Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Martin Schulz: Hem AB, hem de Türkiye yordun

        Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, bugün başlayacak 2 günlük Türkiye ziyareti öncesinde Der Tagesspiegel Gazetesi’ne konuştu.

        ‘AB DE GENİŞLEME YORGUNU’

        Schulz, Türk hükümetinin, Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı François Hollande ile ikili ilişkilerin daha ileriye gideceğine inandığı yorumları üzerine şunları söyledi:

        "AB’nin Türkiye ile olan ilişkileri, bir ülkede hükümetin değişmesine bağlı değildir. Bu ilişkiler, Türkiye’deki reform süreçlerinin devam edip etmemesine ve sonuçta AB ülkelerinin Türkiye’yi almak isteyip istemeyeceğine bağlıdır. Türkiye’de belirli bir reform yorgunluğu var, AB ülkelerinde de belirli bir genişleme yorgunluğu. Bu durum Paris’teki hükümet değişikliğinden sonra da hızlı bir şekilde değişmeyecektir."

        AK Parti’nin dini bir partiden beklenmeyecek kadar fazla reform gerçekleştirdiğini, ancak iktidarının ikinci döneminde bazı çekişmelerin görüldüğünü belirten Schulz, “Kürt sorununun çözümünde gerçek ilerlemeler yok” diye konuştu.

        "TÜRKİYE STRATEJİK ÖNEMDE"

        Schulz, Türkiye’nin Avrupa’yla Arap dünyası arasında stratejik öneme sahip bir ülke olarak AB’ye dahil olması gerektiği şeklindeki tezin hâlâ geçerli olup olmadığı sorusuna da “Müslüman nüfusa sahip, Batılı temel değerleri kabul eden bir ülkenin AB’ye girmesinin, AB’nin dini bir topluluk olmaktan öteye gidebildiğinin kesin bir delili olacağı’ cevabını verdi.

        Türkiye’nin, Kıbrıs Rum kesiminin AB Dönem Başkanlığı sürecinde ilişkileri en aza indireceğinin belirtilmesi üzerine ise Schulz, “AB’yi kimin yöneteceğine Türkiye karar vermiyor. AB’ye aday bir ülke, belirli bir AB ülkesinin dönem başkanlığını üstlenmesi durumunda müzakere yapmayacağını söyleyemez’’ görüşünü aktardı.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ