Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Ağlamak isteyenler objektif karşısına

        Ümran AVCI-HT Cumartesi

        Reklam fotoğrafçılığı yaptığı uzun yıllar boyunca yemek, fabrika ve gülümseyen insan portreleri çekmekten bunalan fotoğraf sanatçısı Serdar Tanyeli, “üzgünler”i fotoğrafladı. Modellerin bazıları bir Karadeniz türküsü, bazıları kendi anıları, bazılarıysa duyduğu hasretle ağladı. Proje sürüyor. Ağlamak isteyenler objektif karşısına...

        Üzgün Portreler projesi 2009 yılında başladı. Fotoğraf sanatçısı Serdar Tanyeli, insanları ağlatıp fotoğraflamasının nedenini şu cümlelerle açıklıyor: “Ağlama duygusu ve gözyaşı herkese ait ama aynı zamanda çok kişisel bir an. Bu anın bir kamera ile ne denli ve nasıl paylaşılacağını merak ettim ve bu işler bunun denemesi...”

        Tanyeli genellikle kendi çevresinden insanları seçti “ağlatmak” için. Birkaç kişi kamera karşısında, durup dururken ağlayamadı. Ama Tanyeli hiç müdahale etmedi. Sadece bekledi; karşısındaki ağlayana kadar... Bir kişi “Sonbahar” filminde yer alan bir Karadeniz türküsüyle ağladı. Bir diğeri sadece bekleyerek gözyaşlarını içinden çağırdı sanki. Diğer iki kişinin o sırada ağlamak için çok geçerli nedenleri vardı sanki.

        Tanyeli şu ana kadar 15 kişiyle çalıştı. Ve ortaya bu fotoğraflar çıktı. Fotoğrafların bir kısmı Ali Gürevin’in hazırladığı “paper t.AG” tasarım dergisinde yayımlandı. Proje sürüyor. Ve Tanyeli şu cümlelerle destek istiyor: “Bu işin devamı için biraz daha gözyaşına gerek olacak. Ağlamak isteyen?"

        Serdar Tanyeli kimdir?

        İlkokul, ortaokul ve liseyi Ankara Koleji’nde tamamladı. Ortaokul yıllarında babasının hediye ettiği Yashica 44 ile ilk fotoğraflarını çekmeye başladı. Lise yıllarında 35 mm Petri kamera ile fotoğraf tutkusu sürdü. 1974-1975 döneminde İstanbul Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu’na girdi. Öğrenciliği sırasında muhabirlik ve foto muhabirliği yaptı. 1978 yılında mezun oldu. 1977’de henüz öğrenciyken İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Sinema – TV Enstitüsü’nde çalışmaya başladı. Film yıkama laboratuvarından başlayıp sinema teknik sürecinin farklı aşamalarında görev aldı. 1981 yılında Yorum Ajans’ta fotoğrafçı olarak reklam sektörüne adım attı. 1984’te dönemin en iyi reklam fotoğrafçısı olan Ahmet Kayacık’ın asistanı oldu. Kayacık ile çalıştığı dönem mesleki yaşamı için çok önemli olmuştu. 1985’te ilk stüdyosu Kare Fotoğraf’ı iki ortağıyla birlikte kurdu. 1991’de Professyonel Fotoğraf Hizmetleri’nin ortağıydı. 1997’den beri Serdar Tanyeli Fotoğraf Hizmetleri’nde çekim yapmaya devam ediyor.

        Bugüne kadar 7 Kristal Elma, “En İyi Reklam Fotoğrafçısı” Ödülü, 5 başarı ödülü, bir Kırmızı Ödülü kazandı. 2002-2004, 2008-2009 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım bölümünde fotoğraf dersleri verdi. 3 yıldır Bahçeşehir Üniversitesi Fotoğraf Video bölümünde Reklam Fotoğrafı dersleri veriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ