Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Erdoğan'ın 'Bakanlar Kurulu'nu toplayacağım' açıklamasına kim ne dedi? ‘Başkanlık yetkisi Anayasa’da mevcut’ Erdoğan'ın 'Bakanlar Kurulu' açıklamasını siyasiler nasıl yorumladı?

        HABERTÜRK

        AK Partililer yetkinin Anayasa’da olduğunu belirtirken, muhalefet icrai sorumluluğu olmayan Cumhurbaşkanı’nın Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmesini “anayasal darbe” olarak değerlendirdi. Erdoğan’ın açıklamasını siyasi parti temsilcileri şöyle yorumladı: ‘Anayasa’da var, tartışılacak yanı

        ‘Anayasa’da var, tartışılacak yanı yok’

        Fahrettin Poyraz (AK Parti Milletvekili): 1982 Anayasası’nın hükümleri ortada. Var olan bir hukuki yetki bugüne kadar kullanılmadıysa bu, yetkinin olmadığı anlamına gelmez.

        ‘Yüzde 52 ile bu yetkiyi kullanır’

        Yılmaz Tunç (AK Parti Milletvekili): Yetki Anayasa’da mevcuttur ve yüzde 52 oy almış bir Cumhurbaşkanı bu yetkiyi gerekli gördüğü zamanlarda kullanır. Kimse de “Bunu niye kullanıyorsun?” diyemez. Derse Anayasa’ya aykırı hareket etmiş olur.

        ‘1982 Anayasası’nın verdiği bir haktır’

        Demir Çelik (HDP Muş Milletvekili): Böyle bir gelenek ve alışkanlık yok ama bir türlü değiştiremediğimiz 1982 Anayasası’nın Cumhurbaşkanı’na verdiği bir haktır bu. Amaç dışarıdan gelen farklı seslerin engellenmesidir.

        ‘Birlikte kararlaştırdılar’

        Mehmet Domaç (AK Parti Milletvekili): Sayın Cumhurbaşkanı bu durumu, Başbakan’la birlikte kararlaştırdıkları söylüyor. Bunun iletişim açısından çok daha yararlı olacağını da belirtiliyor. Bence de yararlı olur.

        ‘Çatlak derin hale gelmeye başladı’

        İsmet Büyükataman (MHP Genel Sekreteri): Tek adamlık özlemi ve ruh halinin bir yansıması olarak görmek lazım. Anlaşılan hükümet ile arasındaki çatlak derin hale gelmeye başladı. Başbakan’la aralarında sıkıntı gözüküyor.

        ‘Anayasa’ya göre sorumluluğu yok’

        Atilla Kart (CHP Konya Milletvekili): Yetki Anayasa’da vardır, sorun nedir? Cumhurbaşkanı icrai nitelikte hiçbir tasarruf içinde olamaz. Sayın Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanlığı makamında gölge kabine niteliğinde bir yapılanma gerçekleştirdi. Yani Cumhurbaşkanı doğrudan icraatın içinde olacak. Bu, Anayasa’yı ihlalden öte anayasal darbedir.

        ‘Umarım devlet zarar görmez’

        Mülkiye Birtane (HDP Kars Milletvekili): Bu siyasilerin 12 yılık bir birliktelikleri var. Doğal olarak çıkarlar çatıştığı için birbirlerine medya üzerinden mesaj vermeye çalışıyorlar. Umarım bundan devlet zarar görmez.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ