Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam THK'ya ait eğitim uçağı düştü

        Kaza, deneyimli pilotun "Motor durunca nasıl acil iniş yapılır?" dersi verirken motoru kapatmasından sonra meydana geldi. Hayatını kaybeden pilot Necmi Mızrak'ın 6 yıl önce Antalya'da düşen bir uçaktan yara almadan kurtulmayı başardığı öğrenildi.

        Ahmet Emin HACISALİHOĞLU / KUŞADASI (AHT)

        İzmir'in Selçuk İlçesi'nde Türk Hava Kurumu'na (THK) ait T- 67 tipi eğitim uçağı, Efes Antik Kenti girişinde bir meyve bahçesine düştü. Kazada uçakta bulunan deneyimli pilotlardan 55 yaşındaki Necmi Mızrak ile öğrenci pilot Ali Can Ergün (49) hayatlarını kaybetti. THK'nın deneyimli pilotlarından olan ve sektörde çok sevilen ünlü pilot Necmi Mızrak'ın 6 yıl önce de Antalya'da benzer bir kazayı yara almadan atlattığı öğrenildi. Kazanın Pilot Mızrak'ın "Motor durduğunda acil iniş nasıl yapılır?" dersi verirken uçağın motorlarının durdurulmasından sonra meydana geldiği belirtildi.

        100 METREDEN DÜŞTÜ

        Türk Hava Kurumu'nda görevli deneyimli öğretmen pilotlardan Necmi Mızrak, beraberinde öğrenci pilot Ali Can Ergün ile birlikte öğle saatlerinde T- 67 tipi tek motorlu pervaneli uçakla Selçuk'taki Efes Havaalanı'ndan kalkış yaptı. Kuşadası Körfezi'nde eğitim uçuşu yapmak amacıyla gerçekleştirilen kalkışın ardından, dönüş sırasında havaalanına yakın bir noktada deneyimli pilot Necmi Mızrak, yanındaki öğrenci pilot Ali Can Ergün'e yaklaşık 100 metre yükseklikte, motor durduğunda acil durumlarda iniş eğitimi vermeye başladı. Bu sırada yaparken, uçak aniden sağa yattı. Hızla irtifa kaybeden uçak saat 12.37'de sıralarında Efes Antik Kenti giriş yolunun yanındaki meyve bahçesine düştü. Kazada THK'nin deneyimli pilotlarından Necmi Mızrak ile öğrenci pilot Ali Can Ergün, yaşamlarını yitirdi.

        KAZA NEDENİ: ALÇAK İRTİFADA SÜRATSİZ KALMA

        Olayın ardından Selçuk Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma başlatılırken, olay yerine gelen uzman ekipler uçağın düştüğü Efes Antik Kenti girişinde inceleme yapmaya başladı. İlk belirlemelere göre uçağın "Alçak irtifada süratsiz kalarak anormal duruma girmesi" nedeniyle düştüğü ileri sürüldü. Kazanın görgü tanıklarından Halil Özer'in yetkililere verdiği ilk bilgiye göre Halil Özer, 'Tarlada çalışıyordum. Uçağın motoru durdu ve hızla yere doğru düşmeye başladı. Yere çakıldılar'diye ifade verdiği öğrenildi.

        EĞİTİMLERDE KULLANILIYOR

        Efes'te düşen Türk Hava Kurumu'na ait T-67 tipi uçak eğitim amaçlı kullanılıyor. İngiliz Slingsby tasarımı iki kişilik uçak, pervaneli ve 264 beygir gücünde Lycoming AEIO-540-D motoruna sahip. Gövdesi kompozit malzemeden imal edilen alttan kanatlı uçak, saatte 281 kilometre hıza çıkabiliyor. 753 kilometre menzile sahip T-67'ler uçuş eğitimlerinde kullanılıyor

        THK'NİN EN DENEYİMLİ PİLOTU, DAHA ÖNCE BENZER BİR KAZAYI ATLATMIŞTI

        Selçuk'taki uçak kazasında hayatını kaybeden THK'nin ünlü pilotlarından Necmi Mızrak, 30 Ağustos 2005 tarihinde de Antalya'da benzer bir kaza geçirmişti. Mızrak, düşen ilaçlama uçağından yara almadan kurtulmuştu. Necmi Mızrak, Antalya Serik'e bağlı Boztepe Köyü'nde tarlada ilaçlama yapılırken, telefon tellerine takılan pilot Hayrettin Kopak yönetimindeki Pawnne 25 tipi uçağın düştüğünü görünce yardım için inmek istemiş, ancak uçağının kumandalarının kilitlenmesi nedeniyle sulama kanalına düşmüştü. Necmi Mızrak kazayı burnu kanamadan atlatmış, diğer pilot Hayrettin Kopak hafif yaralanmıştı.

        VALİ KIRAÇ: "ÜZGÜNÜZ"

        İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir'in Selçuk ilçesinde meydana gelen uçak kazasının nedenine ilişkin inceleme yapıldığını bildirdi. Vali Kıraç, kazaya ilişkin olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, "Üzücü bir kaza. Kazanın nedenine ilişkin inceleme yapılıyor. Bu tür düşüşlerde hemen bir beyanda bulunamayız. Mutlaka sivil havacılık konuyu inceliyor. Teknik raporlar çıktıktan sonra nedeni açıklanacaktır" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ