Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Matematikte vizyon ve strateji yok

        Cumhurbaşkanlığı’nıntalebi üzerine,Türk MatematikDerneği tarafından2012 yılındanberi hazırlanan‘Matematik Raporu’nun 2016 verileriyayımlandı.

        Habertürk Haber Merkezi'nden Fatmanur Boylu'nun haberine göre, raporda;ileri teknoloji, bilgisayar,büyük veri, istatistik, finans, internet,savunma konularındave deprem, tsunami gibidoğal olayların anlaşılmasındatoplumların sosyalve ekonomik yapılarının analizinde matematikaraştırmalarına ihtiyaçduyulduğu vurgulandı.Raporda şu tespitler yeraldı:

        ABD, Kanada,Japonya, Rusya, İsrail veAvrupa Birliği gibi ülkelermatematikte başat roloynuyor. Beyin göçünü engelleyebiliyor. İlgiliülkelerin üniversitelerininmatematik alanındakinitelikli öğretim üyesi ihtiyacıgiderilmişken, Türkiye’de

        istenilen noktayagelinemedi.

        Analitik düşünceyeteneğine sahip nesiller,ancak ezberci olmayan,soru sorma ve tartışmaüzerine inşa edilmişbir eğitim sistemi ileyetiştirilebilir.

        TEK ENSTİTÜKAPATILDI

        Üniversiteler,TÜBİTAK gibikurumlar insandançok araç ve gereceyatırım yapıyor.

        Bütün gelişmiş vegelişmekte olan ülkelerdebulunan birdenfazla matematiksel araştırma enstitülerindenhenüz Türkiye’de bir

        tane dahi yoktur. Türkiye’nintek devlet destekliTemel Bilimler Enstitüsüolan Feza Gürsey EnstitüsüTÜBİTAK tarafından yakın zamanda kapatıldı.

        Türkiye, matematiğindoğduğu bölgede olmasınarağmen bu alandaönemli bir yer edinemedi.Uluslararası ödülün verildiği hiçbir matematikçimizyoktur.

        Profesyonel bir iş olanbilimsel araştırma, kişilerinözel hobileri düzeyineindirgenmekte ve birçokmatematikçi araştırmadan

        kopmaktadır.

        Türkiye’nin kurulmasındanbu yana matematikkonusunda hâlâ bir stratejisiya da vizyonu yoktur.Hiçbir siyasi partinin gündemindeve programındayer almamaktadır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ