Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Tahran ile 5+1 hattında İstanbul kavgası

        GAZETE HABERTÜRK

        İran dün sabah “5+1 ülkeleriyle nükleer müzakereleri İstanbul’da sürdürebileceğimizi ilettik” dedi. 5+1 temsilcisi birkaç saat sonra “İran bize İstanbul’da görüşmek istemediğini iletti” açıklamasında bulundu

        İran’ın, “5 artı 1” grubuyla nükleer programına ilişkin yaptığı müzakereleri, Suriye konusunda ters düştüğü için Türkiye’de yapmak istemediği iddiasına Tahran’dan yalanlama gelirken, Brüksel İranlı yetkililerin İstanbul dışında bir yerde görüşme talep ettiğini iddia etti. İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ve Almanya’dan oluşan “5 artı 1’’ grubuyla yürütülen müzakerelere ev sahipliği yapacak ülkeler arasında Türkiye’nin de önceliklerinden biri olduğunu söyledi. Salihi, Kazakistan, Türkmenistan, İsveç ve İsviçre’nin de müzakerelere ev sahipliği yapmaya talip olduklarını hatırlattı.

        GECİKTİRME TAKTİĞİ

        5+1 ülkeleri adına müzakereleri yürüten AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın sözcüsü Michael Mann ise Tahran yönetiminin müzakerelerin 28-29 Ocak’ta İstanbul’da yapılmasını reddettiğini açıkladı. Mann, İran’ın yeni şartlar ileri sürdüğünü ve Tahran yönetiminin bu şekilde müzakereleri geciktirme taktiği uyguladığından endişe ettiklerini dile getirdi.

        ‘ÇOCUKLUK YAPMAYIN’

        RUSYA Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran ve Batılı devletler arasındaki müzakerelerin, tarafların yer seçimi konusunda anlaşamaması nedeniyle geciktiğini dile getirdi. Lavrov, müzakerelerin bir an önce başlaması gerektiğinin altını çizerek, “Hem İran hem de bazı Batı devletlerinin çocuk kaprisi yapmaması gerekiyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ