Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Arabada kitap okurken mideniz bulanıyor mu? İşte nedeni ve çözüm önerileri
        1

        Yolculuk sırasında kitap okumak oldukça zevkli bir aktivite. Ancak bazen bu tam bir işkenceye dönebiliyor! Kimi insanlar, yolculuk sırasında kitap okuduğunda mide bulantısı yaşar. Peki, neden?

        Bu tarz bir mide bulantısı; iç kulağınız ve gözleriniz hareket edip etmediğiniz konusunda aynı fikirde olmadığında ortaya çıkar. Buna hareket hastalığı denir.

        2

        Arabada veya yolculuk yaptığınız herhangi bir taşıtta kitap okurken görme alanınız sabit kalır ama iç kulağınız yol kıvrımlarını ve dönüşlerini algılar. Bu duyusal çatışma mide bulantısını tetikler çünkü beyin, halüsinasyon görmenize neden olan zehirli bir şey yediğinizi düşünür.

        3

        Yanlış sonuca ulaşan beyin, zehirli maddeyi vücudunuzdan atmanızı sağlamak için vücudu kusmaya hazırlar bu da doğal olarak midenin bulanmasını sağlar.

        Şimdi gelelim, bu rahatsız edici hissi nasıl yatıştırabileceğinize. Bunun için bahsetmemiz gereken birkaç öneri var.

        4

        Kitap okurken çok fazla hareket etmemeye çalışın. Bu, vücudunuzun ve gözlerinizin beyninize verdiği komutlar arasında uyumsuzluğu azaltmaya yardımcı olur.

        5

        Bir pencere açın. Kitap okurken yüzünüze vuran temiz hava mide bulantısını azaltacak ve yüzünüzün fazla ısınmanızı önleyecektir.

        6

        Yolculuktan önce ve yolculuk sırasında hafif şeyler yiyin. Kitap okurken abur cubur atıştırmak keyifli olsa da, çok tok olmak sizi kusmaya daha yatkın hale getirebilir.

        7

        Sigara içmeyin veya duman kokan bir arabaya binmeyin. Bulantı hissetmeye başlarsanız, duman gibi tahriş edici maddelere karşı daha duyarlı olursunuz. Dumana maruz kalmak kusma olasılığınızı artırabilir.

        8

        Mide bulantısını önleyen ilaçlardan yararlanabilirsiniz. Bir doktora veya eczacıya danışarak mide bulantınızı yatıştıracak bir ilaç içebilirsiniz.

        9

        Hareket hastalığı için tasarlanan gözlüklerden yararlanabilirsiniz. Bu gözlüklerin içinde renkli bir sıvı bulunuyor. Bu renkli sıvıların hareketi de görüşü ve iç kulağı yeniden senkronize edebiliyor.

        Kaynak: Wikihow ve Sciencefocus

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ