Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Çin ve Rus donanma Sarı Deniz'de düzenlediği Denizde işbirliği-2012 tatbikatı başladı

        Çin ve Rus donanma birliklerinin Sarı Deniz'de ortak düzenlediği "Denizde işbirliği-2012" adlı askeri deniz tatbikatı başladı.

        Çin basını, ülkenin doğu sahilindeki Çingdao şehrinde törenle açılışı yapılan tatbikata geniş yer verirken, özellikle ülkenin tamamı kendi imalatı olan gemi ve denizaltılar ayrıntılı bir şekilde ulusal kamuoyuna tanıtılıyor. Yedisi Rusya'dan gelen 25 geminin katıldığı tatbikatta 4 bin Çinli donanma görevlisinin yer aldığı belirtildi.

        ABD'YE CİDDİ TEHDİT

        Ortak hava sahasını savunma, denizaltı savunma ve denizde ortak arama kurtarma gibi tatbikatların yapılacağı bildirilirken, Çin Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Tatbikatın kesinlikle üçüncü bir tarafa gözdağı niteliği taşımadığı" açıklanmıştı.

        Uzmanlar ise olayı "ABD'nin Pasifik'teki stratejik etkinliğine yönelik ciddi bir tehdit" olarak yorumlarken, "Tatbikatın Çin ve Rusya'nın bölgedeki ortak menfaatine olduğunun" altını çiziyor.

        Altı gün sürecek tatbikat 27 Nisan'da sona erecek.

        "Denizde işbirliği-2012", Çin ve Rus donanma kuvvetlerinin son 10 yılda Sarı Deniz'de düzenlediği yedinci ortak tatbikat oldu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ