veya tam gün olan okullara göre; ana öğünlerin yanı sıra ara öğünler de teneffüslere göre hazırlanmalı. Çocukların sağlıklı büyümeleri, dikkat ve konsantrasyonlarının artması için asla uzun zaman aç kalmamaları gerektiğini unutmayın. Çantaya gün içinde içmesi gerektiği kadar su koyun.

        ■ Çocukların genellikle sevmediği sebzelerin tüketimi makarna veya böreklerin içine katılarak artırılabilir. Meyveleri, meyve salatası olarak ya da süte-yoğurda katarak verirseniz daha çok keyif alarak yemeleri muhtemel.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ