Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Zeytinyağından kayısıya kabızlığa dost besinler, Kabızlığa İyi Gelen Besinler, Kabızlığa İyi Gelen Gıdalar

        Ceyda ERENOĞLU / HT MAGAZİN

        Kabızlıkla yaşamak kader değil... Bazen basit yaşam değişiklikleri bazen de cerrahi tetkikler beklenenden daha olumlu sonuçlar verebiliyor. Çoğu kez doğal besin önerileri de hastayı rahatlatıp soruna çözüm olabiliyor.

        Kabızlığın yaşamınızı zorlaştırıp hayat kalitenizi düşürmesine izin vermeyin. Bu, çözümü olmayan bir sorun değil. Uygulanan yöntem ve doğru yaklaşımlar, hastaların bu sorundan kurtulup rahat bir yaşam sürmelerini sağlıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Öncel, “Günlük pratiğimde hastayı kısaca değerlendirdikten sonra ilk olarak diyetisyen desteği de alıyor ve hastalarıma 4 öneride bulunuyorum” diyor. İşte o öneriler:

        1. Sıvı alımını artırmak: Kabızlıktan şikâyet edenlerin çoğunda sıvı alımının yetersiz olduğu gözlemleniyor ve temel önerinin ‘bol su içmek’ olduğu belirtiliyor. Yazın en az 2.5, kışın ise 2 litre sıvı alımı ideal görülüyor. Hastalar çoğunlukla aldıkları sıvı miktarının takibinde zorluk çekiyorlar. Bu yüzden kendi sürahilerini diğer aile bireylerinin kullanımından uzak tutmaları öneriliyor. Bazı bitkisel çayların kullanımında da hatalar olduğu ve yan etkilerinden korunulmazsa bunların yarardan çok zarar verebileceği belirtiliyor.

        2. Posa alımını artırmak: Lifli gıdaların günlük alımının artırılması gerekiyor. Bunların sindirilmeden atılması dışkı içeriğini artırıyor ve içine çekeceği sıvı ile pekliği önlemede en etkili yöntem olarak görülüyor. Bu amaçla sebze yemeklerinin, yeşil salataların, kabuğuyla beraber yenilecek meyvelerin, rafine edilmemiş tahılların diyetisyenlerin en sık önerdikleri besinler arasında yer aldıkları belirtiliyor. Et gibi proteinli gıdalardan uzak kalmak mümkün olmasa da etin salatayla yenmesinin alışkanlık haline getirilmesi öneriliyor. Probiyotik özellikli besinler bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Akşamdan birkaç kayısı kurusunu ılık-sıcak bir suyun içerisine koyup demlenmeye bırakmak ve sabah ilk olarak suyunu içip ardından da kayısısını yemek çoğu zaman olumlu sonuç veriyor.

        3. Bağırsakla dost yaşam: Stres, bağırsak alışkanlıklarını etkileyen önemli bir faktör olarak görülüyor. Bu anlamda stresten uzak kalmaya çalışmak gerekiyor. Kadınların özel dönemlerinde bağırsak sorunlarıyla daha sıklıkla yüzleştikleri de bilinmesi gereken gerçekler arasında bulunuyor. Düzenli yaşamın düzenli bağırsak alışkanlıklarının sağlanmasında çok önemli olduğu belirtiliyor. Obezitenin de kabızlığı tetikleyici etkisi bulunuyor. Fazla kilolardan kurtulmak için bir başka nedenin de bağırsak fonksiyonlarını düzenlemek olduğuna dikkat çekiliyor. Hafif sporların, özellikle de hızlı tempoda yapılacak bir yürüyüşün bağırsak fonksiyonlarını düzenleyici etkisi bulunuyor. Etkin yürüyüş, bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığın çözümüne yardımcı oluyor. Düzenli egzersizin haftanın 5 günü, günde en az 20 dakika sürecek şekilde, kalp hızını bir miktar artıracak yoğunlukta olması gerekiyor.

        4. Dışkılama alışkanlığı terbiyesi: Tüm insanlarda bulunan ‘gastrokolik refleks’ gıda alımından 15-30 dakika sonra dışkılama ihtiyacı doğmasını sağlıyor ve vücudun mucizelerinden biri olarak görülüyor. Bu, beden saatinin refleks kullanılarak dışkılama için organize edilmesi anlamına geliyor. Öğretilebilen bu süreç, dışkılama alışkanlığının düzene girmesini sağlıyor.

        Kabızlık giderici doğal ürünler

        Elma, erik ve kayısı: Kompostosunu yapmak veya taze meyveyi kabuğuyla beraber yemek (meyvelerin kabuğunda çok lif bulunuyor) bağırsakların düzene girmesini sağlıyor.

        İncir, kayısı ve üzüm: Yüksek lif içeriğine sahip olan bu meyvelerin, pekliğin giderilmesi ve bağırsaklardaki toksik maddelerin atılmasında çok etkili olduklarına dikkat çekiliyor. Bunlar taze olarak, kuru meyve veya hoşaf şeklinde tüketilebiliyor. Sütle kaynatılan kayısı da peklik için etkili bir çözüm olabiliyor. Üzüm, kabuk ve çekirdekleriyle beraber tüketilebiliyor. Diyabetlilerin bu meyvelerin içerdiği yüksek şeker nedeniyle dikkatli olması gerekiyor.

        Ispanak ve lahana: Mineral ve vitamin açısından zengin sebzeler olarak görülüyorlar. Hazmı kolaylaştırıp kabızlığı önleme özellikleri bulunuyor. Yemeğin yanı sıra çiğ olarak salatada tüketilebilen iyi birer lif kaynağı oldukları için, bunları kaynatıp balla tatlandırarak tüketmek pekliği önleyebiliyor.

        Pırasa: Pirinçsiz ve zeytinyağlı pişirilen pırasa kabızlık sorununda ve bağırsak florasını düzene sokmada oldukça etkili görülüyor.

        Zeytinyağı: Hazmı çok kolay olduğu için besinlerin bağırsaklar tarafından çok daha iyi emilmesini sağlıyor ve düzenli çalışmalarına yardımcı oluyor.

        Kabızlıkta kullanılan tetkikler

        Prof. Dr. Mustafa Öncel, “Kabızlık sorunu yaşayan hastalarda cerrahi yöntemler uygulanmadan önce yaptığımız incelemeler var” diyor. Sintigrafi veya özel marker’lar kullanılarak bağırsağın ileriye itiş gücü ve bağırsak içerisinde dışkının ne hızla ilerlediği tespit ediliyor. Özel ultrasonografik cihazla makatın yapısı araştırılıp bağırsağın son kısmı ve makat fonksiyonları basınç ölçen aygıtlarla inceleniyor. Yapılacak en önemli incelemenin MRdefekografi olduğu tiliyor. Bu, MR altında yapılan bir tetkik olup hastanın dışkılamasının MR görüntülemesiyle video filmi şeklinde lenmesi anlamına geliyor. Böylece dışkılama fonksiyonunda aksayan nokta tespit ediliyor. Bu tetkikin kabızlık tanısında ve tedavinin planlanmasında çığır açtığı belirtiliyor.

        Kabızlıkta cerrahi tedavi

        2 ayrı kabızlık türünde hastaların yaşam kalitesini çok yükselten cerrahi işlemler yapılabiliyor. Seyrek dışkılama sorunu olan hastaların bazılarında bağırsağı kısaltarak dışkılama sürecine yardımcı olunuyor. Bu durumda bağırsağın yaklaşık yüzde 80’i feda ediliyor ve sonucun çoğunlukla yüz güldürücü olduğu belirtiliyor. Bu işlem çoğunlukla açık cerrahi yerine hasta için daha konforlu ve gelişmiş tekniklerle çözülebiliyor. İkinci türün tıkayıcı dışkılama sendromu olduğuna dikkat çekiliyor. Bu hastalar dışkılarını tam boşaltamıyor ve bunu çoğunlukla parmak yardımıyla yapıyor. Bu sıkıntıyı yaşayan kişilerin utançları nedeniyle durumlarını doktorlarıyla nadir olarak paylaştıkları belirtiliyor. Bu hastaların çoğunda uygulanan cerrahi tekniklerle hastaların dışkılama fonksiyonları normale döndürülüyor ve yaşam kaliteleri artırılabiliyor.

        Cerrahi tekniklerde yeni yaklaşım ve yöntemler

        Günümüzde kabızlık sorununun giderilmesinde daha etkin tedavilerin uygulandığına dikkat çeken Prof. Dr. Öncel, “Bunların ilki bio-feedback’tir. Bir aygıtla hastaya büyük abdest yapmasını nasıl düzelteceği öğretilir ve daha düzenli bir dışkılama alışkanlığı kazandırılır” diyor. Kabızlık için uygulanan cerrahinin artık laparoskopik (kapalı) yöntemle veya robot yardımıyla da yapılabildiği belirtiliyor. Bu sayede cerrahinin hastaya getirdiği yük minimalize ediliyor ve hastaların toparlanma süreci çok daha kısa oluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ