Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa AB'den siber saldırılara karşı Çin'in harekete geçmesini talep etti
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        AB Yüksek Temsilcisi'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Microsoft Exchange sunucusunun kötüye kullanımının, AB kurumları ve üye ülkelerin de dahil olduğu dünya çapında binlerce bilgisayar ve ağın güvenliğini tehlikeye attığı, önemli sayıdaki "hacker"ların durumdan faydalanmasına yol açtığı belirtildi.

        Açıklamada, "Bu sorumsuzca ve zarar verici davranış, güvenlik risklerine ve hükümetlerimizin kurumlarının yanı sıra birçok şirketin önemli ölçüde ekonomik zarara uğramasına sebebiyet verdi. Güvenliğimiz, ekonomimiz ve toplumumuz üzerinde sistemik düzeyde yayılma etkisine yol açtı." ifadelerine yer verildi.

        REKLAM

        AB Yüksek Temsilciliğinin açıklamasında, şunlar kaydedildi:

        "AB ve üye ülkelerdeki devlet kurumlarını, siyasi kuruluşları ve ayrıca önde gelen endüstrileri hedef alan, önemli etkileri olan kötü niyetli siber faaliyetler de tespit ettik. Bu faaliyetler, 'Advanced Persistent Threat 40' ve 'Advanced Persistent Threat 31' olarak bilinen, fikri mülkiyet hırsızlığı ve casusluk amacıyla Çin topraklarından yürütülen hacker gruplarıyla bağlantılı olabilir."

        AB ve üye ülkelerin, söz konusu siber aktiviteleri güçlü şekilde kınadığı vurgulanan açıklamada, "Çinli yetkilileri, topraklarının kötü niyetli siber faaliyetler için kullanılmasına izin vermemeye, durumu tespit etmek, araştırmak ve ele almak için tüm uygun önlemleri almaya ve uygulanabilir adımları atmaya devam ediyoruz." görüşü paylaşıldı.

        REUTERS

        ABD, pazartesi günü Çin Devlet Güvenlik Bakanlığını küresel bir siber saldırı kampanyasıyla suçladı ve özellikle bu yılın başlarında açıklanan büyük bir Microsoft saldırısını Pekin adına çalışan bilgisayar korsanlarına bağladı.

        Duyuru, G7 ve NATO liderlerinin zirvelerinde, Başkan Joe Biden ile Çin'i dünya düzenine sistemik tehditler oluşturmakla suçlama konusunda anlaşmalarından bir ay sonra geldi.

        AA- NATO'DAN KINAMA

        NATO'dan yapılan yazılı açıklamada, "Avrupa-Atlantik güvenliğini istikrarsızlaştırmak, zarar vermek ve vatandaşlarımızın günlük yaşamlarını rahatsız etmek için tasarlanmış bu tür art niyetli siber faaliyetleri kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.

        NATO'nun siber tehditleri caydırmak ve onlarla mücadele etmekteki kararlılığının vurgulandığı açıklamada, bu tür aktivitelerin siber alanın güvenliğini ve istikrarını zedelediğine işaret edildi.

        "Kanada, İngiltere ve ABD gibi müttefiklerin Microsoft Exchange sunucusunun ele geçirilmesinin sorumluluğunu Çin'e atfeden açıklamalarını onaylıyoruz." ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, Çin de dahil olmak üzere tüm ülkelere siber alanda uluslararası yükümlülük ve taahhütlere uymaları çağrısı yapıldı. Açıklamada, "Çin ile yapıcı bir diyalog sürdürme konusundaki istekliliğin" de yinelendiği kaydedildi.

        Avrupa Birliği de yazılı açıklama yaparak Çin'i topraklarından girişilen art niyetli siber faaliyetlere karşı harekete geçmeye davet etmiş, söz konusu aktiviteleri kuvvetle kınamıştı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ