Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İşte terörün toplu taşımaya etkisi
        1

        Nagihan ALAN / GAZETE HABERTÜRK

        Ankara Güvenpark’ta 13 Mart’ta yaşanan ve 35 kişinin ölümüne 125 kişinin yaralanmasına neden olan kanlı terör saldırısının ardından terör korkusu İstanbul’daki toplu taşıma araçlarını boşaltmıştı.

        2

        Akabinde 19 Mart’ta İstiklal Caddesi’nde yaşanan patlamanın ardından gözle görülür boşluk daha da artmış, vatandaşlar toplu taşıma yerine özel araçlarıyla trafiğe çıkınca Anadolu yakasından Avrupa’ya geçmek 4.5 saati almıştı.

        3

        Toplu taşımayla seyahat edenlerin sayısındaki azalma, rakamlara da yansıdı.

        4

        EN ÇOK İETT VE METRO BOŞALDI

        İETT’den aldığımız verilere göre Ankara’daki terör saldırısı öncesi İstanbul’da toplu taşıma kullanan yolcu sayısı günde 5.6 milyon iken, patlamanın ardından 3.9 milyona düştü. Sonra yine rakam yükselse de İstanbul’daki patlamayla 2.3 milyona kadar geriledi.

        5

        İki saldırı arasındaki 6 günlük süreçte zaman zaman toplu taşıma kullananların sayısı artsa da Beyoğlu’ndaki patlamayla beraber İstanbul’da toplu taşıma kullananların sayısı 2.3 milyon ile mart ayının en düşük oranı oldu.

        6

        Terör şokunun atlatılmasıyla toplu taşıma yolcu sayıları da arttı. 12 Mart yani Ankara saldırısı öncesi toplam yolcu sayısı 5.6 milyondu.

        7

        26 Mart itibarıyla verilere bakıldığında tüm toplu taşıma araçlarını kullanan İstanbulluların sayısı 4.9 milyon. Yani patlama öncesine göre hâlâ yaklaşık 1 milyon yolcu kaybı var.

        8

        Verilere göre 1 milyon 127 bin yolcu, İstiklal’deki patlama günü İETT araçlarını kullandı. Patlamanın ardındansa yolcu sayısı 612 bine düştü.

        9

        Yani İETT yolcu oranında neredeyse iki kat düşüş yaşandı. Patlamanın ardından AVM ve meydanlarda da hiç olmadığı kadar tenhalık dikkatleri çekmişti.

        10

        Sosyal medyada bu durum ‘İstanbul evden mi çıkmıyor?’ sorularına yol açmış, trafiğin de yüzde 2’lere kadar düşmesiyle bu konu en çok konuşulanlar arasında yerini almıştı.

        11

        Toplu taşımadaki düşüşten en fazla etkilenen diğer ulaşım metro oldu. Öyle ki metro kullanan yolcu sayısı patlama öncesi 1 milyonken patlamanın ardından 593 bine geriledi. Diğer toplu ulaşım türlerindeki yolcu oranları da şöyle değişti: Özel Halk Otobüsü kullanan yolcu sayısı 1 milyon 28 binden 676 bine, Marmaray kullanan sayısı 112 binden 59 bine, İDO ise 11 binden 5 bin 900’e geriledi.

        12

        Patlamaların ardından metro giriş çıkışlarında valizler aranmaya başlamıştı. Şu an bu uygulama kentin metrolarında hâlâ devam ediyor...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ