Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Adnan Hoca'ya zorla getirme kararı!

        Özlem ATİK/AHT

        Kamuoyunda ''Adnan Hoca'' olarak tanınan Adnan Oktar'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın, Yargıtay'ın bozma ilamının ardından yargılanmasına devam edildi. İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Oktar'ın da aralarında yer aldığı tutuksuz 7 sanık katılmadı. Mahkeme Başkanı Selahattin Toğuş, bir önceki celsede sanık avukatlarından Uğur Poyraz'ın reddi hakim talebinin İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildiğini açıkladı.

        7 SANIK DURUŞMAYA ZORLA GETİRİLECEK

        Duruşmada söz alan Avukat Uğur Poyraz, söz konusu reddi hakim talebinin reddedilmesine karşı itiraz haklarını kullanacaklarını söyledi. Mahkeme heyeti dosyanın, reddi hakim talebinin reddedilmesine karşı itirazı inceleyecek olan İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetti. Heyet, aralarında Adnan Oktar'ın da bulunduğu 7 sanığın, zaman aşımı süresi dikkate alınarak, bir sonraki celseye zorla getirilmesine karar verip duruşmayı erteledi.

        ZAMAN AŞIMI TARTIŞMASI

        İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, daha önce yapılan yargılama sonucunda 24 Ekim 2005'te Adnan Oktar ile 34 sanık hakkındaki dava dosyasının zaman aşımı dolduğundan düşmesine karar vermişti. Kararı inceleyen Yargıtay 8. Ceza Dairesi, 17 Mayıs 2007'de Adnan Oktar ile 17 sanık hakkındaki yerel mahkemenin kararını bozmuştu. Yeniden yapılan yargılamada İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, özel yetkili ağır ceza mahkemesinin davaya bakmakla görevli olduğuna karar vermişti.

        Uyuşmazlığın giderilmesi amacıyla dosyanın gönderildiği Yargıtay 5. Ceza Dairesi ise davaya bakmakla İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevli olduğunu belirterek, dosyayı iade etmişti. Bunun üzerine yargılaması sürdürülerek 9 Mayıs 2008'de karara bağlanan davada, Adnan Oktar'ın da aralarında bulunduğu 6 sanık, ''çıkar amaçlı örgüt kurmak ve yönetmek'' suçundan 3'er yıl hapis cezasına çarptırılırken, 1 sanığın cezası ertelenmiş, 9 sanığın davası zaman aşımından düşmüş, 2 sanığın dosyası ise ayrılmıştı. Bu karar da Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından 28 Aralık 2009 tarihli kararla, 7 sanık açısından bozulmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ