Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bahar Özürün: Döner sağlıklı bir yiyecek ama...

        Döner, Türk halkının severek ve birçok öğününde yiyebildiği bir ürün... Peki, et seven bir millet olarak tercih ettiğimiz döner gerçekten sağlıklı mı? Döner kilo vermeye yardımcı olabilir mi? Tehlikeli olduğu gerekçesiyle tüketmememiz söylenen tavuk döner ve sebzeli dönerlerde durum ne? İkisi de fastfood olan hamburger ile döner arasındaki fark nedir? Merak edilen ve kafaları karıştıran bu soruların yanıtını popüler bir döner zincirinde Genel Müdür olan Bahar Özürün verdi.

        İşte gönüllere taht kurmuş döner hakkında merak ettikleriniz...

        EKMEK VE PİLAV KOYMAZSANIZ...

        Hamburger bizim kültürümüzde bulunmayan ithal bir yiyecek türü. Döner ise geçmişten beri bizim kültürümüzde bulunan bir fast food ürünü. Döner tamamen etlerin üst üste dizilmesinden oluşan ve normal yediğimiz etten hiçbir farkı olmayan bir yiyecektir. Hamburgerin içinde köfte yapılırken kullandığımız birçok ürün var hatta biraz daha fazlası var ama dönerin yanına ekmek, pilav koymazsanız döner son derece sağlıklı bir yiyecek...

        HEM PROTEİN HEM MİNERAL İHTİYACINI KARŞILIYOR

        "Döner günlük besin ihtiyacımızın hem protein hem de mineral olarak birçok öğesini karşılar. Hamburger ise içinde bulundurduğu şeker, mayonez, ketçap gibi ürünlerden dolayı insanları şişiren gerçek anlamda beslemeyen bir yiyecek türüdür. İçindeki şeker nedeniyle çabuk acıktırır. Döner de et yiyoruz ve daha fazla tok tutuyor; hem tok tutar hem besler hem de vücudun gereksinim duyduğuvitaminproteinve mineralleri karşılar. Dönerimizin içinde bağımlılık yapan monosodyum glutamat (MSG) yoktur. Dönerimizin içeriğini rahatlıkla söyleyebilirim; Yoğurt, süt, karabiber, soğan suyu, tuz, domates ve biber suyu."

        "VÜCUDA KALICI HASAR VEREBİLEN MSG DÖNERDE YOK"

        MSG maddesinin gıda sektöründe çok kullanılan bir ürün olduğunu belirten Bahar Özürün, bu maddenin vücuda birçok kalıcı hasar verdiğini, o nedenle de doğanın bize vermediği hiçbir şeyi yemememiz gerektiğini, insanın ancak o zaman sağlıklı olabileceğini kaydetti.

        Ürünlerinde katkı maddesi kullanmadıklarını ifade eden Özürün, şunları söyledi: "Dönerlerimizde kaya tuzu kullanılır. İçeceklerimizi seçerken cam kaplı olmalarına dikkat ediyoruz. Ürünlerimizde katkı maddeleri bulundurmuyoruz. Marketlerden alınan birçok üründe koruyucu katkı maddeleri olduğu için bu ürünlerin sağlıklı olduğunu söylemek zor. Ama koruyucu maddeler kullanmadan da ürünleri uzun süre saklayabiliriz."

        TAVUK DÖNER RİSKİNE DİKKAT! YEMEDEN ÖNCE İKİ KEZ DÜŞÜNÜN

        'Tavuk döneri yazın tüketmek zararlı mı?' sorusunu yanıtlayan Özürün, "Tavuk döner yazın da kışın da tehlikeli ama yazın tüketmek daha tehlikeli. Yazın kendi aldığımız tavuklar bile çok çabuk bozulabiliyor. Çünkü tavuk eti çok çabuk bakteri üreten bozulan bir ettir. Tavuk etindeki bakteriler kırmızı etin aksine ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Dışarda tavuk yerken insanların iki defa düşünmesi gerekir. Örneğin 35 derece sıcağın altında pişirilen tavuk dönerler son derece sağlıksızdır. Tavuk döner soğuk ortamda üretilmeli. Ayrıca tavuk döner iki gün üst üste pişirilerek tüketilmemesi gereken bir ürün. O nedenle tavuk dönerimiz o gün bitmediyse kesinlikle ertesi gün kullanmıyoruz ve imha ediyoruz" dedi.

        PEKİ YA SEBZELİ DÖNER?

        "Sebzeli dönerin sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Etler üst üste konularak döner oluşturulur bu etlerin arasına sebze konulması zaten dönerin doğasına aykırıdır" diyen Bahar Özürün, kırmızı etin piştiği zaman üzerinde bulunan bakterilerden arındığını ama sebzelerin üzerinde birçok tarım ilacı ve bakteriler olması nedeniyle bunları dezenfekte etmenin çok güç olduğunu belirtti.

        İFTARDA VE SAHURDA TÜKETMEK TOKLUK HİSSİNİ KUVVETLENDİRİYOR!

        Dönerin içinde bulunan proteinin bizi daha uzun süre tok tuttuğunu açıklayan Bahar Özürün, "İftarda ve sahurda da döner tüketilebilir. Sahurda 150-200 gram döner yenilmesi uygundur. Uzun süre tok tutar ve ekmek ya da pilavla yenilmediğinde kilo aldırmaz. Dönerin en sağlıklısı lavaş ile sunulandır. Bu lavaşın içinde su, un çok azda tuz vardır. Döner bu lavaşla dürüm veya porsiyon şeklinde yenilebilir. Dönerin yanında pilav ekmek yemezsek kilo alımını da engellemiş oluruz" dedi.

        İSKENDERLE DÖNER AYNI ŞEY Mİ?

        Döner ve iskender arasındaki en belirgin fark, döneri yemeye gittiğimizde dönerin yapılışını görürüz ama iskenderin nasıl yapıldığını bilmediğimiz için her zaman risk vardır. İskender yurt dışında da çok fazla tanınmaz ama döner birçok yerde bilinir. İskender kıyma dönerden yapılır yani iskender eşittir döner değil.

        DÖNERİN YURTDIŞINDA YASAKLANMASI KÜLTÜR KAYBI...

        "Yurt dışında dönerin yasaklanmaması için biz elimizden gelen herşeyi yapacağız" diyen Özürün, şunları söyledi: "Çünkü döner bizim yurt dışına kültürihracatıyaptığımız önemli ürünlerden birisidir. Dönerin yurt dışında yasaklanmak istenmesinin en büyük nedeni dönerin satıldığı ülkeler de büyük bir ekonomi oluşturması ve bu ekonominin diğerlerini geçiyor olmasıdır. Dönere yurt dışında gerek Türk gerekse yabancı müşteriler çok fazla rağbet ettiği için bu diğer gıda zincirlerini rahatsız ediyor. Diğer bir nedeni de yabancıların kendi kültürel besinlerini korumaya çalışıyor olmalarıdır. Nasıl ki biz 'hamburger yemeyin döner yiyin' diyorsak aynısı onlar için de geçerli...

        Bizlerin döneri markalaştırması gerekiyor. Bu, döneri korumamızda bize çok yardımcı olacaktır. Avrupa'da da bu sorun var. Birçok yerde döner tamamen kıymadan yapıldığı için güvenilirliği de azalıyor. Bizim amacımız dönerin ne olduğunu anlatmak, göstermek ve de döneri bir marka yapmak... Biz Türkiye'de belli bir noktaya geldik. Bunu yurtdışına da yaymak istiyoruz ve bu yüzden de Amerika'da bir şubeyi açmak ve zincirleşmek istiyoruz."

        YANMAMIŞ ET TERCİH EDİLMELİ!

        Dönerin patates ve ekmekle yenilmediğinde sağlıklı bir yiyecek olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, ancak etin yanmamış olmasına yani siyahlaşmamış olmasına dikkat etmek gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Küçükusta, tavuk döner yerine et döner tercih etmek gerektiğini vurgulayarak, 2- 3 liraya bir porsiyon döner yemenin imkansız olduğunu söyledi.

        İftarda ve sahurda da döner tüketilebileceğini ifade eden Prof. Dr. Küçükusta, "Döner yiyerek kilo kontrolü sağlamak mümkün mü? sorusuna ise, "Kafayı kiloya takmak yanlış, hedef sağlıklı beslenme olmalı, herkesin kendine göre bir ideal kilosu vardır" cevabını verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ