Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam "Direnen kadın lanetleniyor"

        Cemal AŞAN / VAN (AHT)

        Van Bostaniçi Belediyesi Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu tarafından belediye personeline yönelik "Toplumsal Cinsiyet Eğitimi" konulu seminerde konuşan Sosyolog Rojbin Çetin, direnen kadınların lanetlenerek şeytanın arkadaşı ve cadı olarak kabul edildiklerini söyledi.

        Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğinin Tarihsel Gelişimi konularında bilgilendirmeler yapan Çetin, "Doğal toplumda insanlar arasında hakimiyet, sınıf ve hiyerarşi yoktur. Bütünlüklü bir yaşam tarzı hakimdir. Üretim ve tüketim ortaktır. Kadının kurduğu bir düzen vardır. Kadın toplayıcıdır, üretimi sağlar. Erkek ise avcıdır, sürekli mücadele eder. Köleci toplumda ise ana kadının evcil düzeni kontrol altına alınıyor. Kadın karalanarak toplumun gözünden düşürülüyor. Erkek otorite eden, kadın ise otoriteye boyun eğen pozisyona düşüyor. Kadına roller biçilmeye başlanılıyor. Böylelikle toplumsal cinsiyet rollerinin temelleri atılıyor. İki cins açısından roller sınıflaştırılıyor" dedi.

        "TARİHTEN BUGÜNE KADAR DİRENEN KADIN DIŞLANMIŞTIR"

        Kadına yönelik ikinci kırılmanın devlet olgusu ve özel mülkiyetin iç içe geçirilerek kadının kuşatma altına alması ile gerçekleştiğini belirten Çetin, "Direnen kadın lanetlenerek şeytanın arkadaşı ya da cadı olarak kabul ediliyor. Erkek istediği şeyi yapmakta özgür iken, kadında ise tek rol vardır, o da ana olmasıdır. Kutsal kabul edilen ana rolü, her türlü zulümle de baş başa bırakılmıştır. Kadın toplumsal rollerinin dışına çıktığı an ya diri diri gömülmüştür ya da taşlanarak öldürülmüştür" dedi. Kapitalist sistemde her iki cinsin de metalaştığını söyleyen Çetin, "Ancak kadının durumu hep göze gelmiştir. Çünkü devlet düzenlerini kurabilmek için boyun eğen ve boyun eğdiren eşitsiz ilişkiler öne sürülmüştür. Kapitalizm genel de insanlığa özelde ise kadına verdiği hiçbir değer yoktur. Herşey paralıdır ve alınıp satılır. Kadın reklamların pazarlanma aracı haline dönüştürülmüştür. Düşünen, üreten kadın değil de cazip olan kadın tercih edilmiştir" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ