Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa 29 kişinin öldüğü gece kulubü faciasında son durum: Ön bilirkişi raporu ve ifadeler ortaya çıktı

        İstanbul Gayrettepe'de bulunan 'Masquerade' isimli gece kulübünde 2 Nisan 2024 günü, saat 12.35 sıralarında çıkan yangında, 29 kişi hayatını kaybetmişti. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 11 şüpheli bugün Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edildi. Şüphelilerden 2'si savcılıktan serbest bırakıldı. Mahkemeye sevk edilen 9 şüpheliden 8'i ise "taksirle ölüme neden olma" suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

        SAVCILIĞIN SEVK YAZISI

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının tutuklamaya sevk yazısında, yangın sonrasında olay yeri inceleme ekipleri, İstanbul İtfaiyesinin uzman ekipleri, üç kişilik iş güvenliği ve yangın uzmanı bilirkişi heyetince ve 2 Cumhuriyet Savcısı nezaretinde inceleme ve keşif yapıldığı kaydedildi. Olay yerinde gerekli örneklerin alınarak usulüne uygun olup olmadıklarının tespiti için ilgili kurumlara gönderildiği anlatılan yazıda, bilirkişi ön raporuna göre gerekli tedbirleri almayarak ihmal gösterdikleri ve kusurlu oldukları belirtilen şüpheliler sıralandı.

        ŞÜPHELİLER İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

        Şüpheli Mehmet Menduh C. ve Fatma D'nin gece kulübünün sahibi olan şirketin yüzde 50 ortağı oldukları, İsmet Ş'nin şirkette mesul müdür olduğu ve birçok anlaşma ve evrakta adı geçtiği, Şehzade Ş'nin 2018'de şirketin iflas etmesi sonucu yeni kurduğu ve gece kulübünün sahibi olan şirketin ortakları olarak Mehmet Menduh C. ile Fatma D'yi şirkete ortak olarak atadığı ve şirketin tüm mali işleriyle organizasyon, tamirat, tadilat işlerini yürüttüğü, Çağatay A'nın gece kulübünde yapılan tadilatta çalışan ve ölen mobilya işçilerinin patronu olduğu, Kahraman E'nin gece kulübünde yapılan tadilatta çalışan ve ölen demir işçilerinin patronu olduğu, Kahraman E'nin Çağatay A. ile ortak olarak bu tadilat işine girdikleri, İbrahim B'nin kulübün tadilat ve tamirat işlerinden sorumlu olduğu ve yapılan bu tadilata ilişkin anlaşmalarda isminin olduğu ve organize ettiği, Dursun Ç. ve Sibel Ç'nin yüzde 50 hisseli gece kulübünde bulunan asansörlü ve hidrolik destekli sahneyi kuran şirketin sahipleri olduğu, Sibel Ç'nin sahibi olduğu Çeliker Teknik Servis Hizmetleri Ltd Şirketi bünyesinde çalışan 3 kişinin öldüğünün anlaşıldığı vurgulandı.

        ÖN BİLİRKİŞİ RAPORU

        Yazıda, şüphelilerin kusurlu oldukları, iş yerinin fenni ve teknik açıdan çalışmaya elverişli şekilde tutulması amacıyla üzerlerine düşen yasanın yüklediği yükümlülükleri yerine getirmedikleri ve bu sebeple birden fazla kişinin ölümüne sebep oldukları belirtildi.

        BİRÇOK KUSUR VE HATAYA DİKKAT ÇEKİLDİ

        Ön bilirkişi raporuna, olay yeri inceleme ekiplerinin yapmış oldukları incelemelere göre kusurlu olduklarının tespit edildiği vurgulanarak kamera görüntülerinden yanıcı malzemelerin iş yerinde depo edildiği, açık kaynak yapıldığı ve kaynak çapaklarının etrafa sıçradığı, yangın çıkış kapılarının kapalı olduğu, yangın söndürme sisteminin çalışmadığı, ayrıca ifadelere göre yangın söndürme tüplerinin bir kısmının çalışmadığına dikkat çekildi.

        KUSURLU OLMALARI VE TOPLUMDA İNFİAL YARATMASI NEDENİYLE TUTUKLANMALARINA

        Savcılığın sevk yazısında, şüphelilerin kusurlarının bulunması, olayda 29 kişinin ölmüş olması, bu durumun toplumda infial yaratması ve şüphelilerin serbest kaldığı takdirde telafisi zor zararların meydana gelebileceği, delillerin tamamen toplanmamış olması, asıl bilirkişi raporunun daha sonra düzenlenecek olması ve şüpheliler Mehmet Memduh C. , Şehzade Ş., Çağatay A., Sibel Ç., Dursun Ç., İsmet Ş., Kahraman E., Fatma D. ve İbrahim B'nin delilleri karartma ihtimalleri dikkate alınarak tutuklanmaları talep edildi.

        BELEDİYE GÖREVLİLERİNE DE SORUŞTURMA

        Öte yandan iş yerinin ruhsatlandırılması, çalışma izni ve esasları ile süreç içindeki denetimlerine dair tüm bilgi ve belgeler toplanmakta olup, ilgili kamu görevlileri, belediye görevlileri hakkında ise 4483 sayılı yasa hükümlerine göre soruşturma başlatılacağı öğrenildi.

        PROJEYİ ÇİZEN MİMAR KONUŞTU

        DHA'da yer alan habere göre yangında29 kişi hayatını kaybetmişti. Facianın meydana geldiği gece kulübünde inceleme devam ederken, binanın mimarı Zeki Öztekin’in yanında çalışan mimar Mehmet Enver Horozoğlu, projeyi kendisinin çizdiğini söyledi.

        BİNANIN SON DURUMUNU GÖRMEYE GELDİ

        İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 1971 yılında mezun olduktan sonra 1972’de binanın projesini çizdiğini ifade eden Horozoğlu, yangın sonrası binadaki son durumu görmeye geldi.

        "BİZ BUNUN ALTINI SİNEMA OLARAK ÇİZDİK"

        Horozoğlu, "Ben okulu 1971’de bitirdim. O esnada imzaları Zeki Öztekin atıyordu, ben onun yanında çalışıyordum. Biz burada bunun altını sinema olarak çizdik.

        "ÜSTTE BALKON VARDI"

        1972 yılında çizdiğimizi hatırlıyorum, eskiden bu inşaatlar iki senede ancak biterdi. Direkt sinema salonu olarak çizildi. Ben çizdim çünkü biliyorum. Üstte balkon vardı, o balkondan sinema makine dairesi falan. Onları tamamen çizmiştim.

        "BUNUN ÇIKIŞI VARDI, KAPATMIŞ OLABİLİRLER"

        Bundan sonra da Kasımpaşa’da bir sinema salonu çizdik. Sinema salonu olarak faaliyet gösterdi ama çok uzun sürmedi diye biliyorum. Yukarıda pasaj vardı, pasajdan iniş vardı ama bunun çıkışı vardı, tek giriş değildi. Çıkışı kapatmış olabilirler. Giriş çıkışı olmadan zaten belediyeden geçmezdi" dedi.

        "KİRACIM HABER VERDİ, ÜZÜLDÜM"

        Horozoğlu, "Emekliyim, yaşım 77, Zeki belki vefat etmiştir. Bakmak için geldim. Kiracım haber verdi, üzüldüm. Proje bende değil, bende olsaydı inceler bakardım. İmzayı Mimar Zeki Öztekin atıyordu, ben yanında çalışıyordum" dedi.

        3 KOLONDA HASAR TESPİT EDİLDİ

        Öte yandan Masquerade isimli gece kulübünün bulunduğu binada İstanbul Büyükşehir Belediye ekipleri, hızlı tarama testi yaptı. Binanın 3 kolonunda hasar belirlendi. 16 katlı binanın yüksek riskli çıktığı öğrenilirken raporun valiliğe iletildiği kaydedildi.

        ŞÜPHELİLERİN İFADELERİ ORTAYA ÇIKTI

        Habertürk'ten Mustafa Şekeroğlu, şüphelilerin ifadelerine ulaştı.

        Gece kulübünün sahibi Şahzade Ş. ifadesinde kulüpte kiracı olduğunu mülk sahibinin Tanju C. olduğunu belirtti.

        Şahzade Ş. ifadesinde şunları söyledi;

        "Ramazan ayından önce ilk olarak mimarlık şirketi sahibi olan Ersin beyle görüştüm. Onlar iş yerine geldiler ve projeyi çizdiler. Onlarla sadece proje üzerinde anlaştık. Geri kalan işleri daha önce de çalıştığım Kahraman E’ye, dekoratif ve marangozluk işlerini de Ramazan A’ya vermek istedim. Kendileriyle iş yerinde görüştüm. Daha sonra İbrahim B. ve Mehmet M. ile görüştüklerini biliyorum. Kahraman ustaya demir ve loca işini yaklaşık 12 milyon Ramazan ustayla dekorasyon ve marangozluk işleri için yaklaşık 6.000.000TL 'ye anlaştık. Çağatay beyle birebir anlaşmadım. Bu arkadaş Kahraman beyle birlikte çalıştı. Ortak olup olmadıklarını bilmiyorum. İşletmenin içinde bulunan ve bizim kullandığımız malzemeleri iş yerinden çıkardık. Diğer işleri marangoz ve demirci yapacaktı. Biz projenin uygulanması için kendi işimizi yaptıktan sonra işyerini Kahraman beye teslim ettik. Kahraman beyle Çağatay bey yaklaşık 15 gün birlikte çalıştılar. İşleri ilerletince bir yarıdan marangozlar işe başladılar."

        SAHNECİLERİN SON GÜNÜYDÜ

        Bildiğim kadarıyla 4-5 gün birlikte çalıştılar. Kahraman bey alt katın karkaslarını bitirdi. Loca kısmını yapıyordu. Son 3 gündür de sahneciler de çalışmaya baladılar. Kahraman beyin oksijen tüpüyle bir işi olduğunu zannetmiyorum. Onlar daha çok elektrot kaynak makinesi, avuç içi taşlama ile çalışıyorlardı. Marangozlarda ise tehlikeli bir malzemesi yoktu. Genellikle ahşapları kesme ve biçme aletleri vardı. Ancak sahtecilerin işi biraz farklı olduğu için oksijen tüpünü iş yerine onlar getirmiş olabilir. Sahnecilerin isimlerini ve iletişim bilgilerini bilmiyorum. Sahneyi yapan arkadaşlar sahneyi yeniden yapmak istediklerini ve yüzde 50 sponsor olacaklarını söylemeleri üzerine işi aldılar. Olay günü sahnecilerin son günüydü. Onların işi bitecekti."

        KULÜP ORTAĞININ İFADESİ

        Kulübün ortağı Fatma D. de ifadesinde şunları söyledi;

        "Ben ücretli öğretmenlik yapmaktayım. Masquerade isimli iş yerinde herhangi bir pozisyonda görev yapmıyorum. Eniştem Şahzade'nin borçları olması sebebiyle yaklaşık 3 yıl önce kağıt üzerinde iş yerinin oranını bilmediğim bir ortaklığı üzerime aldım. Diğer ortağın Mehmet olarak bildiğim şahıs olduğunu biliyorum. Resmiyette Şahzade isimli şahsın bir ortaklığının olmadığını biliyorum. Her ne kadar ortaklığı olmasa da işletme sorumlulukları Şahzade ve Mehmet isimli şahıslardadır. Ben resmiyette ortak olduktan sonra hiçbir şekilde iş yerine gitmedim. Eniştem Şahzade borçlarımı kapattıktan sonra bende bulunan hisseyi kendisine alacaktı."

        "ABİ YANGIN VAR HERHALDE"

        Ortaklardan Mehmet Menduh C. de polis merkezinde şunları anlattı;

        Masquerade isimli iş yerinde satın alma ve ön muhasebe bölümünde yaklaşık 2 yıldır çalışıyorum. Resmiyette bahse konu iş yerinin yüzde elli ortağı olarak gözükmekteyim. Diğer hissedar ise Şehzade Ş'nin baldızı olan Fatma D'dir. Şehzade Ş. 2018 yılında iflas ederek şirketini kapatmıştı. Bu şirketin borçlarından dolayı Masquerade isimli iş yerinin yüzde elli hissesini benden almamı rica etti. Ben de kendisini uzun zamandır tanıdığım için bu teklifi kabul ettim. Dolayısıyla bahse konu iş yerinin ortakları Şahzade Ş. ve Fatma D.dir. Olay günü saat 13.00 sıralarında iş yerinin muhasebe kısmında çalıştığım esnada odamın kapısı hatırladığım kadarı ile Kahraman isimli şahıs tarafından çalındı. Kahraman bana hitaben 'abi yangın var herhalde' dedi. Ben hemen odamdan dışarıya çıktım. İş yerinin arka iç giriş kısmında marangoz olarak çalışan Ercan E.'nin yangın tüpü ile alevlere müdahale ettiğini gördüm. Daha sonra ben ofise geri girdim. Bu esnada elektrikler gitti. Ortamı yoğun duman sardı. Muhasebenin yanında bulunan ofisten yan taraftaki mağazaya açılan bir kapı var bu kapının anahtarı benim odamda bulunur. Bu anahtarı cep telefonu marifetiyle bulunduğu yerden aldım. Kapıyı açacağım esnada Salim A. ve Kahraman E. yanıma geldi. Kapıyı açarak kendimizi dışarıya attık. Ben cep telefonum ile Atanur A.'yı arayarak durumunu sorarak yer tarifinde bulundum. Dışarı çıkmaması üzerine Şivan D. isimli şahsı aradım ama ulaşamadım. İş yeri içerisinde yoğun duman ve ateş olması sebebiyle içeriye girip müdahalede bulunamadık. 112 ekiplerini kimin aradığını bilmiyorum. Ben iş yerinde bulunduğum sırada içeride kimlerin bulunduğundan haberim yoktu. Kısa bir süre sonra itfaiye, ambulans ve polis ekipleri gelerek gerekli müdahalede bulundular."

        ŞOKA GİRDİ

        Yangın sırasında kulüpte olan çalışanlardan Salim A. ifadesinde, beraberindeki arkadaşları ile üst katta bulunan muhasebe ofisinde kahvaltı yaptığı sırada yangının başladığını belirterek şunları anlattı;

        "Mehmet Menduh C, Kadir Y. ile kahvaltı yapıyorduk. Odamızın kapısı çok şiddetli bir şekilde vurulmaya başlandı. Hemen kapıyı açtım. Kapıda iş yerinin tadilat işini yapan Kahraman E. vardı, 'yangın var, yangın' diye bağırmaya başladı. Birden şoka girdi. Bir yandan alt kata banktım. Tadilat işi yapan ustaların ellerinde yangın tüpleriyle çıkan yangını söndürmeye çalıştıklarını gördüm. Bu sırada elektrikler kesildi. İş yerini duman kapladı. Alev görmedim. Ben odada bulunan bilgisayarımı ve telefonumu aldım. Mehmet C. dışarı çıkmam için bana yardımcı oldu. Ben de mağaza kapısından dışarı çıktım. Odada bulunan hepimiz dışarı çıktık."

        İŞ YERİNDE PATLAMA SESLERİ GELİYORDU

        112'yi aradığını ancak konuşmadığını söyleyen Salim A., "Yakın yerde bulunan Seçim bürosunda görevli polislerin 112'yi aradığını duydum. Bu sırada iş yerinden patlama sesleri duydum kapıdan yoğun bir şekilde duman ve alevler çıkıyordu. Alevler apartmanın 4. katına kadar çıkıyordu." diye konuştu.

        "YANGIN VAR DİYE BAĞIRDILAR"

        Gece kulübünün tadilat işlerini yapan mobilya firmasının sahibi olan Kahraman E. ise ifadesinde şunları söyledi;

        "Olay günü saat 11.30 sıralarında uyandım. Gece iş yerinde kalmıştım. Alt katta bulunan odamdan üst kata çıktım. Balkon gibi yerden iş yerinin içine baktım. Benimle birlikte kaynak ustası Ahmet S. yanıma geldi. Ona yapması gereken işi söyledim ve odama geçtim. Birden iş yerinde bulunanların bağırdığını duydum. Karşı tarafımda balkonda olan Sinan beyin ayağa kalktığını ve bağırdığını gördüm. Ben de bulunduğum odadan dışarı çıkış kapısı olan yerden birkaç adım dışarı çıktım. Birden iş yerinin alt katından siyah duman ve alev gördüm. Hemen yanımda bulunan muhasebe odasının kapısına vurdum. İçeridekileri dışarı çağırdım. 'Yangın var' diye bağırdım. Bağırmam üzerine soy isimlerini bilmediğim Kadir, Salim ve Mehmet Menduh dışarı çıktılar. Bu sırada Suriye uyruklu Ahmet M.'nin elinde yangın tüpü ile yangın alanına doğru koştuğunu gördüm. Sonra kapının önünde bulunan kepenkleri açtılar ve dışarı çıktık."

        "GENELLİKLER 12-13 GÜN ÇALIŞIRDIK ANCAK OLAY GÜNÜ SAYI ÇOK FAZLAYDI"

        İçeridekilere yardım etmek istediklerini ancak yoğun duman nedeniyle yaklaşamadıklarını söyleyen Kahraman E., "Birkaç dakika sonra itfaiye geldi. Polisler geldi. Polisler olay yerini emniyet şeridiyle kapattı. Bizleri de şerit dışına çıkardılar. İtfaiye söndürme çalışmaları yaptı. Yaklaşık 15 - 20 dakika sonra yangın tamamen söndü. Sonra ceset torbaları ile iş yerinden çalışanların cesetlerini çıkarmaya başladılar. Genellikle her gün 12-13 kişi çalışıyorduk. Ancak o gün iş yeri çalışanlarının da olay yerinde olduğunu, sahneciler ve ahşapçıların sayısının çok fazla olduğunu gördüm. Bu yüzden de ölü sayısının fazla olduğunu düşünüyorum."

        BAKAN TUNÇ: 3 KİŞİ HAKKINDA ADLİ KONTROL KARARI VERİLDİ

        Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da konuyla ilgili olarak sosyal medya platformu X üzerinden bir paylaşımda bulundu.

        Bakan Tunç şu ifadelere yer verdi:

        İstanbul’un Beşiktaş İlçesi Gayrettepe Mahallesindeki bir işletmede çıkan ve 29 kişinin hayatını kaybettiği milletçe hepimizi derinden üzen yangınla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma tüm yönleriyle sürdürülmektedir. Yangının ilk anından itibaren 4 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiş olup, yangının çıkış sebebi ve sorumluların tespiti için oluşturulan uzman bilirkişi heyeti çalışmalarını sürdürmektedir. Yürütülen soruşturma kapsamında; Bilirkişi ön raporunda kusurlu oldukları belirlenen, 8 kişi hakkında Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçundan tutuklama, 3 kişi hakkında da adli kontrol kararı verilmiştir. Söz konusu işyerinin ruhsatlandırılması, çalışma izni ve esasları ile süreç içindeki denetimlerine dair tüm bilgi ve belgeler ilgili belediye ve kurumlardan istenmiş olup, bu konuda sorumluluğu bulunan kişiler hakkında da soruşturma işlemleri yürütülecektir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ