Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Soma'da maden kazası, Başbakan Erdoğan'dan Soma'daki maden kazasıyla ilgili ilk açıklama, Kemal Kılıçdaroğlu başsağlığı mesajı, Siyasilerden ilk açıklama

        Başbakan Erdoğan'ın Soma'daki maden faciası sonrası Arnavutluk programı ile haftasonu gerçekleştireceği Malatya ve İstanbul programı iptal edilirken, Cumhurbaşkanı Gül de Çin gezisini iptal etti.

        Erdoğan ve Kılıçdaroğlu bugün, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise yarın Soma'ya gidecek.

        Başbakan Erdoğan, Soma'daki maden kazası ile ilgili “Ocaktaki kardeşlerimizle ilgili çıkarma çalışmalarımız devam ediyor. Bir kısmı çıkarıldı, bir kısmı devam ediyor. Ölen kardeşlerimin ailelerine sabırlar diliyorum. Haberi alır almaz bölgedeki tüm birimlerimizle kurtarma çalışmalarımız başlatılmış durumda. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız çalışmaları yerinde koordine etmek için ekibiyle Balıkesir ve Manisa millevekillerim aynı şekilde şu anda onlar da yoldalar, bölgeye intikal ediyorlar. Mahsur kalan işçilerimizin kurtarılması için de AFAD başta olmak üzere aynı şekilde Kömür İşletmelerinin kurtarma ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. İnşallah önümüzdeki saatlerde daha net bilgiler ve gönlümüzü ferahlatacak haberler almayı ümit ediyoruz” dedi.

        KILIÇDAROĞLU DA SOMA'YA GİDECEK

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da bugün (Çarşamba) Soma'ya gideceği öğrenildi. Kılıçdaroğlu'nun Türk-İş ziyareti ertelendi. CHP MYK toplantısı iptal edildi.

        BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN ARNAVUTLUK GEZİSİ İPTAL

        Başbakan Erdoğan, Soma'da meydana gelen kaza nedeniyle Arnavutluk'a yapacağı ziyareti iptal etti. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Başbakan, Manisa'nın Soma İlçesi'nde meydana gelen maden kazası nedeniyle yarınki Arnavutluk ziyaretini iptal etti. Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

        "Başbakanımız Sayın Recep Erdoğan, Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan elim facia nedeniyle Arnavutluk'a yapacağı ziyareti ertelemiş bulunmaktadır. Sayın Başbakanımız, bu akşam Keçiören'deki ikametine intikali sonrasında Arnavutluk Başbakanı Sayın Edi Rama ile bir telefon görüşmesi yaparak, Türkiye ile Arnavutluk arasında "Stratejik Ortaklık ve Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) Kurulmasına İlişkin Ortak Açıklama" metnini imzalama ve ilk toplantısını gerçekleştirme amacıyla 14 Mayıs 2014'te Tiran'a yapılması planlanan ziyaretin Soma'da yaşanan elim hadise nedeniyle bir başka tarihe ertelenmesinin daha uygun olacağını ifade etmişlerdir. Arnavutluk Başbakanı Rama ise Soma'daki facianın kendilerini de derinden üzdüğünü belirterek, Arnavutluk halkı adına, faciada hayatlarını kaybedenlerin ailelerine taziye, yaralananlara şifa, kurtarma çalışmaları için de başarı dileğinde bulunmuştur."

        Başbakanlık kaynaklarından edinilen bölgeye göre, Erdoğan, Ankara'da Resmi Konut'ta bilgi aldığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı Soma'ya göndermesinin ardından, gelişmeler ve yürütülen çalışmalar hakkında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, AFAD Başkanı Fuat Oktay başka olmak üzere yetkililerden bilgi aldı.

        KILIÇDAROĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Soma'daki bir madende, elektrik panosunda çıkan yangın nedeniyle hayatını kaybeden işçilere Allah'tan rahmet diledi.

        CHP'den yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun Soma'da meydana gelen kaza nedeniyle yaşamını yitiren işçilere rahmet, yakınlarına ve iş dünyasına başsağlığı dilediği belirtildi.

        KILIÇDAROĞLU'NUN TÜRK-İŞ ZİYARETİ ERTELENDİ, CHP MYK TOPLANTISI İPTAL EDİLDİ

        Öte yandan Kılıçdaroğlu'nun yarın sabah 09.30'da, "Cumhurbaşkanlığı seçimi" ile "Türkiye'nin temel sorunları" konusunda görüş alışverişinde bulunmak amacıyla Türk-İş'e yapacağı ziyaretin, sendika yöneticilerinin Soma'ya gitmesi nedeniyle ertelendiği bildirildi. Öte yandan yarın yapılması planlanan CHP MYK'nın iptal edildiği öğrenildi.

        BAKANLARDAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Soma'daki maden faciasıyla ilgili Twitter hesabından "Soma'da hayatını kaybeden işçilerimize Yüce Allah'tan rahmet diliyorum.Duamız acımızın daha da büyümemesi mahsur kalanların kurtulması için" açıklamasını yaptı.

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Twitter'dan yaptığı açıklamada "Soma'daki maden kazası ülkemizi matem havasına büründürdü. Vefat edenlere rahmet, yaralı ve mahsurlara acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı.

        CHP HEYET GÖNDERDİ

        CHP, özel sektöre ait bir kömür ocağında trafo patlaması sonucu bir işçinin yaşamını yitirmesi, çok sayıda işçinin de ocakta mahsur kalması üzerine Soma'ya bir heyet gönderdi.

        BBP HEYETİ SOMA'YA GİDİYOR

        Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, devletin tüm imkanlarını Soma'ya sevk etmesi gerektiğini söyledi.Manisa'nın Soma ilçesinde maden ocağındaki trafo patlaması sonucu meydana gelen yangın sonrası ölenlerin ve yaralıların olduğu bilgisini aldıklarını belirten Destici, Genel Başkan yardımcıları Ahmet Gürhan başkanlığında, Merkez Karar üyeleri ve partililerden oluşan bir heyetin Soma ilçesine hareket ettiklerini ve patlamanın meydana geldiği yerde incelemeler yapacaklarını ifade etti.

        Destici, Devlet tüm imkânlarını ve kurtarma ekiplerini Soma'ya sevk etmeli, yarın şu da yapılmalıydı, ya da bu da yapılmadı denmemelidir." dedi.

        Mustafa Destici açıklamasında şunları söyledi: "Soma'da maden ocağında ki yangında mahsur kalan işçilerimiz inşallah bir an önce kurtarılır. Rabbim yardımcıları olsun. Dualarımız onlarla. Soma'da ki, Maden Ocağı'nda meydana gelen yangında hayatını kaybeden işçilerimize Allah'tan rahmet, milletimize, ailelerine ve Soma halkına başsağlığı diliyorum. Yaralı olan işçi kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum. Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ