Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD'den iki yeni füze kalkanı

        HABERTURK.COM DIŞHABERLER SERVİSİ

        ABD'nin Avrupa'da kurduğu ve radar üssü de Türkiye'de yer alan füze kalkanı ile ilgili tartışmalar sıcaklığını korurken, Washington'dan yeni ve yine çok tartışılacak bir hamle geldi.

        ABD Savunma Bakan Yardımcısı Medelyn Creedon, Ortadoğu ve Uzak Asya'da iki yeni füze kalkanı daha kurmak istediklerini açıkladı. Füze Savunma Ajansı'nın yıllık toplantısında konuşan Creedon, bu kapsamda biri Japonya ve Avustralya diğeri de Japonya ve Güney Kore ile olmak üzere iki ayrı üçlü diyalog sürecinin başladığını belirtti.

        KÖRFEZ ÜLKELERİYLE İŞBİRLİĞİ

        Füze kalkanının Ortadoğu ayağı ise Körfez ülkelerinde gerçekleştirilecek. Creedon, projenin Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, Katar, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin oluşturduğu Körfez İşbirliği Konseyi ile Washington yönetiminin işbirliği çerçevesinde gerçekleşeceğini belirtti.

        Creedon yeni füze kalkanlarının, Avrupa'da hali hazırda kurulu olanla uyumlu olacağını da belirtti.

        RUSYA VE ÇİN KARŞI ÇIKACAK

        Yeni füze kalkanlarının, İran ve Kuzey Kore'den gelecek saldırılar karşı savunma amaçlı olarak kurulacağı belirtiliyor ancak uzmanlar Rusya ve Çin'in yeni sistemleri kendi güvenlikleri açısından tehdit olarak değerlendireceği görüşünü dile getiriyor.

        Füze savunma uzmanı Riki Ellison, Çin'in Uzak Asya'ya kurulacak füze kalkanına, Rusya'nın Avrupa'daki mevcurt kalkana gösterdiği tepkiden daha fazlasını gösterceğini söyledi. Ellison'a göre yeni füze kalkanları teoride iyi olsa da pratikte pek çok problemle karşılaşacak.

        RADAR TÜRKİYE'DE

        Şu anda kurulu durumdaki füze kalkanı, Polonya ve Romanya'daki füze sistemleri, Malatya Kürecik'teki radar üssü ve İspanya'daki füze savunma destroyerini içeriyor. Rusya, kendisine yönelik tehdit içerdiği gerekçesiyle füze kalkanına sert biçimde muhalefet ediyor.

        Son olarak, Seul'deki Nükller Güvenlik Zirvesi'nde Obama ile görüşen Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, füze kalkanı konusundaki işbirliği ve değerlendirmelerin daha aktif bir şekilde yürütülmesi gerektiğini söylemişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ