Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem ‘Kars’ta Malakan Köyü kurulsun’, HRANT Dink Vakfı rapor, 1915 olayları 100. yıl dönümü, Türkiye Ermenistan sınırı, Türkiye-Ermenistan Sınırı Sosyo-Ekonomik Etkiler Araştırması rapor

        Bahar BAKIR/HT GAZETE

        ANKARA

        HRANT Dink Vakfı, 1915 olaylarının 100. yıldönümü öncesinde “Türkiye-Ermenistan Sınırı Sosyo-Ekonomik Etkiler Araştırması” adlı bir rapor hazırladı. Raporda, Rus Çarı Deli Petro’nun uygulamalarına karşı çıkıp 1877’de Kars’a sürülen ‘Malakan’larla ilgili önemli bir öneride bulunuldu. Kars’ta Malakan kültürü üzerine çalışanlar bulunduğu belirtilerek bir Malakan köyünün kurulması ve turizme açılması önerildi.

        ‘SINIR AÇILIRSA İHRACAT 2-3 KAT ARTAR’

        Kars Barajı’nın yapılması istenen raporda, sınırın açılmasının ekonomiye nasıl etkisi olacağıyla ilgili de şu tespitler yer aldı: “İki ülke arasında resmi ticaret yok. Dolaylı yollarla Ermenistan Türkiye’den ithal mal alıyor. Ermenistan kaynaklarına göre, bu miktar yıllık 250 milyon dolar. Ticaret, Gürcistan ve İran üzerinden yapılıyor. Sınır açılırsa, Türkiye’nin Ermenistan’a mevcut ihracatı orta vadede 2-3 katına çıkacak. Nahçıvan kapısının açılmasıyla, Iğdır’ın gelişerek Kars nüfusunu geçeceği öngörülüyor. Sınır bölgesindeki özel sektör istihdamı 5 yıl içerisinde üçte bir oranında artacak.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ