Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam "İstanbul'da meydana gelecek bir deprem Türkiye'yi on yıllarca geriye götürebilir"

        Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye'deki tüm belediyelerin imkanlarını, afet anında ortaya koyacakları refleksleri ve ekipmanın kayıt altına alacaklarını belirterek, ''Afet olan bölgeye hangi belediyeden ne tür ekipman ve aracın gideceğinin birliğin merkezinden sağlanmasını istiyoruz'' dedi.

        TBB'nin Ekim ayı Olağan Encümen Toplantısı, encümen üyeleri ve Kadir Topbaş'ın katılımıyla Florya Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirildi. Toplantıda Van depreminde yaşananlar ve olası bir İstanbul depreminde yapılması gerekenler görüşüldü.

        "TÜM BELEDİYELERİN EKİPMANLARINI KAYIT ALTINA ALMAK İSTİYORUZ"

        Topbaş, burada yaptığı açıklamada, TBB'nin yeni bir çalışma alanı olarak afet konusunu belirlediğini belirterek, ''Özellikle yansıyan görüntülerin bir daha tekrar etmemesi adına, üyemiz olan belediyelerin bölgeye ekipman ve araç gereç göndermeleri, disipline tabii tutulması, lüzumsuz araçların değil, gerekli araçların gönderilmesi adına bir düzenleme yapmak istiyoruz. TBB'nin çatısı altında Genel Sekreter Yardımcılığı ölçeğinde Türkiye'deki tüm belediyelerimizin imkanlarını afet anında ortaya koyacakları refleksleri ve ekipmanın kayıtlarını alarak, afet olan bölgeye hangi belediyeden ne tür ekipman ve aracın gideceğinin birliğin merkezinden sağlanmasını istiyoruz'' diye konuştu.

        Onlarca, yüzlerce aracın ihtiyaç olmasa bile bölgeye gittiğini ve etkisiz kaldığını, bunun yanında olumsuzlukların da ortaya çıkabileceğini düşündüklerini ifade eden Topbaş, yardımların dağıtımındaki aksaklıkların giderilmesi için çalışmalar yapılacağını söyledi.

        "YAPILARLA İLGİLİ GEÇMİŞE DÖNÜK YOĞUN ÇALIŞMA YAPMAK İSTİYORUZ"

        Genel Sekreter Yardımcılığının, kriz masası ve Türk Kızılayı ile birlikte çalışmak üzere, afet ölçeğinde bir düzenleme yapacağını anlatan Topbaş, ''Bu da bölgeye gidecek yardımların ne tür olacağı beklentilerin neler olduğunun tespitlerini yapacak. Biz de yardımların koordineli bir şekilde ihtiyaç sahiplerine her şeyin kendi adlarına aktarılacak şekilde verilmesini düşünüyoruz. Yeni kurulacak Genel Sekreter Yardımcılığımız, tüm Türkiye'deki belediyelerin desteğiyle bu çalışmaları sürdürecek ve beraberce olası bir depremde bunun karşısına geçmenin ve daha verimli sonuç almanın çalışmalarını yapacak'' şeklinde konuştu.

        Topbaş, birliğin kararlarına da değinerek, ''Bundan sonra Türkiye Belediyeler Birliği olarak kararımız yapıların daha denetlenmiş, daha düzgün ve daha sağlıklı yapılar olarak yapılması ama geçmişle ilgili de yoğun bir çalışma yapmak. Bundan sonraki yeniden yapılanma koşullarını oluşturmak adına yine yasal düzenleme çalışmaları var. Bu konuda inanıyorum ki yasalar uygulandığı taktirde bir sonuç alınabilir. Bu konuda yurttaşlarımız özellikle teknik elemanlar ve meslek odalarımızın aynı hassasiyetle bize destek vereceklerine inanıyorum'' diye konuştu.

        "VAN DEPREMİ MİLATTIR"

        Van depreminin bir milat olduğunu kaydeden Topbaş, ''Biz hep beraber belediyeler olarak diyoruz ki, Van depremi bir milattır, bizim için bir dönüm noktasıdır. Bundan sonra artık bu konuyu yakından takip edeceğimizi tüm belediye başkanlarımız tüm siyasi partilerimizin temsil edildiği Türkiye Belediyeler Birliği encümeni olarak, kararı verdiğimizi ifade ediyorum'' şeklinde konuştu.

        Bir gazetecinin, ''Olası İstanbul depreminde insanların toplanacağı alanlar belli mi?'' sorusu üzerine Topbaş, deprem sonrası ile ilgili bütün belediye başkanlarının çadır kentlere ihtiyaç olmamasını istediğini belirterek, İstanbul'un, Türkiye'nin ekonomisinin, iktisadının bulunduğu bir şehir olduğunu, Türkiye nüfusunun yüzde 20'sinin burada yer aldığını kaydetti.

        ''İstanbul'da meydana gelecek bir depremin tahribatı Türkiye'yi onlarca yıl öncesine götürebilir'' diyen Topbaş, bu bilinçle çalışmaları sürdürdüklerini, İstanbul Valiliği'nin belirlediği toplanma alanlarının yeniden gözden geçirileceğini söyledi.

        "İSTANBUL'UN ÇADIR KENT PROBLEMİ YOK"

        Kentsel dönüşüm çalışmalarının ne zaman başlayacağı sorusuna üzerine de Topbaş, şunları söyledi: ''Çadır kent alanlarıyla ilgili demagojik bir yaklaşım görmekteyim. Şehir Plancıları Odası çıksın ve İstanbul'da şu kadar çadır kente ihtiyaç var desinler. O zamanki yönetim alanları harita üzerinde belirlemiş. Bu alanların bir kısmı şahıs arazileridir. 19 milyon metrekare yeni aktif yeşil alan kazandırdık. Ulaşım sistemlerini de buna göre belirledik. Olası bir depremde çadır kurmak isteseniz, taşınabilir. İşi sulandırma anlamında görüyorum işin özü bu değil. Afet sonrası ile ilgili hazırlıklar yeterli ölçekte var. AKOM'un reflekslerini güçlendirme adına çeşitli afet bölgelerine gönderdik. İstanbul'un çadır kent problemi yok. Her şey hazır ve olası bir depremde günde 100 bin kişiye yemek çıkarabilecek güçteyiz. Fikirtepe'nin kentsel dönüşümünde iş uzadı. Bu meclisimizde kaynak oluşturacak mahallelerde ilçe belediyeleriyle imar artışları veriyoruz. İstanbul'daki insanların hayatı söz konusu ise imar artışı vatandaş için verdik. İstanbul'da olası bir depremin tahribatı 100 milyar dolar civarında deniliyor. 17 milyar dolar harcama yaparsanız riskin kalkacağı söyleniyor. Biraz yoğun geçecek evet, ama biz olaya insan odaklı bakıyoruz. Bu çalışmalarda hedefleri doğru koymak zorundayız.''

        "KAMULAŞTIRMA İLLA VATANDAŞI MAĞDUR ETME ANLAMINA GELMİYOR"

        ''Yasal düzenlemeler için meclisin parti liderlerini ziyaret etmeyi düşünüyor musunuz?'' sorusunu da Topbaş, ''Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bir çalışma yapıyor. Encümenlerimiz de kendi parti temsilcileriyle görüşeceklerdir. TBB olarak artık bizim de görüşlerimiz bize soruluyor. Bakanlığın kurulmasındaki genel amacı daha sağlıklı modern şehirler yapmaktır. Burada kamulaştırma konusunda belediyelerimizin bütçeleri yeterli değil. Kamulaştırma derken illa vatandaşı mağdur etme, evi boşaltma anlamı taşımıyor. Onlara verilecek imkanları kullanmadıkları takdirde bedelleri ödenmek suretiyle yapılabilecek. Demokratik bir ülkedeyiz ve yargı yolu açıktır. Kimseyi mağdur etmeden kamu kaynağının kullanılması önemli. Bakanımız, bu tip çalışmalarda yerel yönetimlerle görüşecektir. Bunu prensip edinen birisidir. Çalışmaları hızlandıracağız'' şeklinde yanıtladı.

        ''İstanbul için belediyeler hükümetten ne istiyor?'' sorusu üzerine de Topbaş, ''Olası bir afette ekipmanların araç ve gereçlerin bölgeye transfer konusunda belediyelerin imkanları kayıt altına alacak. Afet merkezine daha koordineli olarak dağıtılacak. Planlama süreçleri devam ediyor. Ama halkın da işin içine katılması gerekiyor. Burada yaptırım gücü yüksek yasalar yerine, öncelikle amacımız halkı rızasıyla ikna etmektir. Daha sonrasında uygun olmayan yapılar için müdahalede kamulaştırma sürecini ilgili bakanlık çalışmalarıyla ortaya çakacaktır'' diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ