Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya sığınmacı Yusuf Odabaş Öncüpınar Gümrük Kapısı Suriye

        HABERTURK.COM VE AJANSLAR

        Gece saatlerinde Türkiye sınırına yakın bölgelerde yoğun çatışmalar yaşanmıştı. Çatışmalar sonrasında Türkiye'ye girmeye çalışan sığınmacılara Suriye güvenlik güçleri tarafından ateş açıldı. Saat 13.00 sularında silah seslerinin sustuğu ve Türkiye'ye girişlerin arttığı belirtildi.

        EN AZ 2 KİŞİ ÖLDÜ

        Haber ajansları ölü sayısında farklı rakamlar veriyor. Doğan Haber Ajansı, Türkiye'ye getirilen 3 Suriyeli hayatını kaybettiğini, Türkiye'ye getirilen yaralı Suriyeli sayısının da 17'ye yükseldiğini bildirdi. Anadolu Ajansı ise ölü sayısını 2 olarak verdi.

        Kilis Valisi Yusuf Odabaş saat 12.00 civarında yaptığı açıklamada 2 Suriyeli'nin öldüğünü açıklamıştı. El Arabiya televizyonu ise 4 sığınmacının öldüğünü ileri sürdü. Sığınmacıların tam sınırdan Türkiye'ye geçiş yaparken vurulduğu belirtildi.

        2 TÜRK YARALANDI

        Kilis Valisi ayrıca Öncüpınar Gümrük Kapısı Hac Konaklama Tesisleri'ndeki konteynır kentte bulunan 1 Türk tercümanın yanısıra 2 Suriyelinin, sınır bölgesinde Suriye ordusu ile muhalifler arasındaki çatışma sırasında serseri kurşun ile yaralandığını açıkladı. Daha sonra bir Türk vatandaşının daha yaralandığı duyuruldu.

        GEÇİŞLER DURDURULDU

        Vali Odabaş, Öncüpınar Gümrük Kapısı'ndan Suriye'ye geçişlere güvenlik nedeniyle geçici olarak izin verilmediğini de kaydetti.

        "10 NİSAN KADÜK OLDU"

        Yaşananları değerlendiren Dışişleri Bakanı Yardımcısı Naci Koru, "Bize karşı bir hareket mi, Suriye'den intibak eden bir ateş mi, değerlendiriyoruz. 10 Nisan kadük oldu, yarından itibaren yeni bir dönem başlayacak" diye konuştu.

        Suriye'den gelenlerin sayısının her geçen gün arttığına dikkati çeken Koru, son iki haftada bu sayının iki katına çıktığını, daha da artmasından endişe duyduğunu ifade etti.

        BM ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Kofi Annan'ın planının bölge barışı için bir ümit olduğunu belirten Koru, dünden itibaren devam eden saldırılar sonrası Annan Planı'nın gerçekleşmeyeceğinin anlaşıldığını kaydetti.

        SIĞINMACI SAYISI 24 BİNİ AŞTI

        Öte yandan, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sayısının 24 bin 246 kişiye ulaştığını açıkladı.

        Çadır kentlerde bulunan 738 Suriye vatandaşı çocuğa da eğitim hizmeti verildiği bildirildi.

        LÜBNAN SINIRINDA BİR KAMERAMAN ÖLDÜRÜLDÜ

        Öte yandan Lübnana-Suriye sınırında yaşanan çatışmalar sırasında El Cedid televizyonu kameramanı, Ali Şaban'ın öldüğü bildirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ