Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Defne KOAH'tan ölmüş olamaz

        Tülay ŞUBATLI / AHT

        Defne Joy Foster'ın ölümüyle ilgili olarak KOAH (Kronik Ostriktif Akciğer Hastalığı) hastalığı yüzünden ölümün gerçekleştiği öne sürüldü. Ancak bu iddiaya KOAH hastalığı konusunda Türkiye'nin önde gelen uzmanlarından olan ve bu konuda kitap yazan Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta tepki gösterdi, ölüm sebebinin KOAH olamayacağını söyledi.

        "KOAH HASTASI BİRKAÇ SAAT İÇİNDE ÖLMEZ"

        Defne Joy Foster'in KOAH hastalığı nedeniyle ölmüş olamayacağını belirten Dr. Küçükusta, internet sitesinde yayınladığı makalesinde KOAH'ın daha çok, uzun seneler sigara içen kişilerde görüldüğünü ve çoğu zaman da ileri yaşlarda genellikle 50 yaşından sonra belirti vermeye başlayan bir hastalık olduğunu ifade etti. Dr. Küçükusta, "Bugüne kadar 32 yaşında KOAH teşhisi koyduğum bir hastam olmadığı gibi bu yaşta KOAH olan birinin bu yüzden birkaç saat içinde ölmesi de bence imkânsızdır" dedi.

        SAATLERCE DANS CİDDİ EFOR GEREKTİRİR

        "Birkaç gün öncesine kadar saatlerce dans etmek gibi ciddi eforları hiçbir solunum sıkıntısı olmadan rahatlıkla yapan genç bir insanda bir iki saat içinde gelen ölümü KOAH' a bağlı solunum yetersizliği ile bilimsel olarak açıklayamıyorum" diyen Prof. Dr. Küçükusta, "Defne' nin bronşlarında belirlenen ve KOAH ile ilgili olduğu ifade edilen değişiklikleri ölüm sebebi olarak değil ek bir hasalık olarak veya ölümü kolaylaştırıcı bir yardımcı etken olarak değerlendirmek daha doğrudur" şeklinde konuştu.

        ASTIM KRİZİNE BAĞLI OLABİLİR

        Defne'nin yemek borusuna kaçan kusmuğunun ise ölüme sebep olabileceğini belirten Küçükusta şunları söyledi: "Astım krizi dolayısıyla bronşları zaten şişmiş ve daralmış olan bir kimse bir de kusmuğunu aspire ettiğinde bronşlar mekanik ve refleks olarak daha çok daralabilir ve gerekli müdahale zamanında yapılmadığında da solunum yetersizliğine bağlı ölüm gerçekleşir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ