Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Nevruz gerginliği Ahmet Türk BDP

        Mersin, Batman, Şırnak, Van ve Hakkari'de düzenlenen erken nevruz kutlamaları gergin başladı. Üç ilde de olaylar çıktı, göstericiler polisle çatıştı. Van'da Nevruz alanının yakınında patlayıcı madde bulundu. Bombanın uzaktan kumandalı, zaman ayarlı ve parça tesirli olduğu belirlendi. Batman' daki olaylarda ise Ahmet Türk, seçim otobüsünün içine gelen gaz bombasından etkilenip olay yerindeki polis aracıyla hastaneye kaldırıldı. Hakkari Yüksekova ve Cizre'de ise kalabalığın içine sızan teröristler 4 polis memurunu yaraladı.

        AHMET TÜRK'TEN İLK AÇIKLAMA

        Batman’daki neruz sırasında bir polisin yumruklu saldırısına uğradığı belirtilen Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk’ün tedavisi sürüyor. Sol gözünde şişlik ve kızarma olduğu görülen Türk, kardiyoloji bölümündeki odasından bir ara koridora çıkarak, kendisinin durumunu merak eden partililere kısa bir konuşma yaptı.

        Durumunun iyi olduğunu belirten Türk, "Ben iyiyim, rahatım beni merak etmeyin. Zaten yanımda kimse yoktu. Önce taşlarla otobüsün bütün camlarını kırdılar, gaz attılar. Gaz etkisiyle dışarıya çıktım. Polisin biri, resmi giyimli birisi bana doğru gelerek açık açık hazırlanmıştı, ondan sonra yumruklar atmaya başladı. Orada yanımda ne bir halk ve ne kitle var. Sadece otobüste 4-5 kişiyleydik. Şu anda iyiyim. Sonuçta halen zulümle, sindirmeyle, susturmayla, bir siyaseti izliyor. Bu siyasetle Kürtleri susturacağını zannediyor. Ama bu yol yol değil, bu yol akıl yolu değil. Biz her zaman söylüyoruz, bu sorunlar ancak dilayogla çözülür. Terör estirerer, şiddet uygulayarak bu halkı susturamazlar" dedi.

        Türk, gece 23.00 sularında taburcu oldu.

        Batman'ın Bağlar Mahallesi'nde bir araya gelen ve aralarında Van bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ile BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın da bulunduğu grup, Nevruz alanına yürümek istedi. Polis, PKK lehine slogan atan grubun alana girişine izin vermezken; bazı kişilerin polise taş atması üzerine, gruba tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi. Çıkan olayların ardından bazı göstericiler gözaltına alındı. Bazı göstericiler de cadde ve ara sokaklarda araç lastiği yakarak yolları trafiğe kapattı.

        Şırnak, Yüksekova, Antalya, Van ve Bitlis'te izinsiz gösteri

        Şırnak'ın Cizre ilçesinde, sabah saatlerinden itibaren yola çıkan kalabalık gruplar, izinsiz kutlama yapmak için Nur Mahallesi'ndeki BDP İlçe Başkanlığı önünde toplanmak istedi. Ancak polis, grupların burada toplanmasına izin vermedi.

        Alana zorla girmek isteyen bazı kişiler polise taş, havai fişek, el yapımı patlayıcı ve molotofkokteyli ile saldırdı. Bunun üzerine polis, gruba basınçlı su ve biber gazıyla müdahale etti.

        Yüksekova'da da izinsiz olarak Nevruz kutlamak için toplanan kalabalığa polis, tazyikli suyla müdahale etti.

        Antalya'ya Nevruz kutlamaları için gelen Hasip Kaplan, gösteri yapmak istedikleri Kepez Arena Spor Salonu önündeki alan için bölgede güvenlik önlemi alan Antalya Emniyet Müdürlüğü ekiplerinden izin istedi. Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Hüseyin Arıoğlu, Kaplan'a İçişleri Bakanlığı'nın bu yıl nevruz kutlamalarının 21 Mart'ta yapılacağına ilişkin genelgesini hatırlattı.

        Van Valiliği'nin izin vermemesine rağmen BDP İl Başkanlığı, sabah saatlerinden itibaren kutlama alanı olarak belirledikleri Belediye İtfaiye Garajı Kavşağı'na doğru yürüyüşe geçti. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ve diğer parti yöneticileriyle Müze Müdürlüğü'nün karşısında bulunan il başkanlığı olarak görev gören çadırdan Kültür Müdürlüğü Kavşağı'ndan alana doğru yürüyüşe geçti. Demirtaş ve diğer parti yetkililerin yürüyüş ısrarına polis izin vermedi. Bunun üzerine toplanan kalabalık parti otobüsünden çalınan Kürtçe müzik eşliğinde halaylar çekti.

        BDP'nin kutlama yapmayı istediği alana yakın bir yerde sabah saatlerinde ilerde desteklenmiş zaman ayarlı 1 kilo 850 A4 plastik patlayıcı madde ele geçirilmişti.

        Bitlis'te de BDP tarafından düzenlenen izinsiz Nevruz kutlamasına polis müdahale etti. Yaşanan olaylarda 5 kişi gözaltına alındı.

        YÜKSEKOVA VE CİZRE

        Yüksekova ve Cizre'de izinsiz nevruz kutlaması yapmak isteyen kalabalığın arasından güvenlik güçlerinin üzerine uzun namlulu silahlarla ateş edildi. Yüksekova Kaymakamı Üzeyir Aziz Özeren, açılan ateş sonucu bir panzer sürücüsü ile yanındaki polis memurunun yaralandığını belirterek, yaralı polislerin sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

        Cizre'de de uzun namlulu silahlarla açılan ateşte 2 polis yaralandı. Yaralı polis memurları Ahmet Toprakoğlu ve Cihangir Ata, Cizre Devlet Hastanesinde yapılan müdahalenin ardından helikopterle Diyarbakır'a gönderildi.

        Öte yandan olaylar sırasında 3 polis memuru ve 1 sivil de atılan taşlarla yaralandı. Yaralılar, Cizre Devlet Hastanesine kaldırıldı.

        Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, ''3 polis memurumuzun hayati tehlikesi yok. Cizre'den gelen 2 tane polisin biri ameliyata alındı ve durumu oldukça iyiye doğru gidiyor, inşallah şifa bulur. Diğer arkadaşımızın durumu biraz daha kritik ve hayati tehlikesi devam ediyor'' dedi.

        İSTANBUL'DA 105 GÖZALTI

        Öte yandan, İstanbul'da önceki meydana gelen olaylara ilişkin İstanbul Emniyet Müdürlüğünce 105 kişinin gözaltına alındığı ve bu kişilerin Güvenlik Şube Müdürlüğü'nde tutulduğu belirtildi.

        Erzurum'un Tekman ilçesi, Iğdır ve Ağrı'nın Patnos ilçesinde de izinsiz Nevruz kutlaması yapmak isteyen 56 kişi, Manisa'nın Salihli ve Muş'un Malazgirt ilçelerinde de 23 kişi, Şanlıurfa'nın Viranşehir ve Halfeti ilçelerinde de 32 kişi gözaltına alındı.

        Batman'daki izinsiz kutlamalarda çıkan olaylarda 148 kişinin gözaltına alındığı, 31 polis ve iki vatandaşın yaralandığı bildirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ