Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Türkiye Şangay Beşlisi ile diyalogta !

        HABERTURK.COM/ANKARA

        Başbakan Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği Şangay İşbirliği Örgütü'ne üyeliğe Genelkurmay da sıcak bakıyor.

        Silahlı Kuvvetler Dergisi'nin son sayısında Şangay Beşlisi değerlendirildi. Yazıda üyeliğin Atatürk'ün vizyonuna uygun olacağı vurgulandı.

        Türkiye; Şangay Beşlisi ile diyalog başlattı. Konuyu kamuoyunun gündemine getiren ise, AB sürecinin uzamasını eleştiren Başbakan Erdoğan olmuştu.

        Erdoğan Şangay'ın AB'nin alternatifi olmadığına ama diyaloğun devam ettiğine vurgu yapmıştı.

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Başbakan'ın AB sürecine dönük eleştirilerine katılmış, Şangay ile AB'nin alternatif olamayacağını söyleyerek, ''Sayın Başbakan her şeyden önce buna sitem ediyor. Ayrıca Şanghay ile AB bunlar birbirine alternatif de değildir. Farklı farklı organizasyonlardır'' demişti.

        Devletin zirvesinde yapılan bu açıklamalara Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de destek verdiği ortaya çıktı.

        Silahlı Kuvvetler'in internette yayımlanan dergisinde, Şangay Beşlisi'ni değerlendiren 20 sayfalık bir yazı kaleme alındı. Değerlendirme sonunda Şangay Beşlisi'ne üyeliğin Türkiye'nin çıkarına olacağı vurgulandı.

        DERGİDE KULLANILAN İFADELER AÇIK VE NET

        Değerlendirmede "Büyük Önder Atatürk’ün 1937'de Ankara’da “dünyada ve dünya milletleri arasında barış, dayanışma ve iyi geçim olmazsa bir millet kendisi için ne yaparsa yapsın huzurdan mahrumdur” diyerek açıkça belirttiği gibi, Türkiye’nin tarihî, kültürel ve ekonomik bağlarının olduğu, etki ve ilgi alanını içinde bulunduran Şangay İşbirliği Örgütü'ne diyalog ülkesi olarak dâhil olması önemli bir adım olarak görülmektedir. Bununla birlikte, ilerleyen dönemde daimî üye olabilmek maksadıyla girişimlere devam edilmesinin Atatürk’ün çizdiği vizyona uygun olacağı değerlendirilmektedir" ifadelerine yer verildi.

        Genelkurmay'ın "daimi üye olmak Türkiye'nin çıkarınadır" dediği Şangay İşbirliği Örgütü'nün üyeleri; Rusya, Çin, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Özbekistan'dan oluşuyor.

        İran, Pakistan, Moğolistan, Hindistan ve Afganistan ise gözlemci ülke statüsünde örgütte yer alıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ