Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Washington-Tahran hattında yeni gerilim!

        ABD Başkanı Donald Trump, ilk yurtdışı ziyaretinde Ortadoğu'daki önemli müttefiklerini ziyaretlerini sürdürüyor. Trump'ın ziyaretlerde bulunduğu Suudi Arabistan ve İsrail'deki demeçleri ve yaptığı anlaşmalar Washington-Tahran hattında yeni bir gerilimin de habercisi olacak gibi gözüküyor.

        ABD'nin Suudi Arabistan'la imzaladığı milyarlarca dolarlık silah anlaşması İran'ın tepkisini çekti. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Trump'ın Suudi Arabistan ziyareti için, "Oradayken, yeni bir 11 Eylül'den nasıl kaçınabileceği konusunu tartışmalı" ifadelerini kullandı.

        Suudi Arabistan'ın 11 Eylül'e sponsor olduğu iddialarını hatırlatan Zarif, Trump'ın bunun tekrarlanmasının önüne geçmesi gerektiğini söyledi.

        REKLAM

        TRUMP: İRAN TERÖRİSTLERİ DESTEKLEMEYİ BIRAKSIN

        ABD Başkanı Trump, İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ile Batı Kudüs'teki cumhurbaşkanlığı ofisinde bir araya geldi. Trump, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "İran'ın nükleer silah edinmesine izin verilmemelidir. İran, bölgedeki katil terör örgütlerine verdiği maddi desteği ve askeri eğitimi derhal durdurmalıdır." ifadelerini kullandı.

        Dünyanın İran'ın bölgedeki manevralarına karşı olduğunu vurgulayan Trump, "Aralarında İslam ülkelerinin de bulunduğu dünya devletleri bu bağlamda ortak görüşe sahip. Bu görüşleri dile getirmemdeki cesaret de başta Kral Selman olmak üzere Müslüman ülke liderleriyle yaptığım görüşmelere dayanıyor." dedi.

        İran'ın tehditlerinin sadece İsrail'e yönelik olmadığının altını çizen ABD Başkanı, "İran'ın büyük bir tehdit olduğunu sizinle paylaşan çok sayıda Müslüman ülke var. İran'ın büyük bir tehdit olduğu konusunda şüphe yok." diye konuştu.

        Trump, ABD ve İsrail’in başta İran ve terör örgütü DEAŞ olmak üzere birçok tehditle karşı karşıya olduğunu sözlerine ekleyerek, "İsrail ve ABD, DEAŞ ve başka terör örgütleri olmak üzere birçok tehditle karşı karşıya. Ayrıca sadece burada değil, dünyanın her tarafında terörü besleyen ve destekleyen İran gibi bir devletle de karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı.

        İran karşıtlığının Ortadoğu'da birçok ülkeyi yakınlaştırdığını da dile getiren Trump, şunları söyledi:

        "Size İran'la yaşananların Ortadoğu'daki birçok bölgeyi İsrail'e yakınlaştırdığını söyleyebilirim. Bu faydalı bir durum. Çünkü ben İsrail'e karşı yakın zamana kadar iyi düşünceler beslemeyen ülkelerin İsrail'e bakış açılarının değiştiğini söyleyebilirim. Bu çok olumlu bir durum ve biz bundan memnunuz."

        ABD Başkanı Trump, önceki durağı Suudi Arabistan'da İsrail'e yönelik "olumlu bir hava" olduğunu belirterek, "Suudi Arabistan'da muhteşem bir muamele gördük ve İsrail'e yönelik olumlu bir hava var." dedi.

        Suudi Arabistan'ın İsrail ile Filistin arasında barışın sağlanmasına destek verdiğini söyleyen Trump, ABD'nin de bu yöndeki çabalarını sürdüreceğini vurguladı.

        İsrail ziyaretinin "çok özel" olduğunu kaydeden Trump, "Bu mukaddes topraklara ABD ve İsrail dostluğunu pekiştirmek için geldim. Biz uzun zamandır sadece dost değil aynı zamanda müttefikiz de. Beraberliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ