Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Müslüm Gürses kimdir? Müslüm Gürses ölüm yıldönümünde anılıyor!

        Arabesk müziğinin ünlü isimlerinden Müslüm Gürses, vefatının 4üncü yılında sevenleri tarafından kendi adını taşıyan müzede anıldı. Peki Müslüm Gürses kimdir?

        MÜSLÜM GÜRSES KİMDİR?

        Müslüm Akbaş (Müslüm Gürses),7 Mayıs1953 tarihinde Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde dünyaya geldi. Babası Mehmet Akbaş'ın bağlama çalması ve türkü söylemesi kendisini müziğe iten faktörlerden biridir.Ailesinin ekonomik nedenlerinden dolayı Şanlıurfa'dan Adana'ya taşınmak zorunda kalanMüslüm Gürses, Adana'da küçük yaşlarda çay bahçelerinde şarkı söyleyerek para kazanmaya çalıştı. Ayrı olarak halk evlerinde çalıştı, terzi çıraklığı ve kunduracılık gibi meslekler öğrendi.

        REKLAM

        İlkokulda okurken, çalıştığı çay bahçesinde düzenlenen şarkı yarışmasında birinci oldu ve sesiyle küçük yaşlarda dikkat çekmeye başladı.

        1967 yılında TRT Adana Çukurova Radyosu'nda her hafta Cumartesi günleri canlı yayında türküler söyleyerek adını duyurmaya başladı ve soyadını Gürses olarak kullandı.

        1968'de ilk 45'liklerini çıkarmaya başlayanMüslüm Gürses, Emmioğlu/Ovada Taşa Basma plağıyla adını duyurdu. Yavaş yavaş tanınmaya başlayanMüslüm Gürses, İstanbul'a geldi ve 2 adet 45'lik plak çıkadı.

        1969'da yine İstanbul'da çıkış parçası Sevda Yüklü Kervanlar'ı içeren 45'lik plağı çıktı. Çıkardığı bu plak tam 300 bin adet satıldı ve rekor kırdı.

        Müslüm Gürses, askerlik görevini yaptı ve toplamda 34 plak çıkararak şöhret oldu.

        1990'lı yıllarda arabesk parçalarıyla birçok kitlenin dikkatini çekti ve arabesk şarkıların kralı haline gelenMüslüm Gürses'i dinleyici kitlesiMüslüm Baba olarak tanıdı ve tüm Türkiye'deMüslüm Gürses artık Müslüm Baba olarak anılmaya başlandı.

        REKLAM

        Müslüm Gürses, 15 Kasım 2012'de olduğu by-pass ameliyatının ardından akciğer ve kalp yetmezliği sebebiyle kaldırıldığ yoğun bakım ünitesinde yaklaşık 4 ay boyunca mücadele verdi fakat 3 Mart 2013'te yoğun bakımda hayatını kaybetti.

        SEVENLERİ "MÜSLÜM BABA"YI UNUTMADI

        Memleketi Şanlıurfa'da 3 yıl önce açılan "Müslüm Gürses Müzik ve Sanat Müzesi"nde sanatçının yaşamı boyunca sahnelerde giydiği kıyafetlerin yanı sıra müzik aletleri, plak, kaset ve fotoğrafları ile bal mumundan yapılmış heykeli yer alıyor.

        Gürses'in hayranları, müzeyi onun seslendirdiği şarkılar eşliğinde gezme imkanı buluyor.

        Müze sorumlusu Zeynep Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Müslüm Gürses'i vefatının yıl dönümünde andıklarını söyledi.

        Gürses'in, Türkiyede sanat camiasında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Yılmaz, "Bugün müzemiz merhumun hayranlarını ağırlıyor. Gelen ziyaretçiler burada merhumun hem özel kıyafetlerini hem de plaket ve aksesuarlarını görme imkanı buluyor." dedi.

        REKLAM

        Müzeyi ziyaret edenler arasında bulunan Mustafa Özgültekin de Gürses'i "kimsesizlerin sesi" olarak tanımladığını belirterek, "Müslüm Baba şarkılarıyla fakir tabakaya hitap eden bir sanatçımızdı. Gürses, yaşamı boyunca hiçbir zaman medyada kendini farklı göstermedi. Her zaman fakir insanların yanında oldu. Müzedeki kıyafetlerine baktığınızda halktan biri olduğunu görürsünüz. Müslüm Baba her zaman halkla iç içeydi. Bizim içinde Gürses Şanlıurfa'nın mega iftarıydı." diye konuştu.

        ÇOCUĞUNA "MÜSLÜM" İSMİNİ VERDİ

        Kars'tan gelen Ayşe Kaptan, Müslüm Gürses'i çok sevdiği için oğluna adını verdiğini söyledi.

        Müzeye ilk kez geldiğini dile getiren Kaptan, "Onu çok seviyoruz. Sevgisi hala yüreğimizde burada onun eşyalarını ve fotoğraflarını görünce çok duygulandım. Allah'tan ona rahmet diliyorum" ifadelerini kullandı.

        Gürses'in Türkiye'de yeri dolmayacak sanatçılardan olduğuna değinen Veli Gürkan da "Gürses'in hemşerisi olduğum için gurur duyuyorum. Ölümünün ardından her zaman müzeye gelerek onu anıyoruz." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ