Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Doğurganlık çağındaki 3 kadından 1’inde miyom var, Miyom, Kadın Hastalıkları

        Ceyda ERENOĞLU / HT MAGAZİN

        Miyom deyip geçmeyin! Doğurganlık çağında her 3 kadından 1’inde görülen bu iyi huylu tümörler kansere dönüşmese de kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde bozuyor. Bazen belirti veriyor, bazen vermiyor. Tedavileriyse hem cerrahi hem de cerrahi dışı yöntemlerle gerçekleştiriliyor.

        Rahim miyomları, rahmin kas tabakasından kaynaklanan, doğurganlık çağındaki her 3 kadından 1’inde görülen, iyi huylu ve sonradan kansere dönüşmeyen tümörler olarak tanımlanıyor. Bu oluşumlar rahim içinde submüköz (rahmin iç yüzeyine yakın), (rahmin dış yüzeyine yakın) intramural (rahmin kas tabakası içerisinde) olarak 3’e ayrılıyor. Miyomlar bazı kadınlarda belirti vermeyip başka nedenlerle yapılan bir ultrason ya da MR incelemesinde tesadüfen bulunuyor. Bazı kadınlarda ise şiddetli şikâyetlere yol açıyor. Prof. Dr. Saim Yılmaz, en sık rastlanan şikâyetlerin âdet kanamasında artma veya uzama, kansızlık, sık idrara çıkma, gaz ve ağrı olduğunu belirtiyor. Miyomlara bağlı şikâyetlerin varlığı ya da büyüdüklerinin saptanması halinde tedavi zorunlu hale geliyor.Miyom tanısı genellikle ultrasonla konulmakla birlikte miyomların sayısı, yerleşimi ve büyüklüğünü göstermede MR ultrasona göre daha başarılı görülüyor. MR, miyomla karışan bazı hastalıkları da daha iyi gösteriyor. Miyom hastalarında tedavi planı yapmadan önce mutlaka kontrastlı (damardan ilaç vererek) bir MR tetkiki gerekiyor.

        Miyomlarda 2 tip cerrahi operasyon uygulanıyor. Bunlardan ilki miyomektomi (miyomların teker teker alınması) ikincisiyse histerektomi (rahmin tamamen alınması). Miyomektomi, özellikle sayıca az ve rahmin dış yüzüne doğru büyüyen miyomlarda başarılı bir yöntem olarak görülüyor. Histerektomi, miyomları kalıcı olarak tedavi edebilse de operasyondan sonra doğurganlığın tamamen ortadan kalkması, kemik erimesi, koroner kalp hastalığı ve psikolojik problemlerin daha sık görülmesi gibi sorunlar oluşabildiği için, zorunlu kalmadıkça bu yöntemin tercih edilmemesi gerekiyor.

        Ameliyatsız tedavi yöntemleri

        Miyon tedavisinde günümüzde kullanılan ameliyatsız tedavi yöntemlerinin miyom embolizasyonu, perkütan ablasyon ve hayfu olduğu belirtiliyor. Bu tedaviler ultrason, anjiyo, tomografi ve MR gibi cihazlar kılavuzluğunda ‘minimal invaziv’ işlemler yapan girişimsel radyoloji uzmanları tarafından uygulanıyor. ‘Miyom embolizasyonu’, bu yöntemler arasında en sık uygulanan ve yüksek olasılıkla en başarılı olan olarak görülüyor. Embolizasyonda amaç, besleyici damarları tıkayarak rahim içindeki tüm miyomları öldürmek olarak açıklanıyor. ‘Perkütan ablasyon’ yönteminde miyomlar teker teker yakılarak tedavi ediliyor. Ancak sadece az sayıda ve iğneyle erişilebilecek miyomlara uygulanabiliyor. Miyom tedavisinde gittikçe popüler olan bir başka ameliyatsız yöntemin de ‘hayfu’ olduğu belirtiliyor. Hayfu, yüksek enerjili ses dalgalarının bir mercek yardımıyla tümör dokusuna odaklanması ve oluşan ısıyla tümörün yakılması prensibine dayanıyor. Miyomları vücuda iğne yerleştirmeden yakarak tedavi ediyor. Az sayıda ve ses dalgalarının erişebileceği yerlerde bulunan miyomlara uygulanabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ