Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kılıçdaroğlu'dan MHP'ye: "İsimlere takılmayın sorunlara insan merkezli bakalım", chp, mhp, terörle mücadele, liderler zirvesi, diyanet, kürtaj

        HABERTURK.COM

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Parti Meclisi toplantısı öncesinde gündemdeki konular hakkında açıklamalarda bulundu.

        Kılıçdaroğlu dün Başbakan Erdoğan'la gerçekleştirdikleri zirve ve sundukları yol haritası hakkında bilgiler verirken, MHP'ye de seslendi: "Beğenmezseniz komisyonun adını değiştiririz. Önemli olan iyi niyetle bu sorunun çözümü için çalışmak."

        Konuşmasında önemli bir bölümü dün gerçekleştirilen zirve ve sundukları yol haritasına ayıran CHP lideri, siyaset kurumunun sorunlara çözüm üretmek zorunda olduğunu belirtirken "Bir toplum çaresizliğe mahkum edilemez" dedi.

        Konuşmasında Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in, kürtaj konusundaki açıklamalarına da eleştiriler getiren Kılıçdaroğlu, "Diyanet İşleri'nin günlük, sıcak siyasi tartışmaların içine girmesi yanlış" yorumunda bulundu.

        Son olarak Özel Yetkili Mahkemeler konusuna da değinen CHP lideri, Başbakan Erdoğan'ın dün özel bir televizyon kanalında yaptığı "MİT görevlilerini ben görevlendirdim. Alacaksanız beni alın" açıklamalarına atıfta bulunarak "Biz bu mahkemeleri en sert şekilde eleştirdik. Kusura bakma sayın Başbakan ama yeni uyandın" dedi.

        Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmalarından satır başları şu şekilde;

        DÜN GERÇEKLEŞTİRİLEN TERÖR ZİRVESİ

        Biz bir yol haritası belirledik. Parlemantonun geleneklerine uygun bir yol haritası belirledik.

        Her partinin önerisi var. Bizim isteğimiz her parti önerisini getirsin, komisyonda tartışalım, konuşalım. Demokrasi bir çatışma değil uzlaşma rejimidir.

        Bir ülkenin 35 yıldır çözülemeyen bir sorunu varsa parlamento devreye girmelidir.

        MHP'YE: İSİMLERE TAKILMAYIN, SORUNLARA İNSAN MERKEZLİ BAKALIM

        Bazı partiler isimlere takılıyor. İsim önemli değil, ismi başka bir şey olsun. Ne fark eder? Artık dar kalıplarla bakmayalım sorunlara. Sorunlara insan merkezli bakalım.

        Efendim akil adamlar bilmem kimin sözüymüş. Bu söz uluslararası bir sözdür. Uluslararası sözleşmelerde yer alır. Peki tamam akil adamlar demeyelim, ak saçlılar komisyonu diyelim. Amaç isimde değil amaç bu sorunu çözmekte. Efendim 'Kürt sorunu demeyelim, terör diyelim. Terör meselesi demeyin' peki can yakıcı mesele diyelim. Biz yol haritamızda maddeler değişmez demedikki. Anayasa için parlamento da nasıl bir araya geliyorsak bu sorun içinde biraraya gelmeliyiz. Akıl akıldan üstündür. Parlamento çatısı altında ortak aklı çalıştırmak istiyoruz.

        İyiniyetle yola çıktığımız zaman bu sorunu aşarız.

        "ATEŞ DÜŞTÜĞÜ YERİ YAKIYOR. BU İNSANLAR TEK BAŞLARINA KALIYOR"

        Ben bu yola şehit annelerine verdiğim sözden dolayı girdim. Gidin şehit Binbaşımızın babasıyla konuşun. Bana dedi ki "neden bu sorunu çözmüyorsunuz?" Bütün şehit ailelerinin ortak bir sözü var: 'İnşallah bu son olur. Benim oğlum öldü başkalarının oğlu ölmesin.' Bu kadar insani bir duyguyu görmemezden gelemezsiniz.

        Neden parlamento? Çünkü bu sorun bir siyasi partinin çözebileceği bir sorun olmaktan çıkmıştır. Bu ülkenin ortak sorununa çözüm üretmeliyiz.

        Bu öneriyi yaparken biz iyi niyetle yola çıktık. Bizim önerimizi beğenmeyebilirsiniz, eksik diyebilirsiniz. Sizin öneriniz ne? Getirin biz destek verelim. Analar ağlamasın diyoruz, bundan güzel bir söz olabilir mi?

        Onların acılarını paylaşıyoruz ama yetmiyor. Ateş düştüğü yakıyor. İki gün, üç gün paylaşıyoruz sonra bu insanlar tek başlarına kalıyor. Bu sorun bir ulusal sorundur. Çözümü içinde adres parlamentodur.

        "ÇAĞRIMIZ BÜTÜN SİYASİ PARTİLERE"

        Çağrımızı hâlâ bütün siyasi partilere yapıyoruz. MHP'ye de BDP'ye de parlamento dışındaki partilere de çağrımızı yapıyoruz. Çünkü biz bir mutabakat sağlamak istiyoruz. Amacımız bu soruna hep beraber çare üretmek. Bir toplum çaresizliğe mahkum edilemez. Siyaset çaresizlik üretemez. Halkın beklentilerine siyaset kuramu çözüm üretmeli.

        "DİYANET'İN KÜRTAJ TARTIŞMALARINA GİRMESİ YANLIŞ"

        Diyanet İşleri Başkanı'nın açıklamaları var son günlerde. Diyanet İşleri Başkanı günlük siyasi tartışmaların içine girecek kişi değil. Bu işlerin içine girdiği andan itibaren din siyaset kuramına girmiş olur.

        'Başbakan söyledi ben de onun söylediğini onaylıyayım' demek olmaz. Herkesin anayasada yeri belirlenmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı halkı dini yönden aydınlatmak için kurulmuştur, günlük sıcak siyasetin içinde yer alması için değil.

        ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER

        Özel Yetkili Mahkemeler'i en sert şekilde eleştiren parti biziz. Bu mahkemelerin siyasi oteritenin emrine girdiğini biz söyledik. Şimdi Başbakan 'beni de aştılar' diyor. Biz sana kaç defa söyledik sayın Başbakan, bu mahkemeler adalet dağıtmıyor. Orada giyilen cübbeler adalet cübbesi değil. Bu ülkenin Genelkurmay Başkanı, sizin atadığınız Genelkurmay Başkanı terörist diye tutuklandı. Gıkın çıkmadı. MİT Müsteşarı çağrıldı kıyamet koptu. Kusura bakma ama yeni mi uyandın. Geç de uyansa bunu da kazanım olarak görüyoruz.

        Özel Yetkili Mahkemeler demokrasilerde olmaz. Normal mahkemeler olur. Özel yetkili Mahkemeler tamamıyla kaldırılmalıdır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ