Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Abdullah Gül'ün Chatham House'daki törenine Turgay Ciner ve Didem Ciner'de katıldı

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, uluslararası ilişkilere katkılarından dolayı layık görüldüğü Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (Chatham House) Ödülü'nü Kraliçe II. Elizabeth'in elinden aldı. Kraliçe'nin, güçlü liderliği ve devlet adamlığındaki başarılarını övdüğü Gül, "Sevgili ülkem adına alıyorum" dediği ödül için, "Bu ödül Türkiye'nin, canlı demokrasisi ve serbest piyasa ekonomisiyle, parlak ve nadir bir örnek olarak İslam dünyasına ilham vermesini ödüllendiriyor" dedi.

        Aslı SÖZBİLİR/LONDRA (AHT)

        İngiltere'nin 400 yıllık tarihi Kraliyet binalarından Banqueting House'da yapılan törene 300 civarındaki davetli Türkiye saati ile 19.30 sıralarında davetiyede yazılı olduğu üzeri smokin ve gece kıyafetleriyle gelmeye başladı. Mumlarla süslenmiş kapıdan geçen davetliler, tören başlayana dek ödül töreninin yapılacağı salonun alt katındaki resepsiyona katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, saat 20.45'de salona varırken, ondan beş dakika sonra Kraliçe II. Elizabeth geldi. Bakanlar, kıdemli memurlar ve sponsor firmaların temsilcilerinden oluşan yaklaşık 80 kişilik VIP konuk, 8 ana grup halinde Cumhurbaşkanı ve Kraliçe'ye takdim edildi. Ardından Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Kraliçe eşliğinde Chatham House ziyaretçi defterini imzaladı. Misafirlerle birlikte fotoğraf çektiren ikili, ardından Chatham House Direktörü Dr. Niblett ve kıdemli bir bakanın eşliğinde törenin verildiği ana salona geçti.

        Kraliçe ve Cumhurbaşkanı Gül'ün salona gelişi öncesinde bir çağrı yapılarak misafirlerin sessizce ayağa kalkması istendi. İkili Hayrünnisa Gül ve eski İngiltere Başbakanı John Major eşliğinde alkışlar içinde ödülün verileceği platforma yerleşti. Chatham House Direktörü Dr. Niblett'in Gül'e neden ödül verildiğini açıklayan konuşmasının ardından ödülü vermek üzere Kraliçe'ye davet yapıldı. Kraliçe II. Elizabeth yaptığı kısa konuşmada, "2008'deki ülkenizi ziyaret ettiğim sıradaki oldukça nazik misafirperverliğiniz için müteşekkirim. Bu ödül yılllardır süren güçlü liderliğiniz ve devlet adamlığında başarılarınızın bir nişanesi. Bu ödülü Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü adına verirken sizi ayrıca tebrik ediyorum" dedi.

        "SEVGİLİ ÜLKEM VE TÜRK HALKI ADINA KABUL EDİYORUM"

        Cumhurbaşkanı Gül ise ödülü Kraliçe'nin elinden almasından sonra yaptığı teşekkür konuşmasında, "Bu ödülü sevgili ülkem ve Türkiye halkı adı adına onur ve alçakgönüllülükle kabul ediyorum" dedi. Kraliçe'ye, Chatham House ödülünü kendisine sunma jestini göstermesinden ötürü teşekkür eden Gül, Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü üyelerine de, enstitütünün 90. yılında kendisini ödüle layık görmelerinden dolayı teşekkür etti. Gül, ödülü almaktan şahsi bir gurur duymasına rağmen, ödülün iç ve dış tüm engellemelere rağmen Türk ulusunun son yıllardaki gelişiminin kabulü anlamına geldiğini söyledi. Gül, "Türk halkınının bölgede savaş tehlikesi ihtimallerinin ortasında, beklenmedik şekilde gelen 2001 ekonomik krizinin ardından ulusun talihsizliğiyle nasıl mücadele ettiğini hatırlıyorum" dedi.

        Ödülün daha iyi bir gelecek ve gelişme isteği konusunda asla azmini ve sabrını kaybetmeyen bir halka verildiğini söyleyen Gül, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik yolunda herkesin sessiz bir demokratik, ekonomik ve sosyal devrime şahit olduğunu anlattı. Gül, haksız Irak savaşına Türk halkının nasıl karşı çıktığını ve teröre karşı nasıl birlik olduğunu hatırlatarak, ödülün aynı zamansa sağduyu ve empatiyle hareket eden büyük bir ulusa verildiğini söyledi. Gül, ödülün ayrıca Türkiye'nin bölgede oynadığı, barış, güvenli ve refahı besleyen çok yönlü komşuluk ilişkileri politikasının da önemini gösterdiğini söyledi.Gül, "Bu ödül, Türkiye'nin canlı demokrasisi ve serbest piyasa ekonomisiyle, parlak ve nadir bir örnek olarak İslam dünyasına ilham vermesini ödüllendiyor" dedi.

        Ödülün aynı zaman çok çalışan bir halkın başarısını sembolize ettiğini söyleyen Gül, Türkiye'bin bu yıl en hızlı ekonomik büyüme gösteren OECD üyesi olduğunu hatırlattı. Gül, son olarak ödülün tarihte işbirlikleri büyük fark yaratmış ve gelecekte daha büyük umutlat vadeden Türkiye ve İngiltere arasında sonsuz dostluğunun bir nişanesi olduğunu söyledi.

        Ödülün töreninin bitmesinin ardından Kraliçe II. Elizabeth, tören yemeğine katılmadan ayrıldı. Salondan ayrılırken Kraliçe'ye Abdullah Gül ve eşi eşlik etti. Basına kapalı yemeğe Türkiye'den gelen resmi heyetin yanı sıra Avrupa'dan Sorumlu Bakan David Lidington, İngiliz hükümet ve muhalefet üyeleri, Londra'daki diplomatik temsilcileri ve Chatham House üyelerinin yanı sıra Merkez Bankası Başkanı Osman Durmuş, işadamı Hüsnü Özyeğin, Suzan Sabancı Dinçer ve Ciner Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner ile Didem Ciner katıldı. Töreni Abdullah Gül'ün oğlu Mehmet Emre Gül de en ön sıradan izledi. Davetiyede kadınlar için kısa gece elbisesi istenen törende Kraliçe'nin taşlı krem rengi diz altı bir döpiyes, Hayrünnisa Gül'ün ise uzun kahverengi şık bir tayyör giymesi dikkat çekti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ