Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bamya tohumunun faydaları

        Bamya tohumu, içerdiği; C, B ve K vitamini, potasyum, folik asitve kalsiyum bakımından oldukça zengin bir besin. Habertürk’ten Ceyda Erenoğlu’nun haberine göre zengin lif içeriğine sahip olma özelliğiyle de dikkat çekiyor. Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Gözdenur Çavuş, son zamanlarda araştırma konusu olan bamya tohumunun sağlığa yararlı yönleriyle ilgili önemli bilgiler veriyor.

        BAMYA TOHUMUNUN KULLANIM ALANLARI

        *Bamya tohumunda bulunan lif, vücutta bağırsak ve midenin düzenli çalışmasına yardımcı oluyor.

        *Bamya tohumunun içeriğindeki prosiyanidin, kateşin, epikateşin ve kuersetin gibi antioksidanlar diyabetin önlenmesinde etkili bulunuyor.

        REKLAM

        *Vücutta kolesterolü dengeleyici özellik taşıyor.

        *İleride gelişebilecek olan tümör hücrelerine karşı koruyucu olduğu düşünülüyor. Kolon kanserini önlediği yönünde bilimsel çalışmalar yapılıyor.

        *Karaciğer ve böbrek hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunuyor.

        *İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

        *Özellikle diz ağrısı, dizde sıvı kaybı, kireçlenme ve menisküs gibi dizle ilgili rahatsızlıkların tedavisinde doğal fitoterapik bir bitki olarak değerlendiriliyor.

        *Kahve gibi çekilip kavrulduktan sonra kahve gibi pişirilip içildiğinde astım ve bronşit gibi akciğer hastalıklarının tedavisine katkı sağlıyor.

        *İçeriğindeki K vitamini sayesinde kanın pıhtılaşmasına yardımcı oluyor.

        *Düzenli olarak bamya tohumu tüketmek; reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıklarının önüne geçilmesine destek olarak midenin sindirimini kolaylaştırıyor.

        REKLAM

        *Yüksek posa içeriği sayesinde uzun süre tokluk hissi veriyor ve zayıflamaya yardımcı bir besin olarak değerlendiriliyor.

        *Yapılan deneylerde bamya tohumu özlerinin farelerin kan akışında antioksidan, anti-stres etkisine sahip olduğuna dair kanıtlar bulunuyor. Bamya tohumu özü stres düzeylerini yönetmeye ve ruh sağlığının iyi olmasına katkı sağlıyor.

        BAMYA TOHUMU NASIL TÜKETİLİR?

        Bamya Suyu:Bamyanın suyunu bir gece beklettikten sonra ertesi gün bolca kaynatıp sonrasında ılık olarak içebilirsiniz.

        Bamya Güveci:Her türlü et veya sebze güveçlerinize bamya tohumu ekleyerek hem sağlıklı yemekler yiyebilir hem de kolaylıkla doyabilirsiniz.

        Çorbalarda Bamya Tohumu:Çorbalarınıza bamyanın sadece tohumlarını veya küçük dilimlerini ekleyerek daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.

        BAMYA TOHUMU KÜRÜ TARİFİ

        Hazırlanışı:

        9 -10 adet bamya tohumunu toz haline getirin.1 yemek kaşığı bal ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile karıştırın ve macun kıvamı almasını sağlayın. Karışımdan her gün 1 çay kaşığı tüketebilirsiniz.

        Haberi Hazırlayan: Ceyda Erenoğlu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ