Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Lüks Gelmiş geçmiş en seksi otomobil

        Ferrari büyük ihtimalle dünyanın en beğenilen, en çok arzulanan otomobilidir. Peki ya Ferrari'nin kurucusu, sahibi, her şeyi Enzo Ferrari, "Yapılmış en güzel otomobil" olarak hangi otomobilden bahseder sizce? Hemen söyleyeyim: E Type'dan; Jaguar E Type.

        Ve Enzo Ferrari, büyük ihtimalle de haklıdır. Hem de çok haklı.

        Jaguar E Type ilk piyasaya çıktığı günden bu yana geçen 52 yıl içinde bana göre de yapılmış en güzel otomobildir. Özellikle de kabriyo olanı.

        Jaguar, E Type'ı ilk olarak 1961 yılında ve sadece "ihracat" amaçlı üretti. Lansmanından itibaren o kadar beğenildi ki gelen baskılar üzerine birinci yılın sonunda Jaguar bu güzeller güzeli otomobili iç pazara da vermek zorunda kaldı.

        KABRİYONUN BAŞARISI

        Jaguar E Type ilk olarak 2 kapılı 2 kişilik bir kupe olarak çıktı. 3.8 litrelik 6 silindirli motoru vardı ve bu motorla 240 kilometre saatlik hıza çıkabiliyordu. E Type'ın 3.8 litrelik motoru 1964'te biraz büyütüldü ve hacmi 4.2 litreye çıkarıldı. Ancak bu değişiklik otomobilin hızını düşürdü. Yeni motor 5 bin deviri geçmemek üzere üretilmişti ve E Type'ın maksimum hızı 220 kilometre saate düştü. Jaguar, E Type kupenin hemen ardından aynı yıl üstünü açmış ve kabriyo modelini de görücüye çıkarmıştı. Kabriyonun başarısı daha da büyük oldu.

        1966'daysa kupenin 2+2 modeli piyasa çıktı. 4 kişilikti ama asla diğer modeller kadar tutulmadı.Jaguar, E Type'ın Serie I olarak adlandırılan ilk versiyonunu 1969'a kadar 8 yıl üretti ve kesin olmamakla birlikte 38.500 adet kadar sattı. Ancak E Type efsanesi orada bitmedi. 1969 yılında E Type'ın Serie II modeli Jaguar bayilerinde yerini aldı.

        Otomobilin dış görünüşünde bugün "face lift" dediğimiz küçük detay değişiklikleri vardı. Teknik olarak iyileştirilmişti ve ne yazık ki oldukça dar olan içinde bacak mesafesi biraz olsun artırılmıştı. Motor ise aynıydı. 4 litrelik motor. Ancak motorun sorunları giderilmişti ve son hız 240'ı bulmuştu.1969-71 yılları arasında üretimde kalan Jaguar E Type SII de 18.800 adetlik satış rakamına ulaştı ve 1971 yılında yerini SIII'e bıraktı.

        BUGÜN 40 BİN İLE 200 BİN DOLAR ARASINDA

        E Tpye Serie III hemen hemen aynı görünüşü korumakla beraber, daha büyük stoplar ve ABD'de değişen yasalar nedeniyle daha büyük ve kauçuk destekli tamponlarla piyasaya çıktı. En büyük değişiklik ise motordaydı ve Jaguar'ın yeni 12 silindirlik 5.3 litre motoruyla donatılmıştı.

        İçerideyse bayağı bir ferahlama olmuş, iri yarı sürücüler direksiyonu kucaklarında tutmaktan kurtulmuştu. Serie III 6 silindirli ve 12 silindirli motorlarla 1974'e kadar üterildi ve toplamda 16 bin adete yakın sattıktan sonra yerini XJS'e bıraktı. Ama otomobilseverlerin gönlünde hiçbir zaman yerini kaybetmedi.E Type'lar bugün hâlâ otomobilseverlerin gözdesi. Yürütülmesi büyük zorluklar içerse de, sık sık arıza yapsa da, her güzel şey gibi çok sorunlu olsa da hâlâ çok aranıyor, çok anzulanıyor.

        1961 yılında 2500 pound civarında bir fiyatla piyasaya giren E Type'lar bugün durumlarına göre 40 bin ile 200 bin dolar arasında değişen fiyatlarla el değiştiriyor. Hâlâ gelmiş geçmiş en seksi otomobil olarak yollarda dolaşıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ