Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Onları unutmayın

        Hava sıcaklıklarına bağlı olarak kentlerdeki su kaynaklarının azalması, başta köpekler olmak üzere sahipsiz hayvanların yaşamını olumsuz etkiliyor. Sıcak havalarda hayvanlar susuz kaldıkları için ölebiliyor.

        Türkiye'nin dört bir yanındaki hayvanseverler, insanların bu küçük dostlarının su ihtiyacını karşılayabilmek ve serinlemelerini sağlamak için örnek davranışlar sergiliyor.

        Antalya'da sokak köşelerine kaplarla su bırakılıyor, Çanakkale'de ''Bir Kap Su, Bir Kap Yemek'', Eskişehir'de ise ''Susuyorlar Söyleyemiyorlar'' kampanyaları ile hayvanların şu zor günlerde atlatmalarına yardımcı olunuyor.

        Yetkililer, yaban hayvanları için de vatandaşların duyarlı olmasını istiyor. Antalya'da özel bir veteriner kliniği olan Derya Özdemir Ertürk, son bir ay içinde ısı çarpması nedeniyle sahipli üç hayvanı tedavi ettiğini söyledi. Isı çarptığı fark edilmeyen sahipsiz hayvanların ise çoğu zaman bir köşede öldüğünü ifade eden Ertürk, sahipli hayvanların da sıcakta uzun yürüyüş yaptırılması, güneş alan bir yerdeki kulübede kalmak veya otomobilde bırakılmak gibi nedenlerle kendisine getirildiğini kaydetti. Isı çarpan hayvanların ateşinin 39 ile 42 dereceye kadar yükseldiğine, çok hızlı soluk alıp vermeye başladıklarına, ayakta duramadıklarına ve baygınlık geçirdiklerini anlatan Ertürk, ''Bu durumdaki bir hayvanın gölgeye alınıp üzerine hortumla su tutarak veya su dökerek serinletilmesi gerekir. Ardından da kısa süre içinde bir veteriner kliniğine ulaştırılması önerilir'' dedi. Hayvanların insanlar gibi ter bezlerinin bulunmadığının altını çizen Ertürk, sadece patilerinin altından serinleyebildiklerini belirtti. *

        KUŞLAR İÇİN 4 PARMAK, KEDİ-KÖPEKLER İÇİN 15 SANTİMETRE

        Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Sürmeli, sıcaklar nedeniyle özellikle kuş, kedi, köpek, tilki ve kaplumbağa gibi hayvanların çok etkilendiğini belirtti. Kuşların çok derin kaplardan, içine düşeceği korkusuyla su içemediğini ifade eden Sürmeli, ''Kuşlar, tilki ve kaplumbağalar derin kapların içinden su içemiyor. Bu nedenle vatandaşlara, kent merkezi ile bağ ve bahçelerdeki uygun yerlere derin olmayan, 4 parmak kalınlığında su kapları koymalarını tavsiye ediyoruz. Bu şekilde kaplar konulursa serçeler de içine girip bu suda serinleyebilir'' dedi. Sürmeli, kedi ve köpekler için de 15-20 santimetre derinliğinde biraz daha büyük kapların konulması gerektiğini dile getirerek, ''Ben susuz kaldığı için yavrularıyla birlikte bağıra bağıra ölen tilkiler gördüm. Su döktüm ama kurtaramadım. Bu nedenle bahçeli evlerde yaşayanlar bahçelerinin uygun yerlerine mutlaka su kapları koymalı'' diye konuştu.

        Bir Kap Su Afişleri Diyarbakır Caddelerinde

        Diyarbakır'da Haytap Federasyonu Kurucu Üyelerinden Diyarbakır Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği ve Belediyenin işbirliğiyle, 40 derecenin üstünde hava sıcaklığının yaşandığı kentin farklı noktalarına, sıcaktan etkilenen hayvanlara sahip çıkılması için ''Bizim gibi bir can taşıyorlar, bu dünyada bizim kadar yaşama hakkına sahipler, onlar için bu yaz boyunca kapımızın önünde bir kap su bulunduralım'' afişleri asıldı.

        Sevgi Ekmekçiler, Diyarbakır'da hava sıcaklığının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirterek, hayvanların da bundan çok olumsuz etkilendiğini, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki hayvanlara bakabildiklerini ancak kent merkezindeki hayvanlara su ve yiyecek bulmakta zorlandıklarını , buna rağmen sıcağın etkisini azaltmak için

        imkanlar dahilinde hayvanları su ile yıkayarak serinlettiklerini bildirdi.

        Çöl sıcaklarının hakim olduğu Diyarbakırda sokak hayanları için düzenli olarak yemek ve sularını verdikleri merkezdeki hayvanlar için ek gölgelikler yaptırdıklarını anlatan Ekmekçiler, zor durumda olan kent merkezindeki hayvanlar için de belli yerlere su kapları koyduklarını belirtti. Ancak bu uygulamalara rağmen maalesef bir süre sonra konulan su kaplarının atılmış olduğunu da dile getiren Sevgi Ekçiler, ''Aslında tüm insanların biraz duyarlı olması lazım. Herkes kapısının önüne bir kap su koyarsa kuşlar, kediler, köpeklerin hepsi en azından susuzluklarını giderecek. Susuz kalmak çok zor bir şey. Açlığa biraz dayanabilirler ama susuzluğa dayanmaları çok zor'' dedi.

        DUYARLILIK GÖSTERİLMELİ

        Diyarbakırlılara çağrıda bulunarak herkesin kendi kapısı önüne bir kap su bırakmasını isteyen Ekmekçiler, sözlerine şöyle devam etti: ''Bu konuda duyarlılık oluşturmak için kentin farklı yerlerine afiş astık. Bakıyoruz zaman zaman afişlerimizi yırtıyorlar. Biz de Büyükşehir Belediyesi ile anlaştık. Bir yolcu otobüsü bu konuya dikkat çekmek için hazırlanacak. Otobüste afişler yer alacak. İnsanların merkezi ziyaret etmesini, kapılarına su koymalarını istiyoruz. Özellikle kuşlar çok zor durumda kalıyor. İnsanların duyarlı olmalarını bekliyoruz.''

        Bu arada Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki yaklaşık 300 hayvan ise kendileri için yapılan gölgeliklerde sıcaktan korunmaya çalışırken, günün belli saatlerinde görevliler tarafından su ile serinletiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ