Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kadın Neden 80’lerden daha zor zayıflıyoruz?

        Sema EREREN / GAZETE HABERTÜRK

        Çöre otları mı yemedik, sirkeli-limonlu sular mı içmedik, zeytin çekirdekleri mi yutmadık, bin bir türlü diyetle form tutmayı mı denemedik? Yine de olmuyor, ne yapsak da 80’lerde olunduğu kadar fit olamıyoruz! Sadece bizim problemimiz de değil fazla kilolar; dünyada da durum benzer. Öyle ya, rakamlar konuşuyor. Amerika’nın “The Atlantic” dergisinde yayımlanan araştırmaya göre günümüzde kilo vermek, 35 yıl öncesine kıyasla katbekat zor. Bilim insanlarına göre, 1980’li yıllara oranla yüzde 10 daha şişmanız. Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göreyse, 1980’den bu yana dünyada obez insan sayısı 2 katından fazla. Üstelik iş, kalori hesabı ve sporla da bitmiyor. Uzmanlara göre aynı oranda kalori alsak ve egzersiz yapsak bile yine de şişmanlık ciddi oranda artıyor. Peki ya işimiz neden bu kadar zorlaştı?

        7 sebep

        Uzmanlar meselenin nasıl bu denli başa çıkılmaz hale geldiğini 7 maddede açıklıyor:

        1-Maruz kaldığımız kimyasal maddeler

        2-Yediğimiz doğal olmayan etler

        3-Antibiyotik kullanımının bağırsak floramızı bozması

        4-Kronik stres

        5-Düzensiz uyku

        6-Genetik sebepler

        7-İşyerlerinde düzensiz beslenme, öğün atlama

        ‘Türk mutfak kültüründe yemek evde yenirdi’

        Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Yüksel’e göre zamandan kazanmak için hazır gıdalara yönelmemiz, fiziksel aktiviteye daha az zaman ayırmamız, daha fazla oturarak çalışmamız fazla kiloların ve obezitenin 2’ye katlanmasının en kritik sebeplerinden... Yüksel, durumu şöyle özetliyor: “Türk mutfak kültüründe yemek evde yenirdi, günümüzde şehir hayatının temposundan dışarıda, hazır yemek yemeye bağımlı olduk. Çocuklar bile beslenme çantalarından sağlıklı yemek yemek yerine kantinlerde hazır gıdalar tüketiyor. Bir de önceden mevsimine göre sebzemeyve tüketiyorduk. Mevsiminde tüketilemeyen yiyecekler kurutularak veya dondurularak diğer mevsimlerde de kullanılıyordu. Ancak şu anda istenilen her gıda kolayca bulunuyor ki bu doğallıktan uzaklaşarak, bol katkı ve koruyucu maddeli beslenme alışkanlığını beraberinde getirdi. Tüm bunlar son yıllarda fazla kilolarla başımızı derde soktu.”

        2 milyarımız kilolu!

        Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre, 2014’ten beri dünyada 1.9 milyardan fazla kişi kilolu, bu kişilerin 600 milyonuysa obez. Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre, dünyanın en şişman insanları, turizm cenneti olarak kabul edilen dokuz Pasifik adasında yaşıyor. Bu adalar haricinde ilk 10’da yer alan tek ülkeyse Katar. Bu ülkelerde yaşayan insanların yüzde 35-50’si fazla kilolu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ