Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Yeni parti kuruldu - Meral Akşener yeni partinin adı ne oldu? İşte İyi Parti'nin kurucuları

        İyi Parti, Meral Akşener öncülüğünde resmen kuruldu. Akşener, ilk olarak İçişleri Bakanlığı'na giderek yeni partinin kuruluş dilekçesini verdi. Akşener daha sonra Ankara Yenimahalle'deki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'ne gelerek burada partinin kuruluşuna ilişkin konuşma yaptı. Akşener, "Şimdiyenişeyler söyleme zamanıdır. Türkiye'nin büyük sorunlarını açacak gücü var. Milletimizin sağduyu ve kararlılığı var" dedi.

        'BAŞBAKAN MERAL' SLOGANLARINI DÜZELTTİ

        Akşener, salondan yükselene 'Başbakan Meral' sloganlarını düzelterek, "Başbakan değil değil, cumhurbaşkanı" dedi.

        Meral Akşener, oy birliğiyle İyi Parti'nin Genel Başkanı seçildi.

        Akşener'in konuşmasından satır başları:

        Biz referandumda çalışırken Bursa'da bir şey vardı. Vallahi olacak, billahi olacak.

        Değerli misafirler, öncelikle aranızda olmaktan duyduğum onuru 80 milyonla paylaşmak istiyorum. Mesele Türkiye ise çıkarız, yürürüz diyen kahraman dava arkadaşlarım. Siz kahramansınız. Tam 21 aydır mücadele ediyorsunuz. Siz iradelisiniz, inançlısınız.

        Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları milli iradeyi esas almışlar savaşı bile TBMM ile yönetmişlerdir.

        AK Parti başlangıç yılında başarılı da sayılırlar. Ancak 2007'den itibaren vizyonsuz güce dönüşmüştür. Bu salonu şereflendiren sizler, her birimiz ayrı ayrı düşmanca tavrın birebir muhatabı olduk.

        Devlet organizasyonundaki denge 2007 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimi ile gevşemiş, 2014 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimi ile tam olarak ortadan kalkmıştır. 16 Nisan referandumu, kirli referandum, 1946 seçimleri adeta tekrar sahnelenmiş yeni bir usul eklenmiştir. Toplumsal destek yetmezse yargıçlar tamamlar. YSK imdadınıza koşar.

        Demokrasi tehdit altındadır. Postmodern milli şef dönemi başlamıştır ama sürdürülebilir değildir. Aziz milletim, bugün 25 Ekim 2017, bütün gözlemler şu sonucu gösteriyor; Türkiye yorgundur, millet yorgundur, devlet yıpranmıştır. Siyasal iklimin değişmesi dışında hiçbir sağlıklı yol kalmamıştır. O çıkar yol biziz.

        İŞTE İYİ PARTİ'NİN PROGRAMI

        "ŞİMDİ YENİ ŞEYLER SÖYLEME ZAMANI"

        (Başbakan Meral sloganları) Başbakan değil değil, cumhurbaşkanı. Şimdi yeni şeyler söyleme zamanıdır. Türkiye'nin büyük sorunlarını açacak gücü var. Milletimizin sağduyu ve kararlılığı var.

        İyilik güneşi ile aydınlatmaya azimlidir milletimiz. Milletimiz yeni bir siyasal hareketle, güçlü bir Türkiye yoluna devam etmek niyetini açıkça beyan etmektedir. Binlerce yıllık iyilik medeniyetinin yolcuları olarak bugün burada görevi ilan etmek için toplanmış bulunmaktayız. Umutlarımız var. Hayallerimiz var. Zengin bir Türkiye istiyoruz. Adil bir Türkiye istiyoruz. Gücümüz var. Özgür bir toplum toplum istiyoruz. Gücümüz var.

        "İYİ PARTİ İLE YENİLENECEĞİZ"

        Allah hayırlı eylesin. İyilik güneşinin aydınlığında, salondaki binler 80 milyon ile kucaklaşıp Türkiye olacak. Türkiye coğrafyası ile kucaklaşıp dünya olacak. Daha ileriye yönelecek. İyi Parti ile yenileneceğiz.

        Kafamızı gündemden biraz kaldırıp yaşadığımız dünyaya baktığımızda gelişimin şaşırtıcı bir seyir izlediğini görüyoruz.

        Zenginleşmenin kaynağı ranttan bilgiye geçmiştir. Ekonominin yeni efendileri, bilgi piyasasının sahipleridir. Birçok ülke sürücüsüz otomobillerin, kamyonların, droneların lojistik sektörünü nasıl etkileyeceğini bugünden tartışıyor. Son çeyrek yüzyılın bu gelişmeleri sosyal hayatı ve kamu düzeninin işleyişini de derinden etkilemiştir. Siyasal liderliklerin temel görevi zamanın ruhuna uygun dönüşümün önünü açmaktır.

        Türkiye tarihin gerisine düşemez. Asla razı olmayacağız. Türkiye dünyanın gelişimini iyi okuyamıyor.

        Bu iktidar gidici ama çocuklar bizim çocuklarımız. O çocuklar bizim çocuklarımız. Biz gençlerimizin beyinlerine sınırlar çizmeyelim. Kendi çocuklarımızdan korkmayalım. Bırakalım onları, düşünceleri olsun. Hayalleri olsun. Kindar nesle gerek yok.

        "İYİ PARTİ OLARAK KARARLIYIZ"

        İyi Parti olarak kararlıyız. Eğitimde kalite artacak. Bilim ve teknolojiye önem verilecek. Hedefimiz 7 yıl olan eğitimi 11 yıla çıkarmak. İyi Parti olarak bunu başaracağımıza gönülden inanıyorum. Bu sözü bir vaat olarak değil, iktidara geldiğimizde yerine getireceğimiz bir namus sözü olarak veriyoruz.

        Hukuk, adalet ve liyakat devletin merkezinde olmazsa devlet çözülür. Haktan ve liyakattan uzak yönetimler, korkak yönetimlerdir.

        Yargıya zabıta amirliği gibi davranılmasına müsaade etmeyeceğiz. Yaşadığımız şehrin sokaklarında bir sabah erkenden gezinti yapalım. İşçi fabrikaya, çiftçi tarlaya, öğrenci okula mutlu gitmemektedir. Her sabah erkenden uyanan ev kadını çocuklarının yüzüne umutla bakamamaktadır. Gencecik çocuklarımız AK Parti'den kağıt getirmeden iş bulamamaktadır. O günlerde soruları çaldırdılar, o günlerde soru çaldılar, bugün ise 'Hamili kart yakınımdır' denilen bir kağıt gitmeden ne devlette ne özelde, hatta taşeron yanında iş bulamamaktadırlar.

        Devletin dini adalettir sözünü çok kıymetli buluyoruz. İyi Parti'nin kıymetli mensupları Türkiye kendine yakışır bir çıkış yakalamalıdır.

        İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NA DİLEKÇE VERİLDİ

        Akşener, bakanlık binasına bazı parti kurucularıyla geldi. Yeni partinin kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı'nın ilgili birimine teslim eden Meral Akşener, yaklaşık 20 dakika içeride kaldı.

        Akşener, daha sonra açıklama yapmadan binadan ayrıldı.

        SLOGAN "TÜRKİYE İYİ OLACAK"

        "Türkiye iyi olacak" sloganının yer aldığı parti programında 8 ilke belirlendi:

        Türk milletine güveni esas almak

        Açık, dürüst ve hesap verebilir olmak

        Çoğulcu, katılımcı, kapsayıcı pozitif siyaset yapmak

        Somut hedeflere sahip olmak ve odaklanmak

        Çözüm üretmek ve çalışkan olmak

        Eleştiriye açık ve özgür düşünceli olmak

        Siyaseti değerler üzerinden üretmek ve yapmak

        Milliyetçiliği kültürel ve ekonomik alanlara taşımak

        Farklılıklara saygılı olmak

        Milli menfaatlerimizi her alanda ön planda tutmak

        Programda partinin amacı da 10 madde ile sıralandı:

        Cumhuriyetin kuruluş felsefesini, değerlerini ve üniter yapıyı korumak

        Çağdaş medeniyeti yakalamak

        Sevgi ve saygı dilini hâkim kılmak

        Parlamenter sistemi yaşatmak

        Denge ve kontrol ilkesi üzerine kurulu kuvvetler ayrılığını kurmak

        Fırsat eşitliği sağlamak

        Mülkiyet hakkını korumak

        İnançlara saygı ve ifade özgürlüğünü sağlamak

        Bağımsız, tarafsız ve adil yargıya kavuşmak

        Yolsuzlukla tam ve etkin mücadele etmek

        YENİ PARTİNİN MEVCUT MİLLETVEKİLLERİ

        Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ: Akşener'le birlikte MHP içinde muhalif hareketi başlatan isimlerden biri. Şubat 2016'da MHP genel başkan yardımcılığı görevini yürütürken kongre yapılmasını talep ederek, bu görevinden istifa etti. Nisan 2016'da genel başkanlığa adaylığını koydu ancak uzun süre yargı süreci sonucunda kongrenin iptal edilmesinin ardından Kasım 2016'da partisinden ihraç edildi.

        Isparta Milletvekili Nuri Okutan: Uzun yıllar çeşitli ilçelerde kaymakamlık görevinde bulunduktan sonra Siirt, Sakarya, Trabzon ve Şanlıurfa valiliği yaptı. 2015 Haziran ve Kasım seçimlerinde MHP'den meclise girdi. Daha sonra Akşener'in partisine katılmak üzere MHP'den istifa etti.

        Balıkesir Milletvekili İsmail Ok: 2009-2014 yılları arasında Balıkesir Belediye Başkanlığı görevinde bulundu, bir yıl sonra yapılan her iki genel seçimde de MHP'den milletvekili oldu. Daha sonra partisinden istifa ederek, Akşener'in kuracağı partiye katılma kararı aldı.

        Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu: 1993-2008 yılları arasında Türk Tarih Kurumu başkanlığını yürüttü. 2007 yılında "Kürtler Türkmen, Alevi Kürtler ise Ermeni dönmesidir" sözleri büyük tartışma yarattı. Siyasete MHP'den girdi ve önce 2011, sonra da 2015 seçimlerinde milletvekili oldu.

        Eski MHP milletvekili Özcan Yeniçeri (Solda), Bağımsız Milletvekili Yusuf Halaçoğlu (Ortada), Bağımsız Milletvekili Ümit Özdağ (Sağda)

        İzmir Milletvekili Aytun Çıray: CHP'den ayrılarak, Akşener'in partisine katılacağını açıklayan ilk milletvekili. Tıp doktoru ve daha önce uzun yıllar Sağlık Bakanlığı müsteşarlığı yaptı. Ayrıca, farklı şirketlerine yönetiminde yer aldı. Siyasete sağ partilerden başladı. Siyasi çalışmalarını önce Doğru Yol Partisi'nden (DYP), sonra da Anavatan Partisi'nde (ANAP) yürüttü, son olarak 2011 yılında CHP'den milletvekili seçildi.

        ESKİ BAKANLAR

        Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın: Siyasi faaliyetlerini uzun yıllar boyunca MHP çatısı altında yürütmüş, partide genel sekreterlik görevinde bulunmuş bir isim. 2012'de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli karşısında parti liderliğine adaylığını koydu ancak seçimi kaybetti.

        Koray Aydın

        Eski Devlet Bakanı Ayfer Yılmaz: 1996 yılında DYP İçel milletvekili seçildi ve iki dönem görev yaptı. 1996'da Mesut Yılmaz başbakanlığında kurulan ANAYOL ile yine aynı yıl içinde bu kez Necmettin Erbakan'ın başbakanlığında kurulan REFAHYOL hükümetlerinde devlet bakanlığı görevi yaptı. Siyasetten bir süredir uzak duran Yılmaz, bazı düşünce kuruluşları ve üniversitelerde çeşitli görevlerde bulundu.

        Eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Ahat Andican: Tıp doktoru. 1995 genel seçimlerinde ANAP'tan İstanbul milletvekili oldu. 1997-1999 yılları arasında Türk topluluklarından sorumlu devlet bakanlığı ve hükümet sözcülüğü yaptı. Türk topluluklarına dair yayınlanmış eserleri bulunuyor.

        Yeni partinin 200 kişilik kurucular kurulunda şu isimler yer alıyor:

        1 ABDUL AHAT ANDİCAN

        2 ABDULLAH ALAGÖZ

        3 ABDULLAH ALAY

        4 ABDULLAH İLKER SUNGUR

        5 ABDÜLKADİR AKCAN

        6 ABDÜLKADİR YUVALI

        7 ADİL ERKOÇ

        8 ADNAN ŞEFİK ÇİRKİN

        9 AHMET AZMİ YETİM

        10 AHMET CAN BUĞDAY

        11 AHMET ÇELİK

        12 AHMET ERSAGUN YÜCEL

        13 AHMET KAMİL EROZAN

        14 ALİ SAĞIR

        15 ALİ AYDIN

        16 ALİ COŞKUN

        17 ALİ DİNÇER ÇOLAK

        18 ALİ LAPANTA

        19 ALİ RIZA ERCAN

        20 ALİ TÜRKŞEN

        21 AYDIN ADNAN SEZGİN

        22 AYDIN TÜMEN

        23 AYFER YILMAZ

        24 AYHAN BÖLÜKBAŞI

        25 AYHAN ÇEVİK

        26 AYHAN EREL

        27 AYŞE MELDA TOPYAY

        28 AYŞE SİBEL YANIKÖMEROĞLU

        29 AYŞE SUCU

        30 AYŞEGÜL DOĞRUCAN

        31 AYŞİN ALTUNİÇ GÜVEN

        32 AYTUN ÇIRAY

        33 BAHA CANKUT SARITAŞ

        34 BANU AYDIN

        35 BAŞAK KARATAŞ

        36 BEDRİ YAŞAR

        37 BEHİÇ ÇELİK

        38 BERAT YILMAZEL

        39 BERİL GÜMÜŞ

        40 BERNA BİÇER

        41 BERNA SUKAS

        42 BETÜL BAYRAKTAR ORHAN

        43 BİLAL KARACA

        44 BİNNUR KARADAĞLI

        45 BİRCAN AKYILDIZ

        46 BİROL BÜYÜKÖZTÜRK

        47 BURAK AKBURAK

        48 BURCU AKÇARU

        49 BURHAN SUAT ÇAĞLAYAN

        50 CELAL DAĞGEZ

        51 CELALEDDİN AYKOL

        52 CEVAT SARAÇ

        53 CEZMİ POLAT

        54 COŞKUN YILDIRIM

        55 CUMALİ DURMUŞ

        56 ÇİĞDEM ÖZER

        57 DERYA ŞAHİN ŞENER

        58 DURMUŞ YILMAZ

        59 DURSUN CENGİZ ATAK

        60 ELMAS GIRAĞOS

        61 EMİNE ERDOĞAN

        62 EMİNE KÜÇÜKALİ GURKOK

        63 ENES KAPLAN

        64 ERDOĞAN BOZDEMİR

        65 ERHAN ÖZKAN

        66 ERSÖNMEZ YARBAY

        67 ETHEM BAYKAL

        68 FARUK KÖYLÜOĞLU

        69 FATİH DEMİRKOL

        70 FATİH ERYILMAZ

        71 FATİH MEHMET ŞEKER

        72 FATMA KAMİLOĞLU

        73 FERİDUN BAHŞİ

        74 FUAT YILDIRIM

        75 GÖKHAN BEKER

        76 GÖKSEL TAŞÇI

        77 GÜNAY KODAZ

        78 HAKAN GÖREN

        79 HANA AKYÜZ

        80 HASAN HÜSEYİN TÜRKOĞLU

        81 HASAN SİNCAR

        82 HASAN TOKTAŞ

        83 HAVVA BAŞ

        84 HAYATİ ARKAZ

        85 HAYRETTİN BARUT

        86 HAYRETTİN NUHOĞLU

        87 HAYRİYE NURCAN YAZICI

        88 HEDİYE AKDERE

        89 HÜSEYİN ÖZLÜK

        90 İBRAHİM ÖZYER

        91 İBRAHİM CEVHER CEVHERİ

        92 İBRAHİM HALİL ORAL

        93 İLAY AKSOY

        94 İSMAİL ETHEM TOKDEMİR

        95 İSMAİL OK

        96 İSMET KOÇAK

        97 KADRİYE ÜNLER

        98 KAZIM ATAOĞLU

        99 KEVSER SELDA TANDOĞAN DEMİREL

        100 KORAY AYDIN

        101 LÜTFÜ TÜRKKAN

        102 MAHMUT BOZKURT

        103 MAHMUT TEKİN

        104 MEHMET ASLAN

        105 MEHMET ARSLAN

        106 MEHMET METANET ÇULHAOĞLU

        107 MEHMET OKAN OĞUZ

        108 MEHMET TOLGA AKALIN

        109 MEHMET UFUK ÜLKÜMEN

        110 MELTEM ERZEN

        111 MERAL AKŞENER

        112 MERAL ALEMDAR

        113 MERRİN HASİPOĞLU

        114 MERVE HAFIZOĞLU

        115 MESUT ÖZARSLAN

        116 MESUT YILMAZ

        117 METİN TAŞDEMİR

        118 METİN ERGUN

        119 MİNE BAŞ

        120 MUALLA YÜCEL

        121 MUKADDER BAŞEĞMEZ

        122 MUSA ERTUGAN

        123 MUSAVVAT DERVİŞOĞLU

        124 MUSTAFA CİHAN PAÇACI

        125 MUSTAFA ÇAKIROĞLU

        126 MUSTAFA ERDEM

        127 MUSTAFA GÜL

        128 MUSTAFA HAKAN ÜNSER

        129 MUSTAFA VEYSEL GÜLDOĞAN

        130 NACİ CİNİSLİ

        131 NAFİZ ÖZGÜR RIFAİOĞLU

        132 NAZİF AKTÜRK

        133 NAZLI ASPAY ŞENER

        134 NAZLI ELİF GÖKDEMİR

        135 NESİBE RUHAT MENGİ

        136 NEŞE TOKER

        137 NEVZAT BOR

        138 NİHAL AĞCA

        139 NİHAT KULA

        140 NURİ OKUTAN

        141 OĞUZ SARUL

        142 OĞUZHAN TÜRK

        143 OKTAY ERKAÇAN

        144 OLTAÇ ÜNSAL

        145 ONUR AYDIN

        146 ORHAN ERZURUM

        147 ORHAN ŞEN

        148 OSMAN ERTÜRK ÖZEL

        149 ÖMER İBRAHİM SAYIN

        150 ÖMER KARAKAŞ

        151 ÖZCAN PEHİVANOĞLU

        152 ÖZCAN YENİÇERİ

        153 RAMAZAN KILIÇ

        154 RECAİ MERCİMEK

        155 RECEP SANAL

        156 RIDVAN UZ

        157 RUHİTTİN SÖNMEZ

        158 SELDA BOSTANCI

        159 SELİM TANKUT

        160 SERMİN ÖZENSOY

        161 SERVET HALİ

        162 SEVİN ÇAĞLAYAN

        163 SEVİNÇ GÜMÜŞ

        164 SEVİNÇ NAZİRE URAZ

        165 SEYİT YÜCEL

        166 SIRRI AKSU

        167 SITKI POLAT

        168 SİNEM ULUDAMAR

        169 SULTAN NESLİHAN SEVEN

        170 SÜLEYMAN NEVZAT KORKMAZ

        171 SÜLEYMAN SARIBAŞ

        172 ŞAHİN ARSLANTAŞ

        173 ŞENOL BAL

        174 ŞEREF TAMTÜRK

        175 ŞULE ÜNLÜ DOĞAN

        176 ŞÜKRÜ KULEYİN

        177 TAHA ORHUN ERTÜRKMEN

        178 TAMER KAYAALP

        179 TUGAY ULUÇEVİK

        180 TUĞRUL ARIK

        181 UĞUR POYRAZ

        182 UĞUR TARHAN

        183 UMUT BARIŞ ERDOĞAN

        184 UMUTCAN GÜNERKAYA

        185 ÜMİT BEYAZ

        186 ÜMİT DİKBAYIR

        187 ÜMİT ÖZDAĞ

        188 VEDAT BAYRAM

        189 VEDAT TAYLAN YILDIZ

        190 VEDAT YENERER

        191 YASİN ÖZTÜRK

        192 YAŞAR AKKUŞ

        193 YILDIRIM GÖRGEN

        194 YILDIRIM ULUPINAR

        195 YUSUF HALAÇOĞLU

        196 YÜCEL COŞKUN

        197 YÜKSEL YILMAZ

        198 ZEKAİ KAYA

        199 ZEKİ HAKAN SIDALI

        200 ZUHAL ÇİFTKAYA

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ