Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kullanımı tehlikeli 87 bin asansörün iyileştirilmesi 1 milyar lira - İş-Yaşam Haberleri

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’deki toplam 477 bin asansörden 356 bininde periyodik kontrol yapıldı. Bunlardan 87 binine kullanımı tehlikeli anlamına gelen kırmızı etiket verildi. Bu sayının şu ana kadar denetlenebilen asansör sayısı olduğu göz önüne alınınca, riskli asansör sayısının daha da artacağı anlaşılıyor. Piyasalarda, kırmızı etiketli bir asansörde yapılacak ciddi bir iyileştirmenin genel olarak 3-4 bin liraya mal olacağı belirtiliyor. Ancak motor, kumanda panosu gibi ana aksam parçalarının değiştirilmesi durumunda fiyatlar 10-15 bin liraya yükselebiliyor. Hatta zaman zaman fiyatlar bu rakamları da aşabiliyor. Ortalama 12 bin liradan hesaplandığında 87 bin kırmızı asansörde yapılacak iyileştirmenin maliyeti de 1 milyar lirayı buluyor. Kırmızı etiketli bir asansörün iyileştirilmesi için 30 gün müddet veriliyor.

        REKLAM

        YENİ ASANSÖR FİYATI 50 BİN TL’DEN BAŞLIYOR

        Gazete Habertürk'ten Erdem Aktürk'ün haberine göre Türkiye’de, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Makina Mühendisleri Odası ile birlikte toplam 31 A tipi muyane kuruluşu var. Bu firmalardan Royalcert’in Türkiye CEO’su Alphan Namlı, ilk kontrol ücretinin 200 lira civarında olduğunu belirterek, eksikliklerin tamamlanmasının ardından 30 gün sonra yapılacak muayenin ise ücretsiz olduğunu söyledi. Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayiciler Derneği Başkanı İzzet Güven, 5 katlı bir binaya konulacak asansörün fiyatının 50-55 bin liradan başlayıp 150 bin liraya kadar çıkacağını belirtiyor. Güven, ithal asansör fiyatlarının ise yüzde 20 ile 25 daha pahalı olduğunu belirtti.

        2017 ASANSÖR TAKİP KONTROL SONUÇLARI

        REKLAM

        Kırmızı etiketli: 87 bin

        Sarı etiketli: 4 bin926

        Mavi etiketli: 13 bin50

        Yeşil etiketli: 129 bin 326

        121 BİN ASANSÖR HİÇ DENETLENEMEDİ

        Toplam asansör sayısı477 bin

        Denetimi yapılan asansör356 bin

        Kırmızı etiketli asansör87 bin

        Kesilen para cezası7 milyon TL

        Asansör sektörü 500milyon dolar ciroya sahip.

        Montaj ve aksam firma sayısı2.285 adet.

        Asansörlere ait aksam ve parça ithalatı106.2 milyar dolar.

        KREDİKOLAYLIĞI BULUNMUYOR

        Bir asansörün bakım, onarım maliyeti 10-15 bin lirayı bulabiliyor. Apartman yönetiminin hukuki bir varlığı olmadığı için bankalar bu işe özgü kredi açamıyor. Sektörde, bankaların bu konu hakkında bir çalışma başlatmasının gerekli olduğu konuşuluyor.

        CEZASI 42 BİN TL’YE KADARÇIKIYOR

        Bina sorumlusu asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmaktan sorumlu. Yaptırmayan bina sorumlusuna veya kat maliklerine ilgili yönetmeliğe göre bin ile 42 bin lira arasında ceza kesiliyor.

        AYLIK BAKIMI 1.350 TL’YE VARAN MALİYET ZORLUYOR

        Asansörde kritik öneme sahip güvenliğin ihmal edilmesinde bakım ve kontrollerin maliyetli olarak görülmesi öne çıkıyor. Uzmanlara göre asansör başına en az 350 liradan başlayan ve bin 350 liraya kadar ulaşan aylık maliyetlerin bakımı olumsuz etkilediği belirtiliyor.

        Yıllık kontrollerin maliyeti 183 liradan başlayıp binanın kat yüksekliğine göre artarken, 350 liradan başlayan aylık bakım ücreti on katlı binada bin 350 liraya kadar çıkıyor. Asansörlerin güvenli çalışabilmesi için aylık bakımın yapılması gerekiyor.

        PERİYODİK KONTROL ÖNEMLİ

        Asansörlerin kullanıma uygun olup olmadığı yılda bir kez yapılan periyodik kontrol sonucu ortaya çıkıyor. 24 ana başlık ve 115 alt başlıktaki kriterler göz önünde bulundurularak yapılan kontroller sonucu, yeşil, mavi, sarı ve kırmızı etiket yapıştırılıyor. Örneğin motorunda ya da halatlarında arıza varsa can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturduğu için asansör doğrudan “kırmızı” etiketleniyor.

        DURAK BAŞINA EK 50-150 TL

        Gazete Habertürk'ten Esra Nehir'in haberine göre bakım ücreti asansör montaj ve servisleri tarafından belirleniyor. Yedi duraklı bir asansör için aylık bakım ücreti 350 liradan başlıyor. İlave durak başına 50-150 lira arasında ücret ekleniyor. Parça değişimleri ücrete dahil değil. KDV de eklenince fatura giderek kabarıyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ