Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Avrupa otomotiv sektörü kepenk indirdi - haberler - Otomobil Haberleri

        Çin'de ortaya çıkan ve 2 ay içinde batıyı da etkisi altına alan koronavirüs salgını, Avrupa'da otomotiv üretimini durma noktasına getirirken, ABD'li üreticilerin de fabrikalarını kapatmaya hazırlandığı ortaya çıktı. ABD'li üç büyük otomobil üreticisinin, yaklaşık 150 bin işçiyi temsil eden sendikanın baskısına boyun eğerek koronavirüsün yayılmasını durdurmak için ABD'deki fabrikalarını kapatacağı açıklandı.

        Bu kapsamda, Ford, General Motors ve Fiat Chrysler'in, Kanada ve Meksika'daki fabrikalarının yanı sıra ABD'deki fabrikalarında üretime ara vereceği belirtiliyor.

        ALMANLAR DA ARA VERDİ

        Koronavirüs salgını nedeniyle Avrupa'daki otomotiv üretimi de sekteye uğramış durumda. Son olarak, Mercedes-Benz tüm Avrupa'daki fabrikalarında üretimi 2 hafta süreyle durduğunu bildirdi.

        Yapılan açıklamaya göre, Mart sonuna kadar Alman markanın otomotiv, hafif ticari ve ağır ticari araç üretimi gerçekleşmeyecek.

        Mercedes-Benz'in Türkiye fabrikalarındaki durumun ise henüz netlik kazanmadığını belirtiliyor.

        İNGİLTERE'NİN EN BÜYÜK FABRİKASI KAPANDI

        Avrupa'da fabrika kapatma kararı alan markalardan Nissan ise, son olarak İngiltere tesisini de geçici olarak kapattığını bildirdi.

        REKLAM

        Aynı zamanda İngiltere'nin en büyük otomotiv fabrikası olan tesis, yılda 1.3 milyon aracın üretildiği ülkede 350 bin otomobil üretiyor.

        Nissan'ın Sunderland tesisinde Qashqai, Juke ve Leaf modelleri bantlardan iniyor.

        İngiltere'de fabrika kapayan bir diğer otomotiv firması ise Opel'in kardeşi Vauxhall oldu. Şirketten yapılan açıklamada, ülkenin kuzeyindeki tesisin 27 Mart'a kadar kapalı kalacağı aktarıldı.

        LÜKS OTOMOBİL ÜRETİCİSİ DE KEPENK İNDİRDİ

        İngilizlerin lüks otomobil markası da, üretime ara veren markalar arasında bulunuyor. Şirketin bugün yaptığı açıklamada, Goodwood'daki üretim tesislerindeki çalışmalara, 23 Mart Pazartesi gününden itibaren 2 hafta boyunca ara verileceği duyuruldu.

        Rolls-Royce Motor Cars CEO'su Torsten Müller-Ötvös, "Bu kolay alınabilecek bir karar değildi, ama iş gücümüzü oluşturan insanların sağlığı her şeyden önce geliyor. Müşteri odaklı bir şirket olarak, üretimimizi duraklatma kararının, özür dilediğimiz birkaç değerli müşterimize rahatsızlık vereceğinin de farkındayız" denildi.

        ÇEK ÜRETİCİ KAPILARI 2 HAFTA KAPATTI

        Avrupa otomotiv sektöründe bir kapatma kararı da dün öğlen saatlerinde Volkswagen Grubu markalarından Skoda'dan geldi.

        Çek üretici, Avrupa'daki tüm fabrikalarında üretime ara verirken, 29 Mart'a kadar işçilerinin ücretlerinin yüzde 70'ini, 5 Nisan'a kadar da yüzde 75'ini ödeyeceğini açıkladı.

        Skoda'nın fabrikalarının 2 hafta kapalı kalacağı da verilen bilgiler arasında.

        İsveçli üretici Volvo da Belçika fabrikasında üretime ara verdiğini açıklarken, BMW ise koronavirüs salgının daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla Avrupa ve Güney Afrika'daki fabrikalarını 1 ay süreyle kapattığını açıkladı.

        Son gelişmeler ile birlikte, Avrupa'da koronavirüs kaynaklı olarak fabrika kapatan otomotiv üreticileri arasında Volkswagen, Ford, PSA (Peugeot, Citroen, DS, Opel), Fiat Chrysler, Seat, Mercedes-Benz, Volvo, BMW, Toyota, Renault ve Rolls Roycebulunuyor.

        Avrupa ve ABD'deki otomotiv üretimi askıya alınırken, bundan 1 ay önce koronavirüs sebebiyle fabrikaları kapatan Çin'de ise, sınırlı da olsa üretim yeniden başlıyor.

        TAHMİNLER 600 BİN ADET AZALDI

        Koronavirüs salgını önlemleri kapsamında, Türkiye'de ise ilk fabrika kapatma kararı Ford Otosan'dan gelirken, Toyota da Sakarya tesisinde üretime ara verdiğini açıkladı.

        Oyak-Renault, Tofaş ve Hyundai fabrikalarında ise şuan için üretim devam ediyor.

        Yaşananlar, araştırma şirketi IHS Markit'in 2020 tahminlerini de değiştirirken,Avrupa otomotiv üretiminin yıl sonu beklentilerinin 600 bin adet altındagerçekleşebileceğikaydediliyor.

        Öte yandan, yılbaşından bu yana bayilerde bayilerde sıfır kilometre araç bulunamaması, talebi ikinci ele kaydırmıştı.

        Daha önceki açıklamalarda, Nisan ayında markaların elinin rahatlayacağı ve daha fazla stok bulunabileceği belirtilirken, koronavirüs kaynaklı fabrika kapatma kararlarının ise bayileri bir süre daha boş bırakma ihtimalibulunuyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ