Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Kutsal dağa Kürt bayrağı

        Merkezi Irak Yönetimi ile Bölgesel Kürdistan Yönetimi arasında 10 gündür devam eden gerilim, tüm tarafların prensip anlaşması ile bir derece düşmüştü. Ancak Bağdat-Erbil arasındaki görüşmeler henüz olumlu olarak sonuçlanmış değil.

        Erbil ile Bağdat arasındaki gerilimi düşürmek ve askeri kuvvetleri, sorunlu bölgelerden geri çekmek için yapılan görüşmeler sürüyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi(IKBY) ile Irak hükümeti askeri heyetlerinin Milli Savunma Bakanlığı'nda yapılacak toplantısının ardından, İçişleri Bakanları ve Milli Savunma Bakanlıklarından oluşan Yüksek Heyet toplantısının yapılacağı kaydedildi.

        Bağdat'ta yapılacak toplantıya Irak Kürt Bölgesel Yönetimi(IKBY)'nden İçişleri Bakanı Kerim Sincari ve Peşmerge Bakanı Şeyh Cafer'in katılacağı belirtildi.Irak hükümetinde Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıkları vekaleten yürütüldüğü için toplantıya kimin katılacağı ise henüz bilinmiyor.

        KUTSAL DAĞA KÜRT BAYRAĞI

        Öte yandan DHA'nın haberine göre Bağdat'ın 'Dicle Kuvvetler Gücü'ne karşın peşmergeler, Türkmenler'in yoğunlukta yaşadığı ve gerilimin merkezindaki Tuzhurmatu'ya adeta akın etti. Peşmergeler, bölgede kutsal sayılan Mursa Ali Dağı'nın zirveye yakın kesimine boya ile Kürt bayrağını çizdi.

        Bağdat-Kerkük ve Bağdat-Selahaddin illerinin kesişme noktası konumunda yer alan Tuzhurmatu İlçesi merkezi Irak güçleri ile Kürt peşmerge güçlerinin arasında kaldı. Başbakan Maliki'nin ilçenin Bağdat ve Selahaddin yönlerine askeri güç yerleştirmesi ardından bölgedeki gerilim giderek arttı. Maliki'nin bu tutumuna karşın Erbil yönetimi Tuzhurmatu İlçesi'nin Kerkük yönüne Peşmerge gücü konuşlandırdı. Yüzlerce peşmerge gücü tank, top ve zırhlı araçlarla donatılmış halde Tuzhurmatu-Kerkük tarafına yerleştirildi. Tuzhurmatu sakinleri gelişmeleri Maliki'nin istikrarsızlığı olarak nitelendirirken, bu girişim ardından Peşmerge gücünün bölgede daha da kendini hissettirir hale geldiğini söyledi.

        İLK ADIM DÜN ATILMIŞTI

        Bağdat ile Erbil arasında 16 Kasım'dan bu yana süren gerilim, Meclis Başkanı Usame Nuceyfi'nin arabulucuk çalışmaları neticesinde, iki taraf diyalogla sorunu çözmek için iki gündür toplantı yapıyor. Dün askeri heyetler arasında yapılan toplantının ardından yapılan açıklamada, gerilimi düşürmek ve sorunlu bölgelere sevk edilen askeri kuvvetlerin 16 Kasım öncesi konumlarına geri çekilmesi konusunda uzlaşmaya varıldığı belirtilmişti

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ