Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD'den Kuzey Kore'ye 'kardeş' yaptırımı!

        ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, yeni yaptırım kararına Kim Jong-nam suikastı gerekçe gösterildi.

        "KuzeyKorehükümeti, kimyasal savaş ajanı VX kullanarak Kuala Lumpur Havaalanı'nda Kim Jong-nam'ı öldürtmüştür." ifadesi kullanılan açıklamada, yaptırımın içeriğine ilişkin bilgi verilmedi.

        Kim Jong-un'un üvey ağabeyi Kim Jong-nam, 13 Şubat 2017'de Malezya'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmişti. İki kadın ajanın, havaalanında Kim Jong-nam'a zehirli iğneyle saldırı düzenlediği ifade edilmişti.

        TRUMP'TAN KUZEY KORE AÇIKLAMASI

        ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore ile görüşmelerin sürdüğünü ve uzun yıllar sonra bu konuda ilk kez ciddi bir çabanın gösterildiğini kaydetti.

        Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kuzey Kore ile diplomatik sürece dair değerlendirmelerde bulundu.

        Donald Trump, "Kuzey Kore ile müzakerelerde muhtemel ilerlemeler sağlanıyor. Uzun yılların ardından ilk kez ilgili tüm taraflar ciddi bir çaba gösteriyor. Dünya izliyor ve bekliyor. Belki bu boş bir umuttur fakat ABD (olumlu veya olumsuz) her iki yönde de daha ileri gitmeye hazırdır." ifadelerini kullandı.

        ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de, yazılı bir açıklamayla, ABD'nin, "ister olumlu ister olumsuz her iki istikamette de gidebilecek kapasiteye sahip" olduğunu belirtti.

        ABD'Lİ KOMUTANDAN FARKLI AÇIKLAMALAR

        Öte yandan ABD Savunma İstihbarat Direktörü Korgeneral Robert Ashley, Jr ise ABD Kongresindeki bir oturumda yaptığı konuşmada, Trump'ın diplomasiye atıf yapan değerlendirmelerinden farklı ifadeler kullandı.

        Amerikalı komutan, "Birleşmiş Milletler ilave yaptırımlar getirmesine rağmen (Kuzey Kore lideri) Kim, nükleer ve balistik füze programlarından uzaklaşma emaresi göstermiyor. Kuzey Kore'nin nükleer silahlar için bölünebilir materyal üretmeye devam ettiği kanaatindeyiz." yorumunu yaptı.

        Ashley, Pyongyang'ın bundan sonra da füze denemelerine devam edeceğini düşündüklerini dile getirdi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ