Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Turizmci yüzde 40 fiyat kırdı ama Antalya hala boş - Turizm Haberleri

        Ünsal EREKE / HT GAZETE

        2015 yılına 43 milyon turist hedefi ile adım atan Türk turizm sektörü, Rusya başta olmak üzere birçok pazarda büyük düşüşler yaşarken, önce seçim ve ardından gelen ramazan ayı da yerli turistin tatil planlarını temmuzun ikinci yarısına bıraktı. İlk beş ayda Türkiye’ye gelen turist sayısında çift haneli düşüşler moralleri bozdu. Antalya’dan, İzmir’e, İstanbul’dan Kapadokya’ya kadar sektör bu yılı hasarsız atlatmanın formülünü arıyor.

        RUSLARIN YARATTIĞI KAYIP 3 MİLYAR DOLARI BULACAK

        En büyük hasar da geçen yıl 12.5 milyon turisti ağırlayan Türkiye’nin turizm başkenti Antalya’da gözleniyor. Yıllardır Antalya turizmini ayakta tutan ve zaman zaman en büyük pazar olan Almanların bile önüne geçen Rusya, Türkiye’nin verdiği uçak yakıtı desteğine rağmen kendini toparlayamadı. Yılın ilk 5 ayında Antalya’ya gelen turist sayısı 10.3 gerilerken, Ruslar’daki kayıp yüzde 32’leri buldu.

        Antalya geçen yılın aynı dönemine göre 260 bin Rus turist eksikğiliğini yoğun bir şekilde hissediyor. Özellikle Rus turiste bağlı olan Alanya, Kemer, Manavgat gibi bölgelerde şu anda tamamı dolu olması gereken otellerdeki doluluklar yüzde 40’lara kadar indi. Yıl sonuna kadar toplam kaybın 1 milyona ulaşacağı bunun Türkiye ekonomisine etkisinin ise 2.5-3 milyar dolar olacağı hesaplanıyor. Rusya’dan umduğunu bulamayan Antalyalı otelciler odalarını doldurmak için Avrupa pazarında yüzde 40’a varan indirimlere gitti.

        Bu aksiyon karşısında Almanya dahil birçok ülkeden geçen yıla göre gelen turist artsa da hiçbirisi bir Rusya gibi olmadı. Otelciler, “Ağustos 15’e kadar pik zamanında her şey iyi görünebilir. Ancak sonra film kopmaya başlar ve her şey tersine döner” diyor. İşten çıkarma, otellerin kapanması dahi konuşulmaya başlanmış durumda.

        YÜZDE 40 İNDİRİME RAĞMEN DOLMADI

        SORUNLAR

        -Alanya, Kemer, Manavgat gibi Antalya’da daha çok Rus turiste bağlı otellerde doluluk yüzde 40’larda kaldı. İşten çıkartmalar şimdiden başladı.

        -Boş otellere turist çekmek için tur operatörlerine geçen yılın fiyatları üzerinden yüzde 40’a varan indirimler yapıldı, 5 yıllık kazanım gitti.

        -Fiyat indirimlerini alan ülkeler arasında bulunan Almanya gibi pazarlarda yüzde 25’lik artışın yaşanmasına karşın Rusların boşluğu dolmadı.

        -Başta IŞİD olmak üzere çevremizdeki olayların etkisi de tedirginlik yaratıyor.

        -Rusya’da ekonomik krizin devam etmesi gelecek yıla yönelik beklentileri de olumsuz etkiledi.

        UÇAK VE İSTİHDAM DESTEĞİ İSTİYORLAR

        ÖNERİLER

        -Hükümet tarafından Rusya ve Türk Cumhuriyetlerine yapılan uçak koltuğu destekleme teşvikinin bütün ülkelere uygulanması isteniyor.

        -Uçak desteği alanının genişlemesiyle Ruslardan boşta kalan otellere yönelik ülkelerdeki fiyatların uygun hale getirilmesi planlanıyor.

        -Yeni otel yatırımlarının yanı sıra yabancıların da satın aldıkları konutları konaklama amaçlı kiraya vermesinin yarattığı arz fazlasının önüne geçilmeli.

        -Dolulukların düşük seyretmesi anında otellerin işçi çıkartmasının önüne geçilmesine yönelik devlet desteği bekleniyor.

        Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık:

        TÜRKİYE AŞIĞI ALMAN TURİSTLER ÖLÜYOR, YENİSİNİ ÇEKEMİYORUZ

        “Geçen yıla kadar hiçbir şey yapmadan yıllık 1-2 milyon turist artışı sağlıyorduk. Bu dünyadaki turizm hareketlerinin artmasıyla zaten bizim payımıza düşen sayıydı. Türkiye uzun yıllardan bu yana Avrupa’nın en çok tekrar tatil alan ülkeleri arasında bulunuyor. Müşterilerimiz arasında uzun yıllardır başı Almanlar çekiyordu. Ancak bu bize bağlı turistler yıllar geçtikçe yaşlandı ve ölmeye başladılar. Turizm anlamında alttan gelen yeni nesli cezbedemeyip kendimize çekemedik. Bu nedenle Almanya’dan çektiğimiz turist sayısında istediğimiz artışlar meydana gelmiyor. Burada yeni nesil ihtiyaçlar ve aktiviteler göz önünde bulundurularak pazarın ihtiyaç duyduğu adımları atmak gerekirdi. Her yıl yüzde 15’e varan zamlar yaptık. Ancak geçen yıl sinyallerini gösteren ve bugüne yansıyan durgunluğa çare olarak son 5 yılda edindiğimiz bütün fiyat kazanımlarımızı verdik. Sadece 1 yılda yapılan fiyat indirimlerinin oranı yüzde 35-40 oldu. Buna hemen Almanya cevap verdi ve şu anda tek artıda olan pazarımız bu. Rus pazarı indirim olsa bile toparlanamıyor. Ağustos 15’e kadar pik zamanında her şey iyi görünebilir. Ancak sonra film kopmaya başlar ve her şey tersine döner. Sezon sonunda üç aylık domates, et, süt parasını ödemeye başlayınca esas sorun o zaman yaşanacaktır. Bunun içinde işten çıkarmalar olacağı da var. Bugün iç piyasa talebi de bizi kurtarmıyor. Yüzde 10 sayısal eksilme var. Gecelerde kısalma var. Toplamda yüzde 20 düşüş söz konusu.”

        56 BİN YABANCI ANTALYA'DA EVLENDİ

        Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Türkiye’de gayrimenkule yatırım yapan yabancı sayısı 136 bin 967 kişiye ulaştı. Türkiye’de gayrimenkul sahibi yabancıların başında İngilizler ve Ruslar geliyor. 36 bin 478 İngiliz ve 13 bin 590 Rus’un Türkiye’de taşınmazı bulunuyor. Ayrıca 13 bin 192 Alman, 8 bin 272 Norveçli, 5 bin 945 İrlandalı, 5 bin 543 Danimarkalı, 5 bin 538 Hollandalı, 4 bin 803 Iraklı, 4 bin 672 Belçikalı ve 4 bin 39 Kuveytli Türkiye’de taşınmaz satın aldı. Mülk edinmek isteyen yabancılar, en fazla Antalya’yı tercih etti. Antalya’da 56 bin 600 yabancının taşınmazı bulunuyor. Yabancılar için ikinci gözde şehir Muğla’da ise 22 bin 892 yabancı uyruklu gayrimenkul sahibi oldu. Aydın’da 20 bin 347, İstanbul’da 19 bin 217, Mersin’de 4 bin 45, İzmir’de 3 bin 578 yabancı, taşınmaz satın aldı.

        ETS Grubu Başkanı / MEHMET ERSOY: YATAK ARZI KONTROL ALTINA ALINMALI

        “Bu yıl talep dip yaptı. Gelecek yıl bu kadar kötü olacağını tahmin etmiyorum. Otelcilerin bir kısmı karamsar durumda. Bu yılki dibe vuruş Rusya ile ilgili bir durum. Hükümet tarafından yapılan bir destekle bunu aşmak söz konusu oldu. Eğer genel bir sıkıntı varsa bu uçak yakıtı desteği verilerek çözülmez. Geleceğe dönük olarak yatak arzı kontrol altına alınmalı.”

        KAYA HOTEL YÖN. KR.ÜY. / DORUK KAYA: RUSLARA HESAPSIZ YATIRIMIN FATURASI

        “Rusya’ya yönelik hesapsız kitapsız olarak yapılan otel yatırımlarının hesabı Antalya’ya kesiliyor. Antalya özelinde yeni otel ve yatak arzının bakanlık ve belediye tarafından durdurulması gerekiyor. Belek doluluk anlamında Antalya’nın diğer bölgelerine göre nispeten daha avantajlı olarak görülse de fiyat anlamında boşluklar buranın değerini de aşağıya çekiyor.”

        IC HOTELS KOORDINATÖRÜ / ABDULLAH KELEŞ: DÜKKÂN KAPATMALAR GÜNDEME GELECEK

        “Şu anda tamamı dolu olması gereken otellerdeki doluluk oranı yüzde 40’lara kadar düştü. Geçen yıl Ruslar ile kontrat görüşmeleri sırasında bu yıl durumun bu yönde olacağı ortaya çıkmıştı. Bu durum birkaç yıl sürebilir. Yatırımlarında kredi kullananlar için geri dönüş süresi uzayacaktır. Dükkânı kapatmalar gündeme gelecek. Doluluk düşünce herkes işçi çıkarma yoluna gidiyor.”

        GERMANYFANS BAŞKANI / HÜSEYIN BARANER: ALMANYA DÜŞÜŞÜ FİYAT AYARLAMASIYLA DURDU

        “Rusya’daki ekonomik krizin Antalya’yı kilitleyeceğini gördük ve 300’e yakın otel Avrupa’ya yönelerek, fiyat ayarlamasına gittik. Martta düşüş yerini yüzde 25’lik artıya bıraktı. Ancak Avrupa’daki artış Rusya’daki açığı kapatmadı. Serik ve Manavgat gibi bölgelerde işten çıkartılan turizmciler kahvelerde bulunuyor. 38 yıllık turizmcilik hayatımda en dramatik yıl olabilir.”

        AKTOB BAŞKANI / YUSUF HACISÜLEYMAN: RUSLAR 3 MİLYAR DOLARA ULAŞABİLİR

        “Rusya’daki pazarı karşılayabilecek bir başka pazarımız yok. Bu yıl Rus turistte yaşanan sıkıntı Türk ekonomisine 2.5-3 milyar dolarlık kayba neden olacak. Açığı yerli turistin kapatması pek mümkün değil. 1 Eylül’den itibaren kış dönemini destekleyecek bir şekilde uçak desteğinin sınırsız bir şekilde nisan ayına kadar sürdürülmesi gerekiyor.”

        ALANYA TURISTIK İŞ. DER. BŞK / BURHAN SİLİ: GELEN TURİSTLERİN GECELEME SAYISI DÜŞTÜ

        “Diğer pazarlarda artış olmasına rağmen Rusya’daki düşüş durumu kurtarmıyor. Biz bunu kasım ayı itibarıyla ifade etmiştik. Gelen turistteki azalmanın yanı sıra kalış süresinde de yüzde 10’luk düşüşler meydana geliyor. Bir Rus turist 9 gün kalırken, bu oran 7 güne kadar düştü. Şu anda Rusya’dan tatil çıkışlarında yüzde 40’lık azalma söz konusu.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ