Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Dünyanın hatta Güneş Sistemi’nin en büyük volkanı

        Japonya’nın 1500 kilometre doğusunda, Pasifik Okyanusu’nun altında bulunan Tamu Massif volkanın dünyanın hatta bilindiği kadarıyla Güneş Sistemi’nin en büyük volkanı olduğu açıklandı.

        Uzmanlara göre Tamu Massif isimli volkan, sadece dünyadaki en büyük volkan değil aynı zamanda tüm Güneş Sistemi’nin en büyük volkanlarından biri. Güneş Sistemi’nde şimdiye kadar keşfedilen en büyük yanardağ Mars’taki Olympus Mons Volkanı. 640 kilometre genişliğindeki Tamu Maasf’in 144 milyon yıl önce oluştuğu sanılıyor. Houston Üniversitesi’nden Prof. William Sager, Tamu Massif volkanı üzerinde 20 yıldır çalışmalar yapıyordu.

        RADARLA TESPİT EDİLDİ

        Ancak bugüne kadar Tamu Massif’in tek bir volkan mı, yoksa birden çok volkanın birleşimi mi oluştuğu ile ilgili kesin bir sonuca varılamamıştı. Volkandan toplanan örnekler, radar aracılığıyla ve bölgeden toplanan diğer veriler sayesinde Tamu Massif’in tek bir volkan olduğu ortaya çıktı.

        İNGİLTERE KADAR

        İngiltere büyüklüğündeki volkanın 144 milyon yıl önce oluştuğu sanılıyor. Volkanı yakından takip eden Prof. William Sager, “Belki de Dünya’da ondan daha büyük volkanlar vardır. Ancak önemli olan, oralarda bulunabilecek volkanların tek başına mı olduğu, yoksa birden fazla volkanın birleşiminden mi meydana geldiği” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ