Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Mutlu anların tatlısı pasta

        Selin KUTUCULAR / HT PAZAR

        Bu hafta kutlama haftası. İlk olarak; Boğaziçi Üniversitesi'nin 150. yılı şerefine Mehmet Altun tarafından hazırlanan ‘'Dünden Bugüne Boğaziçi Üniversitesi'' isimli kitabın tanıtım yemeğine iki gururlu Boğaziçili olarak eşimle katıldım. Rektörümüz Prof. Dr. Gülay Barbaros akılda kalacak bir konuşma yaptı. Hepimize ‘'Okula dönün'' dedi. Aldığımız eğitimin hakkı ödenebilir mi bilmem ama sanırım ‘'Ben de okula dönmek istiyorum''. Bana gastronomi alanında yeni bir meslek edinebilme cesareti veren, üniversiteme el vermek hayalindeyim.

        Öte yandan çok anlamlı bir bayram geliyor. Çocuklarınıza 23 Nisan'a değer verdiğinizi hissettirmenin tam zamanı. Okullardaki törenler, statlardaki gösteriler mutlaka çocuklarımızı etkiliyordur ama milli bayramları ailecek kutlama konusunda hep eksik olduğumuzu düşünmüşümdür. Mesela böyle günlerde mutfak biraz farklı çalışsa, kurulan sofralarda günün anlamı konuşulsa her şey daha içten olmaz mı?

        "Önemsenmek" deyince, çocukların hayatında iz bırakan bir başka kutlama da doğum günleridir. İşte bu haftanın beni mutfakta epey uzun bir zaman tutacak diğer kutlaması bununla ilgili. Bugün hem benim hem de oğlumun doğum günü. Anlayacağınız her 21 Nisan'da çift doğum günü pastası yapıyorum.

        Konu doğum günüyse, bir çocuk için en değerli pasta, annesinin elinden çıkandır. Yıllar içinde belki yüzlerce pasta yaptım ama annemim her doğum günümde benim için yaptığı çikolata sosla kaplı muzlu pasta hâlâ favorimdir. Bu nefis pastayı, denemenizi tavsiye ederim. Bu arada pastada kullanmanız için iki ayrı kek tarifi veriyorum. Sizin damak tadınıza hangisi uygunsa onu kullanabilirsiniz, her iki keki de yine aşağıda tarifini verdiğim kremalardan biriyle süsleyebilirsiniz.

        Pasta bazı için kakaolu kek

        Malzemeler

        4 yumurta

        2 su bardağı toz şeker

        1 su bardağı süt

        1 su bardağı ayçiçek yağı

        3 su bardağı un

        1 paket kabartma tozu

        1 paket vanilya

        1 yemek kaşığı hindistancevizi rendesi

        Hazırlanışı

        Yumurtaları çırptıktan sonra şekeri ekleyin. Un, kabartma tozu, hindistancevizi ve yağ hariç tüm malzemeyi ekleyin. Karışımdan bir su bardağı ayırın ve buzdolabına kaldırın. Kalanına yağ, hindistancevizi ve kabartma tozuyla karıştırdığınız unu katın. Karışımı yağladığınız kek kalıbına dökün ve 180 derecede ısıttığınız fırında pişirin. Kek ılınınca buzdolabındaki soğuk karışımı kekin üzerine dökün. Bu kekten pasta yaparken direkt süslemeye geçebilirsiniz ya da keki üçe keserek aralarını aşağıdaki ganaj'ı sürebilirsiniz.

        Ganaj

        Malzemeler

        200 ml krema

        100 gr bitter çikolata

        100 gr sütlü çikolata

        Hazırlanışı

        Kremayı kaynatmadan ısıtın ve ateşten alın. Minik minik kestiğiniz çikolataları ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Buzdolabında soğumasını bekleyin. Mikserle düşük devirde çırparak kıvam almasını sağlayın. Ganaj'a rom ya da konyak ekleyebilirsiniz.

        Geleneksel doğum günü pastası

        Kek için

        5 yumurta

        1 su bardağı pudra şekeri

        3 çorba kaşığı dolusu un

        2 çorba kaşığı dolusu mısır nişastası

        Hazırlanışı

        Yumurtaların sarısını ve beyazını ayırın. Aklarına 1 tutam tuz ekleyerek mikserle çırpın. Katı bir kar yapın. Yumurta sarılarını da mikserle çırpın. İyice köpürünce pudra şekerini ilave edin. Çırpma işlemine bir müddet daha devam edin. Karlarla karıştırın. Mikseri yavaşlatın. Unu ve mısır nişastasını koyun. Yağlanmış kek kalıbına boşaltın. 175 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Soğuduktan sonra keki eşit 3 kat olacak şekilde kesin. Her katı sütle ıslatın. Sarı krema sürün. Dilerseniz kremanın üstünü muz veya çilekle kaplayın. İki kat için bu işlemi tekrarlayın. Son kalan kek katıyla pastanın üstünü kapatın.

        Not: Bu keki 8 yumurtadan da yapabilirsiniz. Bu durumda unun ölçüsünü 5'e, mısır nişastasının ölçüsünü 3'e çıkarın. Yumurta akını ne kadar sert yaparsanız, kekiniz o kadar başarılı olacaktır.

        Sarı krema için

        2 yumurta sarısı

        1 bütün yumurta

        2 çay bardağı toz şeker

        2 çay bardağı un

        1 paket vanilya

        Yarım litre süt

        1 çay bardağı ılık su

        50 gr tereyağı

        Hazırlanışı

        Bir tencerede süt ve toz şekeri karıştırın. Orta şiddette ateşe koyun. Tereyağı haricindeki tüm malzemeyi suyla birlikte mikserle çırpın. Süt ılınınca, mikserle çırptığınız karışımı tahta kaşıkla sürekli karıştırarak süte ekleyin. Koyulaşıncaya kadar pişirin. Ocağın altını kapatın. Tereyağı ekleyin.

        Süslemeler

        Çikolatalı krema

        125 gr margarin

        4 kaşık pudra şekeri

        4 çorba kaşığı dolusu kakao

        1 paket vanilya

        2 yumurta

        1 çorba kaşığı soğuk su

        Hazırlanışı

        Margarin, pudra şekeri ve kakaoyu kısık ateşte eritin. Kaynamamasına dikkat edin. İyice soğuduktan sonra yumurtaları, vanilyayı ve soğuk suyu ekleyerek mikserle çırpın. Kekinizi bununla kaplayın. Özellikle muzluya çok yakışır. Kremşantiyle her türlü süsleme yapabilirsiniz.

        Beyaz krema

        200 ml çiğ krema

        Yarım su bardağı pudra şekeri

        1 paket vanilya

        Hazırlanışı

        Buzdolabından çıkardığınız kremayı pudra şekeri ve vanilya ekleyip mikserle çırpın. Katılaşmasını sağlayın. Kekinizi kaplayın. Dilerseniz beyaz çikolata rendesiyle süslemeyi tamamlayabilirsiniz.

        Tereyağlı pudra şekerli pasta kreması

        450 gr pudra şekeri

        1 yumurta beyazı

        1.5 tatlı kaşığı krem tartar

        3 çorba kaşığı süt

        2/3 su bardağı tereyağı

        1 tatlı kaşığı vanilya esansı

        Hazırlanışı

        Tüm malzemeyi mikserle karıştırın. Dilerseniz gıda boyasıyla renklendirin. Önce ince bir tabaka olarak keke sürün. Daha sonra şekilli uçlar taktığınız krema torbalarınıza koyun ve pastayı süsleyin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ