Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Adıyaman'dan giden 23 şüpheli daha var

        Şefik DİNÇ / Arif BALKAN / HT GAZETE

        Seçim öncesinde 5 Haziran’da HDP’nin Diyarbakır mitinginde patlayan bombaların faili olan Orhan Gönder de Adıyamayanlı’ydı. Her 2 bombacının ailesi de polise kayıp başvurusunda bulunmuştu ve ikisinin de “terör nitelikli kayıp şahıs” olarak arandığı ortaya çıktı. Her 2 patlamada da bilye ve demir parçalarıyla güçlendirilmiş TNT olduğu tespit edildi.

        AĞABEYİ DE ARANIYOR

        Emniyet kaynaklarına göre Adıyaman’dan başta IŞİD olmak üzere radikal gruplara 70-80 civarında kişi katıldı. Ancak Adıyanlılar bu sayının 200 civarında olduğunu iddia ediyor. Oysa Adıyaman’da sadece 18 aile çocuklarının IŞİD’e katıldığını belirterek kayıp başvurusunda bulundu. Emniyet, yapılan başvuruları “terör nitelikli kayıp şahıs” olarak işleme koydu. Resmi kaynaklardan, Adıyamanlı 23 gencin bu şekilde arandığı öğrenildi. Aranan bu kişiler arasında Alagöz’ün ağabeyi Yunus Emre Alagöz de bulunuyor.

        UYUYAN HÜCRE İDDİASI

        Adıyaman’da herkesin konuştuğu tek konu IŞİD’e olan katılımlar. Adıyamanlılar gazetecilere konuşmaktan çekinirken, kimisi de ismini açıklamadan bildiklerini, duyduklarını anlatıyor. Adıyaman’dan sadece IŞİD’e değil PKK’ya da pek çok katılım olduğunu söyleyenler de var. Ayrıca Adıyaman’da “uyuyan IŞİD hücreleri”nin olduğu iddia ediliyor. Suriye’de 4 yıl önce başlayan savaş, Adıyaman’da gerilimi had safhaya tırmandırmış durumda.

        KARDEŞLER ÇAYEVİNDE ÇALIŞTI

        Cami, dernek ve yardım kuruluşları aracılığıyla irtibat kurdukları gençler, daha sonra sohbet toplantılarına çağrılmaya başlanmış. Toplantıların yapıldığı yer ise İslam Çayevi olmuş. Her iki bombacının yolları da burada kesişmiş. İddiaya göre Adıyaman’da gençleri H.P., M.İ., H.İ. ve M.D. ile G.D. kandırıyormuş. Suruç’taki patlamayı gerçekleştiren Şeyh Abdurrahman Alagöz ile ağabeyi Yunus Emre Alagöz de bu çayevinde bir süre çalışmış. HDP mitinginde bomba patlatan Orhan Gönder de sık sık burada yapılan sohbet toplantılarına katılmış. Buraya gidenlerin 17-25 yaş aralığında olması da dikkat çekiyor. 2013’te yolu İslam Çayevi’ne düşen 8 kişi aynı gün Adıyaman’dan ayrılarak IŞİD’e katıldı. Bunların arasında Orhan Gönder ve IŞİD’e militan toplayan M.D. ve G.D. de bulunuyordu. Çocukları IŞİD’e giden ailelerin şikâyeti ve baskısı üzerine çayevi ruhsatsız olduğu gerekçesiyle geçen sene kapatıldı. Çayevinin kapatılmasından sonra bir süre Adıyaman’da kalan Şeyh Abdurrahman Alagöz ile ağabeyi Yunus Emre Alagöz, 6 ay önce IŞİD’e katıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ