Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam F-16'lar PKK'lı diye köylüleri mi vurdu - şırnak Uludere F-16 jetler Türk savaş uçakları Şırnak Valiliği kaçakçılar Genelkurmay Başkanlığı ortasu Malatya Adli Tıp Kurumu hava operasyonu

        Ahmet YUKUŞ-İlyas AKENGİN-Hilal ÖZTÜRK /AHT

        TÜRK Silahlı Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları, Kuzey Irak’ta PKK kamplarının bulunduğu Şırnak sınırındaki Haftanin-Sinat bölgesinden Türkiye’ye giriş yapmaya çalışan mazot ve sigara kaçakçılarını terörist sanarak vurdu. Hava harekâtında Şırnak nüfusuna kayıtlı çoğu akraba 35 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi ise ağır yaralandı. Önceki gece meydana gelen olay, iddiaya göre şöyle gelişti: Şırnak’ın Uludere İlçesi’ne bağlı Ortasu, Gülyazı ve Ortabağ köylerinden 39 kişi, Kuzey Irak’tan mazot ve sigara kaçakçılığı yapmak için kaçak yollarla Irak topraklarına geçti. Grup, katır ve eşeklere yükledikleri mazot bidonları ve kaçak sigaralarla Haftanin-Sinat bölgesinden köylerine giriş yapmak istedi. Bu sırada kaçakçıların görüntüleri, Kuzey Irak’tan görüntü alan insansız hava araçlarına (İHA) takıldı. İHA, görüntüleri Batman’daki üsse gönderdi. Termal kameralar da saat 18.39 sıralarında Kuzey Irak sınırları içinde Türkiye sınırına doğru bir grubun hareket ettiğini tespit etti.

        PKK’LI GRUP SANILDI

        PKK’nın Haftanin-Sinat bölgesindeki kamplarından Türkiye’ye yönelik saldırı istihbaratı alan güvenlik güçleri, durumu Şırnak 23. Sınır Tümen Komutanlığı’na bildirdi. Bilgilerin Genelkurmay Başkanlığı’na iletilmesi üzerine Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı’ndan saat 21.00 sıralarında havalanan F-16 savaş uçakları, Kuzey Irak’ta Haftanin- Sinat bölgesinde kaçakçıların bulunduğu bölgeyi ateş altına aldı. Hava saldırısı 47 dakika sürerken, katırların üzerinde bulunan kaçak mazot tutuştu. Sınırda kaçakçılık yapan 35 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi ağır yaralandı. Hava harekâtında 3 kişi ise yara almadan kurtuldu. Hava saldırısının sona ermesi üzerine Ortasu sakinleri, köye yakın mesafede bulunan Gülyazı Jandarma Sınır Karakolu’na giderek köylülerin mazot almak için o bölgede bulunduğunu söyledi.

        KORUCU YAKINLARI

        Bunun üzerine olay yerinde yapılan incelemede, yanmış köylülerin cesetleriyle karşılaşıldı. Olay yerinde yaralı olarak bulunan 4 kişinin Şırnak Devlet Hastanesi’ne kaldırılmak istendiği, ancak 3’ünün yolda hayatını kaybettiği belirtildi. 3 kişinin cesedi, otopsi yapıldıktan sonra DNA testi için Malatya Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Köy meydanına getirilen 32 ceset ise daha sonra otopsi için Şırnak Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Diyarbakır ve Malatya’dan bölgeye otopsi için doktorlar gitti.

        KRİZ MASASI

        Olayın ardından kriz merkezi oluşturan Şırnak Valiliği, konuyla ilgili adli ve idari tahkikatın başlatıldığını açıkladı. Şırnak Valisi Vahdetin Özkan, olayla ilgili tüm detayları bölgeye giden Cumhuriyet Başsavcılığı’nın araştırdığını söyledi.

        ‘DEVLET BİLİYOR’

        Yakınlarını kaybeden vatandaşlar olaya tepki gösterdi. Ortasu Köyü Muhtarı Haşim Encü, “Köylülerimiz 10 yıldır sınırda kaçakçılık yapıyor. Kaçakçıların bu yolu kullandığı güvenlik birimlerince bilinmekteydi, istenseydi önlenirdi. Ölenlerin çoğu 12-16 yaşları arasındaydı” dedi.

        ÖLÜM NEDENİ ŞARAPNEL PARÇALARI

        ŞIRNAK Uludere’deki hava operasyonuyla yaşamını yitiren 35 kişinin otopsilerinin hızla yapıldığı öğrenildi. Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla yapılan otopsi, ölümlerin şarapnel parçalarıyla gerçekleştiğini ortaya koydu. HABERTÜRK’e bilgi veren Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce, otopsiler için Malatya ve Diyarbakır’dan doktorların ilçeye gittiğini söyledi. İnce, ilk bulgulara göre ölümlerin şarapnel yaralanmaları sonucu gerçekleştiğini aktardı.

        ‘Kayaların altından cesetler çıkarılıyor’

        ULUDERE Belediye Başkanı Fehmi Yaman, önceki geceden beri olay yerinde olduğunu belirterek şunları anlattı: “Olay Türkiye sınırlarında, köye yakın bir yerde gerçekleşiyor. Buradaki köylüler Irak’tan malzeme alıp geri geliyorlarmış. Köye dönerlerken önleri tutulmuş, köye gitmelerine izin vermemişler. Onlar geri dönüş yolundayken uçak bombalamış. Kurtulan bir kişi var. Şu an köyde mevcut cenaze sayısı 36-37 civarında. Ama parçalanmış cesetler var. Bulunmayan parçalar var, cesetlerin çoğu yanmış. Patlama sırasında kaya altında kalan cesetler var. Olay yerindeki cesetler insan gücüyle çıkarılamıyor. Şu an dozerler, kepçeler getiriliyor, kayaları kaldıracaklar.”

        Bir hafta önce Meclis’te tartışıldı

        BİR hafta önce TBMM’deki bütçe görüşmeleri sırasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile BDP’liler arasında operasyon tartışması yaşanmıştı. Arınç, “Bugün terörist mi yoksa masum vatandaş mı olduğunu tespit edemediğimiz hiç kimseye silah doğrultulmuyor. Önce ‘Teslim ol’ deniliyor. Karşılık veriliyor, gene sabrediliyor ama sonunda bir sonuç ortaya çıkıyor” demişti

        Ölenlerin 29’u Encü Ailesi’nden

        HAVA harekâtında ölenlerin arasında korucu ve yaşları 12-16 arasında değişen öğrencilerin de bulunduğu belirtildi. Yakınlarının beyanına göre hava saldırısında hayatını kaybedenlerin isimleri ise şöyle: Mehmet Encü, Nevzat Encü, Hamza Encü, Şervan Encü, Cemal Encü, Osman Encü, Şivan Encü, Bilal Encü, Mahsun Encü, Salih Encü, Hakiki Encü, Serhat Encü, Savaş Encü, Selahattin Encü, Bedran Encü, Hüseyin Encü, Aslan Encü, Cevat Encü, Erkan Encü, Selman Encü, Orhan Encü, Fadıl Encü, Vedat Encü, Cihan Encü, Fikret Encü, Hüseyin Encü, Erkan Encü, Zeydin Encü, Çetin Encü, Seyit Enç, Özcan Uysal, Nadir Alma, Yüksel Ürek, Salik Ürek, Adem And. Yaşamını yitirenler arasında bir gazi çocuğunun da bulunduğu iddia edildi. Ölenlerden 29’unun Encü Ailesi’nden olduğu, kardeş, amca çocuğu oldukları belirtildi. Olayda ağır yaralanan 16 yaşındaki Hasan Yürek ise Şırnak Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

        ‘Olayın meydana geldiği bölgede PKK kampları var’

        GENELKURMAY Başkanlığı, hava harekâtında kaçakçıların öldüğü bölgede PKK kamplarının bulunduğunu ve bu bölgede sivil yerleşimin olmadığını açıkladı. Genelkurmay, şunları kaydetti:

        SALDIRI HAZIRLIĞI: Terör örgütü elebaşılarının son dönemde verdikleri kayıplar için gruplara misilleme talimatı verdikleri ve bu doğrultuda özellikle sınır ötesinde Sinat-Haftanin’e takviye maksadıyla çok sayıda terörist gönderildiği bilgisi alınmıştır. Çeşitli kaynaklardan alınan istihbarat ve yapılan teknik analizler sonucunda, içlerinde örgüt elebaşılarının da bulunduğu terörist grupların bölgede bir araya geldikleri ve sınır hattındaki karakol ve üs bölgelerimize yönelik saldırı hazırlığı içinde oldukları anlaşılmış ve ilgili birlikler ikaz edilmiştir.

        ÖNCE KEŞİF YAPILDI: Geçmişte bölücü terör örgütü tarafından gerçekleştirilen saldırılarda, teröristlerin, kullandıkları ağır silah, cephane ve patlayıcıları yük hayvanları ile Irak’tan getirerek sınırdan içeri soktukları, teslim olan terörist ifadelerinden bilinmektedir. Bölücü terör örgütü mensuplarının, Irak kuzeyinden gelerek hududumuza yakın karakol ve üs bölgelerimize eylem yapacağına dair istihbaratın artması üzerine, keşif ve gözetleme gayretleri sınır boylarında artırılmıştır. Bu kapsamda, 28 Aralık 2011 günü saat 18.39’da, Irak sınırları içinde hududumuza doğru bir grubun hareket halinde olduğu insansız hava aracı görüntüleryle tespit edilmiştir.

        SONRA ATEŞ AÇILDI: Grubun tespit edildiği bölgenin teröristler tarafından sıkça kullanılan bir yer olması ve gece hududumuza doğru bir hareketin tespit edilmesi üzerine Hava Kuvvetleri uçakları ile ateş altına alınması gerektiği değerlendirilmiş ve saat 21.37-22.24 arasında hedef ateş altına alınmıştır.

        OLAY YERİ KUZEY IRAK: Olayın meydana geldiği yer, bölücü terör örgütünün ana kamplarının konuşlu olduğu, sivil yerleşim bulunmayan, Irak’ın kuzeyindeki Sinat- Haftanin bölgesidir. Olay hakkında idari ve adli inceleme ve işlemler devam etmektedir.

        TEPKİLER

        ‘ÖRTBAS EDİLMEYECEK, GEREĞİ YAPILACAK’

        ŞIRNAK’ta 35 vatandaşın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan hava operasyonunun ardından açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, şunları söyledi:

        BOMBALANMASI GEREKMİYOR: Bu insanların yüzde 100 kaçakçılık yaptıkları tespit edilse bile onların bombalanması gerekmiyor.

        ÖRTBAS EDİLMEYECEK: Yapılan yanlış varsa, hukuk devleti mantığı içinde tespit edilecek ve gereği neyse yapılacaktır. Bir hata, kusur, yanlış, eksiklik varsa asla örtbas edilemeyecektir.

        OPERASYON KAZASI: Bunu “33 kurşun” olayına benzetenler çok art niyetli ideolojik beyanlarda bulunuyorlar. Burada bir operasyon kazası vardır eğer ilk etapta gelen bilgiler doğru ise.

        CHP: HÜKÜMETİN SORUMLULUĞU VAR

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Hükümetin bu konuda sorumlulukları var. Dolayısıyla hükümetin açıklama yapmasını istiyoruz. Bu, Sayın Başbakan olabilir, İçişleri Bakanı olabilir, Milli Savunma Bakanı olabilir.

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu: Türkiye’de sivillerin aldığı ilk savaş kararıdır. 1990’lı yıllarda da benzer olaylar oldu, üstü kapatıldı. Ancak bu olayda sorumlular tespit edilip cezalandırılmalıdır.

        DEMİRTAŞ: 3 GÜN BOYUNCA YAS İLAN EDİYORUZ

        MİLLETVEKİLLERİ ve belediye başkanlarından oluşan bir heyetle Şırnak’a giden BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Çok açık bir katliam olduğu ortadadır. BDP olarak 3 gün boyunca yas ilan ettik. Halkımızı duyarlılığa davet ediyoruz” dedi.

        BDP’Lİ ÖNDER: 68 YIL SONRA 33 KURŞUN

        BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder: 68 yıl sonra bu devletin ikinci bir 33 kurşun, ikinci bir Muğlalı vakasıdır. Suriye’de polisin kötü muamelesini başka bir ükeye müdahale gerekçesi sayan zihniyet, burada savaş uçaklarıyla evlatlarını öldürüyor.

        35 köylünün otopsisi tamamlandı

        Irak Sınırı'nda yapılan bombardımanda hayatını kaybeden 35 kişinin otopsileri tamamlandı. Cenazeler Yeşilyuva camisine getirildi.

        Irak'ın Uludere sınırına yakın kesiminde meydana gelen olayda hayatını kaybeden 35 kişinin otopsi işlemi tamamlandı.

        Irak'ın Uludere sınırına yakın kesiminde önceki gece meydana gelen olayda hayatını kaybeden 35 kişinin cenazesi, Uludere Devlet Hastanesi'nde Malatya ve Diyarbakır Adli Tıp Kurumlarından getirilen uzmanlar tarafından yapıldıktan sonra Yeşilyuva camisine getirildi.

        Olayda yaşamını kaybedenlerin yakınlarının yanı sıra BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda BDP'li de camiye geldi. Cenazelerin kılınacak namazının ardından Gülyazı köyüne götürülerek, burada toprağa verileceği belirtildi.

        Öte yandan, Şırnak'tan çok sayıda çevik kuvvet polisi de Uludere ilçesine getirildi.

        Cenaze namazları kılındı

        Şırnak'ın Uludere ilçesinde Irak sınırına yakın kesimde meydana gelen olayda hayatını kaybeden 35 kişinin cenaze namazları, Uludere'de kılındı. Uludere Merkez Camii'nde kılınan namaza BDP'liler katılmadı. Cenaze namazını Şırnak İl Müftüsü Abdullah Kaplan kıldırdı. Namaz öncesinde konuşan Kaplan, cenaze yakınlarına sabır tavsiyesinde bulundu. 35 cenaze, kılınan namazın ardından toprağa verilmek üzere Ortasu Köyü'ne götürüldü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ