Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dışişleri Bakanlığı'ndan Birleşmiş Milletler'e cevap

        Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin’in, BM birimlerinin Güneydoğu Anadolu Bölgemizi ziyaret taleplerine olumlu yanıt verilmediği yönündeki ifadelerinin kabul edilmesi mümkün değildir. Güneydoğu Anadolu Bölgemiz, insan hakları alanında faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlarca rahatlıkla ziyaret edilebilmektedir" dedi.

        Bilgiç, bir soruya verdiği yanıtta, Hüseyin’in, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki terörle mücadele operasyonları ve BM heyetlerinin ülkeyi ziyaretlerine dair yaptığı açıklamaların son derece yanlı bir bakışla kaleme alındığını ve üzüntüyle karşılandığını bildirdi.

        Sözcü Bilgiç, Türkiye’nin PKK, DAEŞ ve DHKP-C gibi terör örgütlerine karşı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki vatandaşların en temel hakkı olan yaşam haklarının korunması ve kamu güvenliğinin sağlanması amacıyla yürüttüğü terörle mücadelede operasyonlarındaki "özgürlük-güvenlik" dengesinin sağlanması için azami özeni gösterdiğini vurguladı.

        Terörle mücadelede tüm tedbirlerin yasal çerçevede alındığına işaret eden Bilgiç, şunları kaydetti:

        "BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin’in BM birimlerinin Güneydoğu Anadolu Bölgemizi ziyaret taleplerine olumlu yanıt verilmediği yönündeki ifadelerinin kabul edilmesi mümkün değildir. Güneydoğu Anadolu Bölgemiz, insan hakları alanında faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlarca rahatlıkla ziyaret edilebilmektedir. Son olarak 2016 yılı Mart ayında BM Zorla ve İrade Dışı Kaybolmalar Çalışma Grubu, Nisan ayında ise Avrupa insan hakları rejiminin temel organlarından olan Avrupa Konseyi’nin İnsan Hakları Komiseri Nils Muzniek Güneydoğu Anadolu Bölgemizi ziyaret ederek temaslarda bulunmuşlardır."

        Bilgiç, "Yüksek Komiser Sayın Zeyd’in Türkiye ile BM arasındaki insan hakları alanındaki işbirliği ruhunu yansıtmayan açıklamalarının yetersiz bilgiye ve önyargılı çevrelerin yönlendirmelerine dayandığı düşünülmektedir. Arzu ettiği takdirde Sayın Zeyd’i Güneydoğu Anadolu Bölgemizi de kapsayacak şekilde ülkemizde ağırlamaktan memnuniyet duyacağız" ifadelerini kullandı.

        Türkiye’nin 2001 yılından bu yana BM özel prosedürlerine açık davette bulunan 116 ülkeden biri olarak, tematik raportörlerle yakın işbirliği yaptığını ve bu çerçevede son dönemde alınan ziyaret taleplerinin tamamına olumlu yanıt verilerek her biri için takvimlendirmenin gerçekleştirildiğini vurgulayan Bilgiç, "Söz konusu işbirliği süreçleri kapsamında önümüzdeki dönemde çeşitli BM raportörlerinin ülkemizi ziyaret etmeleri öngörülmektedir" dedi.

        İnsan hakları alanında temel BM sözleşmelerine taraf olan Türkiye’nin, sözleşme temelli olanlar ve özel prosedürler dahil tüm BM insan hakları mekanizmalarıyla kesintisiz yapıcı işbirliğini sürdürdüğünü ve hazırladığı ülke raporlarını zamanında ilgili komitelere teslim ettiğini belirten Bilgiç, "Türkiye ilgili tüm BM komiteleriyle interaktif diyalogun sürdürülmesine özen göstermektedir. Son olarak, 26-27 Nisan 2016 tarihlerinde, ‘İşkenceye Karşı Komite’ nezdinde dönemsel rapor sunumumuz gerçekleştirilmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ