Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi ‘Savaşmaktan kaçanın zaferi olmaz!’

        HT CUMARTESİ / Özge Mine SARIÇAM

        Alper Şirvan, Celebral Palsy (CP) hastası bir engelli. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın (TSÇV) 2 Ekim Dünya Cerebral Palsy Günü için yürüttüğü farkındalık projesi “1 Dakikada Dünyamı Değiştir’’ kapsamında, “güneş enerjili tekerlekli sandalye” projesiyle 472 fikir arasından en çok oyu aldı. Kampanyaya Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 6 bin kişi katılıyordu... Ancak Şirvan, engelini aşmakla kalmadı, icat ettiği tekerlekli sandalyeyle binlerce engelli bireyi aküsü biten sandalye sorunundan kurtarmayı da hedef seçti. Ve Amerikan Virginia Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Şirvan’ın prototipini üreterek ilk ona hediye etti. Şirvan ve yeni sandalyesiyle Gezi Parkı’nda küçük bir gezintiye çıktık.

        Dünyada başarılarıyla göz dolduran birçok Celebral Palsy’li birey var. Zihniniz daha mı çok çalışıyor?

        Cerebral Palsy şemsiye bir terim ve kompleks bir engellilik hali. Kısaca beynin hareket merkezindeki hasardan meydana geliyor. Hasarın derecesine göre beynin farklı sistemleri etkilenebiliyor. Bu nedenle her Cerebral Palsy’li farklı zihinsel süreçler yaşayabiliyor.

        Hastalığın olumsuz özelliklerini aşıp kendinize yararlı bir hale getirmişsiniz.

        Durumumu fark ettiğimden beri kendime şunu söyledim: Sen diğer insanların kolaylıkla sahip olduğu şeylere sahip olmak istiyorsan, onlardan daha çok çalışmalı ve farklı yönlerini ön plana çıkarmalısın. 1984’te okumak istediğimi aileme ilk söylediğim andan itibaren ailem ve yakın çevremin büyük desteğiyle hedefime yürüdüm. Yani hayatımın kırılma noktası okumaya karar verdiğim 1984 yılı diyebiliriz. Hayata bakışı slogan haline getirmek gerekirse; savaşmaktan kaçanın zaferi olmaz! Ailelere tavsiyem, bebeklik sürecinden başlayarak erken tedavi ve müdahale süreçlerini takip etmeleri. Erken müdahale Cerebral Palsy’li bir birey için hayati.

        ‘DÜNYADA BİR İLK!’

        Güneş enerjili tekerlekli sandalye fikriniz Virginia Üniversitesi’ne nasıl ulaştı?

        8 yıl kamuda çalıştım ve işime akülü tekerlekli sandalyemle gidip geldim. Aracımın şarjını takip etmek, yolda kalmamak benim için daima önemli oldu. Yaşadığım şehir Bursa, yokuşlarıyla meşhur. Evden 3 km uzağa gidemiyordum. Hal böyle olunca, güneş enerjili tekerlekli sandalye fikrini düşünmeye başladım. Güneş enerjisiyle çalışan tekerlekli sandalye sadece Cerebral Palsy’lilerin değil, tekerlekli sandalyeye gereksinim duyan herkesin kullanabileceği bir araç. Tamamen güneşle çalışıyor ve dünyada bir ilk! 1.6 km’lik hızda sürekli, 8 km hızda 8 saat çalışabiliyor. Güvenli, üzerinde kırılacak hiçbir malzeme yok. 30 yıl kullanım ömrü var. Hatta cep telefonları, tablet, navigasyon gibi cihazlar için USB girişleri de mevcut.

        En büyük desteği kimden aldınız?

        Ailemden aldım. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı da desteğini benden esirgemedi. Vakıf ile temasım çok eskilere dayanıyor. Çocuk yaşlardayken Cerebral Palsy durumum ortaya çıktığında ilk fizik tedavi imkânını da vakıf sağlamıştı. Alper Şirvan, “1990’ların başına kadar ‘Engelliler sokağa çıksın’ mesajı verilmekteydi. Bu çok doğru bir mesajdı. Çünkü engelliler sokağa çıkmıyordu. Onlar sokağa çıkmaya başladıktan sonra; sokağın, binaların, ulaşımın onlara uygun olmadığı ortaya çıktı ve konu farklı bir boyut kazandı” diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ