Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Norveç tereyağını karneye bağlayacak!

        Öyle ki tereyağının yarım kilosu 465 dolara alıcı buluyor!

        Norveç’te düşük karbonhidrat ve yüksek yağ içeren bir diyetin yaygın hale gelmesi, ülkede tereyağı stoğunun erimesine neden oldu. Ülkenin en büyük süt ürünleri şirketi Tine’ın Reuters’a haber ajansına yaptığı açıklamaya göre, Norveçliler doğal süt ürünlerinden oluşan tereyağı ve krema tüketmeyi seviyor.

        Ülkede hakim olan yeni diyet akımının tetiklemesiyle ise tereyağı satışları Kasım ayında yüzde 30 oranında arttı. Tüketiciler ise ürünü raflarda bulmakta güçlük yaşarken, tereyağının yarım kilosu bazı internet sitelerinde 465 dolara kadar tırmandı.

        Geçen hafta Norveç - İsveç sınırında durdurulan bir Rus’un arabasında da 90 kilo kaçak tereyağı ele geçirildi. Haftalardır tereyağı satışı yapamayan marketler, kıtlığı öngörömeyen Tine’ı suçluyor. Norveç’te dinmeyen yaz yağmurları yüzünden ineklerin geçen yıla göre 20 milyon litre daha az süt vermesinin de krizde etkili olduğu düşünülüyor. Komşu ülke Danimarka’da da bir sabah programının konuyu gündemine almasından sonra Norveç’e 1000 paket tereyağı yardımı teklif edildi.

        YAĞ TÜKETİMİ SERBEST

        Taş Devri diyetinden esinlenerek ortaya çıkan yeni akım diyette, yüksek proteinden zengin kırmızı et ve yağlı besinler tüketiliyor. Özellikle karbonhidrat oranının düşük tutulduğu diyette, krema ve yağ tüketimi serbestken ideal diyetlerde önerilen meyve ve sebze tüketimi de nadir yapılıyor. Fakat ülkede uzmanlar, sorunun ne yendiğinde değil, sindirilemeyecek kadar yemekte olduğunu söyleyerek tek yönlü diyetlere tepkili yaklaşıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ