Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Yehova Şahitleri hakkında her şey, Prof. Hakkı Şah Yasdıman, yehova şahitleri, Bülent Günal, AHT

        Bülent GÜNAL / HT PAZAR

        35 yaşındaki Burcu Namlı’nın Boğaziçi Köprüsü’nden çıplak atlayarak intihar etmesinin ardından Namlı’nın ve annesinin Yehova Şahidi olduğu konuşuldu. Anne Emine Namlı iddiaları doğruladı. Ama kızının bir dönem Yehova Şahidi olduğunu, daha sonra ayrıldığını söyledi. Peki elim bir olayla gündeme gelen Yehova Şahitleri kim ve nasıl bir inanışa sahip? Yehova Şahitleri ile ilgili uzun araştırmalar yapan ve “Türkiye’de Yehova’nın Şahitleri” adlı bir kitabı da bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Hakkı Şah Yasdıman’la konuştuk.

        Bu inanış intihara nasıl bakar?

        Yehova Şahitleri öldürmeye de intihara da sıcak bakmaz. Boğaziçi Köprüsü’nde yaşanan olayın münferit bir olay olduğunu düşünüyorum, çünkü Yehova Şahitleri’nde saç kazıtma, çıplak intihar etme gibi bir dini ritüel yok. Ayrıca Yehova Şahitleri kıyafetlerine son derece dikkat eder. Erkekleri mümkün olduğunca kravat takar, kadınlar tayyör giyer. Saç baş karma karışık, kazılmış, hırpani bir giyim içinde göremezsiniz onları. Nasıl ki bir Müslüman intihar ettiğinde Müslümanlıkla bağdaştırıp yorumlamıyoruz, bu konuya da öyle bakmak lazım.

        Bu mezhepsel bir inanış mı?

        Protestan Hıristiyanlar’ın bir alt grubu diyebiliriz. 1852’de ABD’nin Pennsylvania Eyaleti’nde ortaya çıktı. Kurucusu, Charles Taze Russell’dır. Kendilerini ne Hıristiyan ne de Yahudi olarak tanımlarlar. Kutsal kitapları, Hıristiyanlarda olduğu gibi Tevrat, Zebur ve İncil’i içine alan Kitab-ı Mukaddes’tir. Ancak Kitab-ı Mukaddes’in yeni bir çevirisini yaptılar ve “Kutsal Kitap Yeni Dünya Çevirisi” adıyla yayınladılar. Bazı metinleri yeniden yorumlamaları Hıristiyanların tepkisini çekti. Bu yüzden Hıristiyan dünyası Yehova Şahitleri’ni kutsal kitaplarında tahribat yapmakla suçluyor. Ayrıca Yehova Şahitleri azizleri ve Papa’yı kabul etmez. Bu kitapta Allah’ın adı olarak Tevrat’ta geçen Yehova’yı kullanmaları da Yahudileri kızdırıyor. Çünkü Yahudiler “Allah’ın adını boş yere anmayın” ayeti üzerine Allah’ın en büyük ismi olan Yehova’yı kullanmazlar.

        ■■ Peygamberleri var mı?

        Eski Ahit ve Yeni Ahit’te adı geçen peygamberlere inanırlar. Hz. İsa onlar için Allah’ın oğludur ve şu an Allah’ın sağında oturmaktadır.

        ‘Türkiye’de 3 bin Yehova Şahidi var’

        Dünya üzerinde ne kadar Yehova Şahidi var?

        Yaklaşık 8 milyon. Bir yönetim kurulu tarafından yönetiliyor. Bu kurulun sayısı 12-15 arasında değişiyor. Üyeler yönetim kurulundan ancak öldüklerinde ayrılıyorlar. Yehova Şahitleri’nde teşkilat yapısı piramidi andırır, hiyerarşi tepeden aşağıya doğru iner. Erkeklerine brother (erkek kardeş), kadınlarına sister (kız kardeş) diye hitap ederler. Türkiye’de 3 bin civarında Yehova Şahidi var. Merkezleri İstanbul.

        Bir kutsal mekânları var mı?

        Hayır, toplanma mekânları var. Her pazar bir araya gelirler. Bu mekanlar çok sade döşenmiştir, içlerinde resim, heykel bulunmaz. Ayrıca haftada 3 gece evlerde toplanıp dini sohbetler yaparlar. Kule Dergisi’ne çalışırlar. Yeni çevirisini yaptıkları Kitab-ı Mukaddes’i de her yıl baştan sona okurlar. İbadetlerini böyle gerçekleştirirler. Hepsi kutsal kitaplarını ezbere bilir, hep yanlarında taşırlar. Bir de yıllık ibadetleri vardır. Sempazitanlarını daha da etkilemek için o toplantıya götürürler.

        Kan vermedikleri de söyleniyor. Kan vermezler, başkalarından da almazlar. Gerektiğinde kendi kanlarını kullanırlar. Zaten yanlarında bir belge vardır, kendilerine kesinlikle kan verilmeyeceğini belirtir.

        ‘Dünya vatandaşı olduklarına inanırlar’

        Prof. Dr. Yasdıman, Yehova Şahitleri’nin hiçbir ulusal bayrağı selamlamadıklarını ve askere gitmeyi reddeddiklerini söyledi: ‘’Askere gitmek zorunda kalırlarsa ellerine silah almazlar. Bu yüzden Türkiye’de hücre cezası alan çok sayıda Yehova Şahidi vardır. Yehova Şahitleri için bayrak, sancak, vatan gibi bizim kutsal kabul ettiğimiz hiçbir milli değer yoktur. Onlar dünya vatandaşı olduklarına inanırlar. İnanışlarında kilise ve papaz gibi kavramlar da yoktur.’’

        ‘İnanışlarında cehennem yok’

        Temel inanış felsefeleri nedir?

        İnanışlarına göre Armageddon adını verdikleri büyük bir dünya savaşı çıkacak ve dünya birbirine girecek. Geriye sadece Yehova Şahitleri kalacak. İsa Mesih dünyaya inecek, Yehova Şahidi olmayan insanları yargılayacak ve yargılamadan sonra bu insanların hepsi toprak olacak. Yani tekrar dirilemeyecek. Ardından dünya cennete dönüşecek ve Yehova Şahitleri bu cennette yaşayacak. Yehova Şahitlerinden başka geride insan kalmayacağı için de cehennem olmayacak. Bu nedenle Yehova Şahitleri aralarına yeni insanları katmak için çok aktif şekilde çalışırlar.

        Mesela ne yaparlar? Tüm dünyada yayımlanan, Türkiye’de Kule adıyla çıkan bir dergileri var. Bu dergi 15 günde bir 200’den fazla dilde basılır ve hep 32 sayfadır. Dini öğretiler içerir. Kaç basılır biliyor musunuz? 40 milyon! Havalimanlarına, kafelere, restoranlara bırakırlar; hatta yolda insanların önünü kesip bu dergiyi verirler. Ayrıca Uyan adını verdikleri bir başka dergileri daha var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ